Puuhastelua keittiössä

Päivä on mennyt säheltäessä keittiössä, muttei suinkaan kokkauksen merkeissä. Aika on hurahtanut mm. keitellessä pakuria (mä vasta opettelen), jota löysin sunnuntaina keskuspuistosta. Ei siis tarvinut lähteä edes Helsingin ulkopuolelle metsästämään. Voisin kuvitella että sieltä löytyy vielä lisää. Löysin useamman pienen mötikän ja ne lähtivät suhteellisen nätisti irti vasaralla kopauttaen. Pari isoakin näkyi, mutta olivat niin korkealla ettei sinne yllä kuin palotikkailla.


Metsästä löytyi myös muita kääpiä ja yhden nappasin mukaankin. Sattuuko kukaan tietämään mikä tämä on ja voiko tätä käyttää pakurin tavoin?


David Wolfen luennon jälkeen on ollut suorastaan hinku alkaa toteuttamaan asioita, mitä olen suunnitellut tekeväni jo kauan. Yksi niistä on hapankaalin valmistaminen ja tänään sain testierän purkkiin. Tein ihan pienen satsin käyttäen vain kaalta ja merisuolaa. Pilkoin ensin kaalen pieneksi ja lisäsin suolan. Sitten painelin massaa niin kauan että seos nesteytyy. Painelua sai tehdä aika pitkään. Jos tämä kokeilu onnistuu, seuraavalla kerralla lisään jotain muita makuja sekaan, kuten porkkanaa, valkosipulia, chiliä, katajanmarjoja, muita mausteita yms.


Jätin kaalimassan painon alle käyttäen vesilukkoa, eli pistin ensin yhden aukinaisen muovipussin peittämään kaalimassaa niin että pussin reinat kääntyvät purkin ulkopuolelle. Tämän päälle nostin toisen suljetun pussin, joka on täynnä vettä. Lueskelin, että painona olisi voinut käyttää vaikka kiveä, kunhan laittaa jotain kaalin ja kiven väliin (esim. kokonaisia kaalinlehtiä, pussi tai leivinpaperia). Ajattelin jättää kaalin muhimaan huoneenlämpöön muutamaksi päiväksi ja nostaa sitten jääkaappiin. Jotkut sanovat että saa olla viikonkin pöydällä ja toiset väittää, että parin päivän jälkeen pitää pistää vähän viileämpään (n. 15 asteeseen) pariksi viikoksi ja vasta sen jälkeen jääkaappiin. Kokeillaan.

Muuta kokeilua keittiössä on ollut tinktuuran valmistusta kuivatusta ginseng-juuresta, jota minulla on ollut kaapissa jo jonkin aikaa ja jota olen käyttänyt lähinnä teessä. Käytännössä siis sekoitin juuren ja 80% alkoholin siten, että juurta on n. 1 osa ja alkoholia n. 4 osaa. En ollut oikein varma pitääkö juuri murskata ennen alkoholiin uuttamista, joten pilkoin sitä sen verran kun kykenin. Juuri oli todella kovaa, eikä voimat meinanneet riittää puukolla leikkaamiseen. Otin avuksi tehosekoittimen, joka ei varmasti tykännyt käsittelystä. Nyt sitten vuorossa purkin kääntelyä päivittäin 2-4 viikkoa, jonka jälkeen juuren voi siivilöidä alkoholista pois. Pipettejä tai pipettilasipurkkeja toivon mukaan löytyy apteekeista, ne olisi ainakin aika kätevät käyttöä ajatellen. Jos elimistö ei oikein tykkää alkoholista tai muuten vaan haluaa eroon siitä niin kannattaa laittaa annos (15-30 tippaa) vaikka kuuman teen (yli 80 asteinen) sekaan niin alkoholi haihtuu, mutta ginsengin vaikuttava aine jää.

Seuraavaksi luvassa nokkosenjuuriuutteen valmistusta. Kävin keräämässä juuria melkoisen kasan ja toivon että niissä on vielä potkua vaikka tänään olikin jo pakkasta. Maa ei ainakaan tuntunut vielä olevan jäässä.


Sitten asiasta kukkapurkkiin. Huomasin, että Fitnessfirst myy nykyään myös luomulaatuista kelpiä, dulsea ja irish mossia. Näitä on käsittääkseni aika vaikea löytää Suomesta ainakaan luomuna. Lisäksi uutuuksina ovat Dr. Martinsin kookosvedet (banaani ja naturel) vähän edullisempaan hintaan kuin Ekolosta tai Ruohonjuuresta. Mikäli lipität näitä enemmänkin niin kannattaa varmaan miettiä tilaamista täältä. Vaikka itse käytän näitä todella harvoin, voin suositella näitä sata kertaa mieluummin kuin limpparia, energiajuomia tai saunakaljaa. Ehkäpä näistä saisi hyvän korvaavan juoman joillekin näistä tai yksinkertaisesti mukavan vaihtelun veden, teen ja itse puristetun mehun lisäksi. Fitnessfirst myy myös käsin kuorittuja aidosti raakoja cashewpähkinöitä ja maku oli selvästi eri kuin tavallisessa luomucashewissa. Hyvää oli, vaikka hinta tietysti on ihan omaa luokkaansa. Alekoodi maakutsuu pitäis vielä toimia ja sillä saa -10% tilauksen hinnasta. Yli kahdeksankympin tilauksissa postimaksut ovat ilmaiset, eli kimppatilauksia pystyyn jos ei yksin viitsi tilata niin paljolla. Fitnessfirstillä oli vähän aikaa sitten jotain ongelmia toimituksen kanssa johtuen siitä, että tuotteen loppuminen varastosta ei näkynyt verkkokaupan sivuilla. Se vika on käsittääkseni jo korjaantunut.

1 kommentti:

  1. Muista laittaa hapankaali pimeään, musta pussi päälle tai jotain.

    VastaaPoista