Ruusunmarja

Moni on varmaan huomannut, että tänä vuonna ruusunmarjoja on paljon. Tuntuu, että puskat notkuu marjojen painosta! On aivan suunnaton sääli, että suurin osa niistä marjoista mätänee pensaisiin. Menkää hyvät ihmiset poimimaan Suomen superit omaan pakkaseen!

Hyviä syitä ruusunmarjojen syömiseen ovat mm. niiden hyvät ravintoarvot, jotka vaihtelevat jonkin verran (tai aika paljonkin) lajikkeiden mukaan. Yleisesti ruusunmarjat ovat tunnettuja korkeasta C- ja E-vitamiinipitoisuudestaan, sekä karotenoidien (etenkin beeta-karoteenin ja lykopeenin) ja prosyanidiinien hyvänä lähteenä. Mustaherukkaan verrattuna ruusunmarja sisältää jopa kymmenkertaisia C-vitamiinipitoisuuksia! Beeta-karoteenin pitoisuus on porkkanan luokkaa ja lykopeenia ruusunmarjat sisältävät jopa enemmän kuin tomaatit tuorepainoa kohden laskettuna. Prosyanidiineillä arvellaan olevan sydän- ja verisuonitauteja sekä syöpää estävää vaikutusta, joita löytyy myös mm. punaviinistä. Edellä mainittujen ravintoarvojen lisäksi ruusunmarjat sisältävät myös melko paljon kuitua, folaatteja ja joitain kivennäisaineita (mm. K ja Mg). Lähde Tämän lisäksi on hyvä muistuttaa, että ruusunmarja maistuu hyvälle!

Vaikka ruusunmarjoja on todella helppo ja nopea kerätä, on niiden putsaaminen siemenistä aikamoisen työlästä. Pussillisen perkaamiseen saa helposti kulutettua illan jos toisenkin, kuivaamisesta puhumattakaan (en edelleenkään omista kuivuria, joten uuni puksuttaa yötä päivää). Eipä siinä, ihan mukavaa se on sekin, jos on hyvää seuraa tai mielenkiintoista kuunneltavaa samanaikaisesti. Nyt voisi olla hyvä hetki järjestää ruusunmarjan perkausiltoja porukalla! Olen kyllä huomannut, että kuivattu ruusunmarja ei ole niin makoisaa, en tiedä tosin johtuuko se minun hitaista kuivausmenetelmistäni. Olen nyt ajatellut kerätä seuraavan satsin pakkaseen.On hyvä huomioida, että vaikka en itse tykkääkään syödä ruusunmarjan siemeniä, eivät nekään ole mitään turhaa tavaraa vaan hyviä linoleeni- ja alfa-linoleenihappojen lähteitä. Öljyä kuivatun kurtturuusun siemenet sisältävät jopa 16%. Tästä syystä olen ihan suosiolla jättänyt kuivattuihin ruusunmarjaseoksiini "sattumia" eli siementen jämiä.Niin ja vielä lisää hyviä perusteluja ruusunmarjojen syömiseen ovat, että ne ovat takuulla lähiruokaa ja vieläpä täysin ilmaisia! Jos et ole kiinnostunut keräämään marjoja ämpärikaupalla, etkä jaksa puhdistaa siemeniä pois, kerää vaikka työmatkalla kourallinen ja rouskuta marjan herkullinen pinta sellaisenaan. Tokihan marjoja voi myös ostaa kaupasta jos marjoja ei ihan lähialueelta löydy.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti