Ekotalo Earthship

En tajua miten en ole vielä keksinyt kirjoittaa tästä aiheesta, nimittäin aivan uskomattomista ekotaloista joita kutsutaan nimellä Earthship! Olen hehkuttanut asiasta monta kuukautta ja koittanut keksiä keinoja saadakseni ihka oman. Näyttää siltä, että minun pitää rakentaa sellainen itse ja se tuntuu vähän haastavalta.

Earthship on Yhdysvaltalaisen arkkitehdin Michael Reynoldsin suunnittelema ekotalo, jonka rakennusaineina käytetään pääasiassa autonrenkaita (kumiosia), maata sekä tyhjiä pulloja ja tölkkejä. Kuulostaa toki kauhealta hökkeliltä, mutta lopputulos on mielestäni mielettömän kaunis. Ekoilu ei toki lopu kierrätysmateriaaleista tehtyyn ratkaisuun vaan earthship on talo, joka ei vaadi ulkopuolista lämmitys- eikä vesijärjestelmää! Toki halutessaan taloon voi rakentaa takan, mutta Reynoldsin mukaan se ei ole tarpeen edes talvisilla alueilla. Ideana on käyttää auringon ja maan energiaa lämmityksessä. Tästä johtuen talo on osittain maan alla. Vesi kerätään sadevedestä ja kierrätetään useaan otteeseen ns. harmaana vetenä. Onhan se melkoista haaskausta käyttää puhdasta vettä vessanpytyn vetämiseen. Käyhän itsekin katsomasta esittely jos yhtään kiinnostaa tästä

Earthshipit ovat malliltaan sen muotoisia, että talon sisälle on helppo rakentaa oma kasvihuone. Yksi seinä on melkein täysin lasia ja se on suunnattu etelään, jotta mahdollisimman paljon auringonvalosta saadaan talteen. Siinä on ihanteellista kasvattaa jopa trooppisia kasveja. Kuvittelehan appelsiinipuu omassa keittiössäsi!

Huomasin Earthshipin kotisivuilta myös sen, että ensi kesänä on tulossa Earthshipin rakentamisesta harjoitusleiri Osloon. Siellä siis pääsee hakkaamaan maata autonrenkaisiin ja oppii miten taloa rakennetaan. Reynoldsin tavoitteena on ollut talon yksinkertaisuus ja helppo rakennettavuus. Sen tulisi olla mahdollinen ratkaisu kaikille. Tietääkseni taloja ei ole rakennettu vielä Suomeen ja siksi olisi kiva kuulla rakentamisen ammattilaisilta kommenttia talon toimivuudesta meidän ilmastoomme. Joka tapauksessa (sopii se Suomeen tai ei) harkitsin leirille menemistä (Britteihin) jo tänä syksynä, mutta päädyin sitten odottamaan. Mutta ensi kesä alkoi jo kutkuttamaan. Kuka tahtoo lähteä kaveriksi Osloon ensi kesänä? :)

11 kommenttia:

 1. Minä lähden! Mikäli ei Oslon reissu vaan tuu liian kalliiksi...mitä luulet?

  VastaaPoista
 2. Ei tuu kalliiksi :)

  Jos mulla ei oo varaa kurssille, niin tyydyn vain vaeltelemaan vuorilla sen aikaa, mutta ois kyllä kiva saaha karavaani pystyyn. Mentäis vaikka autolla Norjaan, say what?

  VastaaPoista
 3. En mä usko, että tulee kalliiksi jos porukalla mennään ja teltta mukaan. Ei ne kurssit aivan älyttömän hintaisia ole ollut ja kivempi ois lähteä yhdessä. :)

  VastaaPoista
 4. Mielenkiintoinen juttu! Mutta miksi ihmeessä tällaisessa talossa olisi vesivessa?! Miksei kompostoiva ekovessa?

  Laitanpa tämän mielenkiintoisen blogin listalleni, hyviä pohdintoja.

  VastaaPoista
 5. Pellon pientareella: Hyvä pointti. En tiedä miksi se tulisi olla juuri vesivessa, mutta toisaalta vesi tulisi joka tapauksessa sadevedestä useaan otteeseen kierrätettynä eikä näin ollen rasittaisi ympäristöä sen enempää. Ehkäpä ajatuksena on yrittää luoda mahdollisimman "tavallinen" talo (jos tätä nyt voi vaan tavalliseksi missään mittakaavassa kutsua) käyttöominaisuuksiltaan sen puitteissa kuin se vaan on mahdollista. Eiköhän se kompostoivan ekovessankin rakentaminen onnistuisi.

  Pistin Motivaan sähköpostia ja kysyin heidän mielipidettään earthshipin rakentamiseen Suomessa. Aikoivat tutkia asiaa ja ilmoittaa kun tietävät. Innolla odottelen vastausta.

  VastaaPoista
 6. Oletko saanut vastausta Motivalta ja oletteko saaneet pidettyä innostusta talosta yllä ja käyneet harjoitusleirillä?

  VastaaPoista
 7. Motiva kyllä vastasi ja kertoi ettei ollut kuullutkaan Earthshipistä, eli siis heillä ei ollut sanoa asiaan muuta kuin sen, että talo vaatisi perusteellista tutkimista ennen kuin se voidaan ottaa käyttöön Suomessa. Ei kuulemma riitä, että se toimii esim. Norjassa, koska Suomessa ilmanlaatu on erilainen (meri-ilmasto vs. sisämaa) vaikka elämmekin samalla leveyspiirillä. Minun Norjan reissulleni kävi sen verran hassusti, että kyttäsin ja kyttäsin milloin siitä tulisi ilmoitus, mutta lopulta tajusin, että sinne olisi pitänyt kirjautua että sen näkee. Siinä vaiheessa oli jo myöhäistä, koska paikat olivat menneet loppuun (mielestäni aika aikaisessa vaiheessa). Eli haave siirtyi tulevaisuuteen.

  VastaaPoista
 8. Mitä tälle hankkeelle kuuluu? Olen vastikään löytänyt tämän ja nyt suunnittelen rakentamista.

  VastaaPoista
 9. Tämä hanke on jäissä. Tuntui ihan liian hankalalta ilman rakennusalan kokemusta ja sain useammalta rakennusalalta toimineelta aika epäileviä kommentteja. Oma tietotaitoni eivät siis tällä hetkellä riitä, mutta edelleen olen kiinnostunut tulemaan talkoisiin, jos joku alkaa rakentamaan. Haluaisin oppia.

  VastaaPoista
 10. Ruotsiin ei ole pitkämatka ja siellä on mennossa useampiakin projecteja jotenka sinne vaan!Ite tossa kans olen suunnitellut et jos rupeis rakentaan tommosta!Ja piirrustuksetkin olis vaan tonnin tohon perusmalliin mutta Global malli olis paras...mutta siihen ei ole hintaa ollenkaan!Saiskohan sieltä ruotsin maalta apuja jos rupee tommosta kyhään?Ja jos sais ne piirrustukset niin kyl sit vois alottaakin.Just kävin viime vknloppuna tossa Hollannin earthshipissä ja siellä oli mukavan lämmin!!!Ja ne rakentaa Deventeriin 25 kpl lisää mutta sinne tarttee kysyä lupaa että sinne alueelle pääsee!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vau, kerrohan miten projektisi etenee. Minä tulen talkoisiin jos alat rakentamaan Suomeen.

   Poista