Epäluonnollista kauneutta

Siskoni suosituksesta katsoin toissapäivänä Yle Areenalta löytyvän dokkarin Yli-ikäinen 35-vuotiaana? Dokkari käsittelee nykypäivän kauneusihanteita naisen näkökulmasta ja siitä mitä naiset ovat valmiita tekemään saavuttaakseen nämä meille määrätyt "tavoitteet". Dokkari on jäänyt mieleeni kummittelemaan, joten ajattelin kirjoittaa siitä pari riviä selkeyttääkseni ajatuksia.

Kaikille on jo varmasti tuttua kosmetiikka- ja vaateteollisuuden tuomat mainokset ja mielikuvat paremmasta elämästä ostamalla jatkuvasti uusia meikkejä, ryppyvoiteita (jotka eivät toimi), koruja ja vaatteita jotka ovat kaukana mukavista ja käytännöllisistä. Vanhenemisesta on tehty epänormaalia, joka tulee peittää. Uutta eivät enää ole kauneusleikkauksetkaan. Se mikä minulle tuli pienenä shokkina oli huomata mikä vaikutus esimerkiksi playboylla on nuoriin naisiin. Kun on isonnettu tissit ja perse, kokeiltu rasvaimua ja jähmetetty otsa botoxilla ryppyjen siloittamiseksi, on aika ottaa sukupuolielimet käsittelyyn! Dokumentistä ilmeni että jenkkilässä häpyhuulten "siistiminen" laserilla ja vaginan pienentäminen ovat ihan arkipäivää, mitä jotkut jopa perustelevat itselleen (tai ehkä enemmänkin muille) hygieniasyillä (kuka huijaa ja ketä?). Pelottavinta on se, että nuoret naiset luulevat oikeasti että heissä on jotain vikaa koska pornokuvissa naisten alapää näyttää toisenlaiselta kuin oma.

Dokumentissa käsiteltiin mm. Tunisialaista tapaa viettää aikaa naisten kesken saunassa, joka on meidän kulttuuristamme hiipumassa. Kuinka moni saunoo vielä sukulaisnaisten kanssa porukalla säännöllisesti tai edes satunnaisesti? Sentään yleisissä saunoissa näkee vielä naisia vauvasta mummoon ja tämä vaikuttaa meidän käsitykseemme normaalista vartalosta. Ihanteiden vääristymisen estämiseksi voisi siis riittää, että näkisimme säännöllisesti tavallisia (eikä vain kirurgien muokkaamia) vartaloita ja vähentäisimme muodin seuraamista lehdistä ja televisiosta. Vanhallakin on oikeus rakastaa ja arvostaa omaa ajan ja elämän rasittamaa (synnytykset yms.) kehoaan ilman häpeää ja peittelyä. Median suoltama tarkasti valikoitu (ja photoshopattu) nainen ei paljasta kehon tai kasvojen "virheitä" tai edes erilaisuutta koskaan (muuta kuin ehkä esimerkkinä rumuudesta).

Toinen ilmiselvä seikka mikä varmasti vaikuttaa nykyiseen muotiin ja joka dokumentissakin tulee ilmi on raha. Plastiikkakirurgit tienaavat omaisuuksia kertomalla nuorille naisille, että he näyttäisivät niin paljon paremmilta kaksoisleuan poiston ja rasvaimun jälkeen. Kosmetiikka-, vaate- ja plastiikkakirurgiateollisuus tekevät tiivistä yhteistyötä vaientaen myös mainosalan avokätisillä sponsorirahoillaan. Ulkonäkö tehdään meille koko ajan tärkeämmäksi ja kukaan ei sano, että kelpaamme vallan mainiosti tällaisinakin. Jopa sukupuolielimien leikkeleminen on saatu näyttämään trendikkäänä itsestään huolehtimisena, vähän kuin kuntoilu tai kampaajalla käynti. Eikä riitä että häpyhuulet leikellään vapaaehtoisesti, vaan toimenpiteestä ollaan valmiita maksamaan useita tuhansia euroja/dollareita. Mietityttää minkalaiset riskit leikkauksiin liittyy?

Yksinkertaiset tutkimukset osoittavat, että muotilehtien selaaminen heikentää itsevarmuuttamme. Ja epävarmuus lisää lehtien selaamista, koska haluamme saada uusimmat muodin vinkit näyttääksemme hyvältä. Jos käytännössä kaikki kuvat joita lehdissä näemme ovat käsiteltyjä (ja useat naiset leikeltyjä!) miksi edes haluamme näyttää yhtä luonnottomilta? Miksi ylipäänsä kaikki pitää olla samalla tavalla kaunista?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti