Nam nam

Olen nykyään melkoinen friikki sen suhteen mitä kaupasta ostan. Tutkin kovasti tuoteselosteita ja sallin siellä olla korkeintaan yhtä (jos sitäkään) säilöntäainetta. Väriaineet ja aromit jätän mieluusti kaupan hyllylle ja tämä aiheuttaa joskus ongelmia sosiaalisissa tilanteissa. Ongelmana on siis yleensä pitkään kestävä tuotteiden syynäys, erikoistuotteiden huono saatavuus ja myös se, että useimmiten valitsemani ruoka on se kallein tarjolla oleva vaihtoehto. On siis yritettävä löytää hyviä vaihtoehtoja huonojen sijaan siten, ettei kauppareissuun mene kahta tuntia ja ettei ruokaostokset aina maksa yli 50€... Erityisiä ongelmia esiintyy, kun olen menossa esimerkiksi leffaan tai muuhun tilanteeseen, missä perinteisesti mässätään karkkia, poppareita ja sipsiä. Ihan ulkopuoliseksi kun ei haluaisi tästä herkuttelusta jäädä.
Pari päivää sitten leffaan mennessä tuskailin jälleen samaa ongelmaa. Halusin ostaa jotain suhteellisen terveellistä herkkua, joka ei maksa maltaita ja jota ei tarvi hakea erikoisliikkeestä. Kokeilin siis Friggsin suklaariisikakkuja, jotka pitävät sisällään tummaa suklaata (55%)(kaakaomassa, ruokosokeri, kaakaovoi) ja raakariisiä (45%). Hinta oli muistaakseni 3,05€ ja löydön tein ihan s-marketista. Halpahan tämäkään ei ollut, mutta toisaalta ennen olisin ostanut vähintään kahden euron karkkipussin ja leffan jälkeen voivotellut pahaa oloa syötyäni koko pussin...Vaikka syön todella vähän perinteisiä herkkuja (karkki, sipsi yms.) olen ollut positiivisesti yllättynyt huomatessani, että on olemassa jotain ei niin kemikaaleilla koodattuja tuotteita ja jotka täyttävät myös normipulliaisten kriteerit herkuista. Yksi hyvä löytö on ollut Kartanon perunalastut (perinteinen), jotka ovat ehkäpä ainoat sipsit mitä tästä lähtien (siis todella harvoin!) suostun syömään. Ainesosalista oli lyhyt ja miellyttävä. :)

Terveellinen ruoka on valitettavan kallista, johon nyt talvella on vaikea löytää hyvää ratkaisua. Säästömuotoina tähän asti olen käyttänyt idättämistä, ruuan valmistusta itse ja opettelemalla missä liikkeessä mikäkin on edullista.
Kevään koittaessa tarkoituksenani on säästää rahaa ja samalla sivistää itseäni luonnon omien antimien suhteen lähtemällä metsään poimimaan yrttejä, sieniä yms. Syksyllä sitten täytetään pakastin marjoilla. Samalla tulen saamaan aimo annoksen hyvää mieltä liikkumalla raikkaassa ulkoilmassa ja tutustumalla uusiin kasveihin.

Sain syntymäpäivälahjaksi kirjan Mauste- ja terveyskasvit luonnossa, joka on hyvä tietopläjäys yleisimmistä mauste- ja lääkintäkasveista. Uusien kasvien tunnistaminen ilman kokenutta keräilijää ei tule olemaan helppoa, muttei varmaan mahdotontakaan. Nyt tiedän tunnistavani varmuudella vain nokkosen, voikukan ja maitohorsman. :)Tervetuloa mukaani metsäretkelle kunhan kevät vaan koittaa!

2 kommenttia:

  1. Olipas hieno syntymäpäivälahja :) Oon itsekin miettinyt tuota kasvien keruuta ja löysin hyvän sivustonkin, yrttitarha.com. Sieltä löytyy kans hyvää perustietoa kasveista ja niiden valmistuksesta. Mukava päästä kokeilemaan ainakin nokkosta, ja siitähän voi tehä teetäkin..

    VastaaPoista
  2. Joo, hieno lahja todellakin. :) Nokkosteetä on tullut hörpittyä ennenkin, tosi hyvää varsinkin jos maustaa sen vielä jollain muulla esim. sitruunalla. Mä olen vielä aika huono kuivattamaan yrttejä, mutta tarkoitus ois saada kunnon teevarastot talvea varten. Ja koska samaa teelajia ei pitäis juoda koko aikaa kyllästymisen ja lääkinnällisten vaikutusten takia, pitää opetella tunnistamaan muitakin teeksi sopivia kasveja kuin nokkonen. Opetellaan yhdessä? :)

    VastaaPoista