Raw food -reseptejä

Selailin muutamia viikkoja sitten kirjakaupassa Erica Palmcrantzin ja Irmeli Liljan kirjaa Raw food -Elinvoimaa raakaravinnosta todeten vähän pettyneenä, ettei siinä ole minulle mitään uutta infoa. Kirja jäi siis kauppaan. Siitä pari viikkoa eteenpäin sain äitinikin innostumaan raakaravinnosta. Äitini englanninkielen taito on heikko, joten nettiversiona raakailun seuraaminen on vähän hankalaa. Tästä johtuen äitini marssi kirjakauppaan ja osti jo selaamani kirjan joka on siis tutulla suomenkielellä.



Tutkittuani kirjaa tarkemmin, minulle paljastui, että vaikka kirjassa ei ollut mitään minulle uutta tietoa itse raakaravinnosta, pitää se sisällään aivan mahtavia ja yksinkertaisia reseptejä. Voin suositella lämpimästi kaikille jotka pitävät raakaruuan laittamisesta suht nopeasti ja vaivattomasti. Resepteissä oli jopa pyritty huomioimaan myös se, ettei kaikilta löydy kaikkia mahdollisia raakailuun liittyviä vempaimia kuten mm. kasvikuivuria.

Herkullinen raakapasta vähän soveltaen reseptiä yhdelle

Tagliatinni peston kera:

1 kesäkurpitsa viipaloituna (minulle riitti puolet vähemmän)
1 porkka viipaloituna
2 rkl raakapestoa
5 minitomaattia halkaistuna (minulle upposi enemmänkin)
5 kalamata-oliivia (käytin tavallisia vihreitä)

Suikaloi kesäkurpitsa ja porkkanat perunankuorimaveitsellä lautaselle. Lisää pesto ja sekoita. Lisää päälle tomaatit ja oliivit.


Pesto:
1 dl pinjansiemeniä
1 dl oliiviöljyä
1 ruukullinen tuoretta basilikaa (käytin osan basilikaa ja osan nokkosta)
2 tl merisuolaa (pistin reilun teelusikallisen ruususuolaa ja mielestäni sekin oli jo melkoisen suolainen)
sitruunamehua maun mukaan

Kaikki sekaisin sauvasekoittimella tai muulla tehosekoittimella.
Pestosta jää aineksia useampaan satsiin ja säilyy jääkaapissa noin viikon tiiviissä purkissa. Oli hyvää myös nokkosen kanssa!

Toinen hyvä lounassalaatti:

Parsakaali-rusinasalaatti (2 annosta, minulla se riitti kyllä useammallekin)

1 iso parsakaali, kukinnot leikeltynä pieniksi
1 tl suolaa
1 rkl oliiviöljyä (pistin ehkä kolme neljä kertaa enemmän)
3 porkkanaa karkeaksi raastettuna
1 tomaatti paloiteltuna
1 punasipuli hyvin hienonnettuna (taisin pistää kevätsipulin)
5 aurinkokuivattua tomaattia pieniksi silputtuna
1 omena kuutioituna
½ dl rusinoita
½ dl auringonkukansiemeniä
1 rkl sitruunamehua

Hiero parsakaalinkukinnot suolaan ja öljyyn jotta niiden pinta pehmenee. Sekoita muut ainekset sekaan.

Kokeilimme äitini kanssa myös todella herkullista porkkanakakkua. Äitini olisi halunnut nuolla lautasen! :)

Porkkanakakku (4 annosta, meillä riitti useammalle)

Pohja:
4 porkkanaa (tai tähteet mehustetuista 4 porkkanasta)
1 omena karkeaksi raastettuna
½ dl manteleita hienonnetuina
4 tuoretta taatelia hyvin hienonnettuna (käytin 6 kuivattua taatelia)
1 tl kanelia (pistin 1,5 tl eikä mielestäni ollut vieläkään liikaa)
1 maustemitallinen muskottia (pistin vajaan teelusikallisen)
3 rkl pestyn sitruunan kuorta hienoksi raastettuna

Päälle:

Päärynä-cashewkerma
rusinoita ja saksanpähkinöitä maun mukaan (käytin rusinoita ja goji-marjoja)

Jos käytät tavallisia porkkanoita, purista siivilän avulla enimmät mehut raasteesta pois (ei pakollista). Itse käytin mehustamisesta jäänyttä sälää. Sekoita muut pohjan ainekset mieluiten käsin ja painele lautaselle. Tee päällinen ja nauti! Jos et syö kakkua heti, laita pohja jääkaappiin ja tee päällinen vähän ennen tarjoilua.

Päärynä-cashewkerma:

2 dl cashewpähkinöitä
1 kypsä päärynä paloiteltuna
noin 2 rkl vettä
1 tl vaniljajauhetta

Hienonna blenderissä ensin pähkinät. Lisää vesi ja päärynänpalat, itse jouduin avustamaan sekoittamisen alkuun lusikalla. Lisää vanilja ja sekoita uudelleen.
HYVÄÄ!

Seuraavana testissä väli- tai iltapalaksi (kunhan linssi ehtii itää) idätetyt vihreät linssit omenan kera (yhdelle):

1 dl vihreitä idätettyjä linssejä
1 omena kuutioituna
kanelia maun mukaan
hunajaa maun mukaan

Sekoita omena ja idut kulhossa. Lisää kanelia ja sekoita uudelleen. Valuta hunajaa päälle.
Kirjan kuvan mukaan seos näyttää todella herkulliselta eikä pitäisi olla liian vaikea kenellekään.

Tullessani kotiin vanhempieni luota oli samainen kirja odottamassa minua kirjastossa. Olin varannut kirjan ja unohtanut sen. Ihana yllätys, koska liian monta reseptiä jäi testaamatta. Illalla ehkäpä bataattinuudeleita maa-artisokkakastikkeella. Slurps. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti