Miksi lokeroimme itsemme?

Tämä video tuli vastaan kuin tilauksesta.Kun ruokailu alkaa muistuttaa uskontoa tai neuroosia on ehkä aika pysähtyä miettimään. Toki jos vaihtoehtoinen ruoka aiheittaa välittömästi huonon olon tai sairauden niin ehdottomuus voi olla tarpeen. Terveelle ihmiselle sairaanloinen nipottaminen ei varmasti ole tervettä eikä tie autuuteen.

Syön pääasiassa raakaruokaa ja olen suhteellisen terve ja hyvinvoiva. Raakaruoka ei kuitenkaan tee minusta yli-ihmistä, kuolematonta eikä millään tavalla sekaruokaa syövää ihmistä parempaa, enkä edes tiedä vielä onko tämä optimaalisin ruokavalio minulle pitkällä aikavälillä. Tiukka lokeroituminen (omassa päässään) kasvissyöjäksi, vegaaniksi, raakaruokailijaksi, paleodiettaajaksi tai vhh:ta noudattavaksi voi olla este sille, ettei koskaan (tai ainakaan pitkään aikaan) löydä itselleen sopivinta ruokavaliota/elämäntyyliä. Me itse luomme omat rajoituksemme.

Kerroin aikaisemmin todetuista huonoista rauta-arvoistani ja odottelen nyt uusia tuloksia chlorella ja spirulina tankkausten jälkeen. Täytyy sanoa, että vähän jännittää. Mikäli tulos on edelleen huono, joudun varmaan miettimään mitä tehdä ruokavaliolleni, koska jatkamalla samoin saan varmasti jatkossakin saman lopputuloksen. Se mikä minua eniten huolestuttaa on huomata, että vaikka jotkut huomaavat oman ruokavalionsa merkittävät ongelmakohdat, jatkavat he siitä huolimatta samalla tiellä. Terveys ja hyvinvointi ei ole uskon asia. Jos joku asia toimii, jatka samaan malliin. Jos se tökkii, kokeile jotain muuta. Pääasia varmaan on kuitenkin se, että syö aitoa ja mahdollisimman alkuperäistä ruokaa.

5 kommenttia:

 1. Jep jep, täysin samaa mieltä :)
  Eikös Vitaliksella mennyt siihen pelkkään mehun juomiseen koko raakailu? Tuli vaan mieleen, kun Foodit foorumilla tuota Vitaliksen tarinaa tarjottu monesti raakailusta puhuttaessa vastaväitteeksi, että ei sopisi ihmiselle. On se kuitenkin eri asia syödä monipuolisesti raakaravintoa, kuin vain juoda mehuja.
  Sori, meni ehkä vähän aiheen ohi :)

  VastaaPoista
 2. En tiedä tuon Vitaliksen tarinaa kovin tarkasti, mutta muistelen että hän oli jossain vaiheessa pelkällä hedelmäravinnolla. Eli aika extreme tyyppi ja tietää varmaan mistä puhuu kun kehottaa vähän relaamaan. Mutta totta, eihän semmoinen ehdottomuus/äärilaita olekaan sama asia kuin tavallinen raakaruoka, mikä minunkin mielestäni on monipuolinen.

  Mun poitti ehkä tässä oli se, että ei sokeuduttaisi ja tuijotettaisi esim. Ruohonjuuressa Raw-labeliä tuoteselosteesta läpät silmiemme sivuilla. Menee ihan turhaan monta hyvää juttua elämästä ohi sillä tyylillä. Emme ainakaan saisi säikyttää tai huolestuttaa itseämme sairaaksi jos joskus cashewpähkinät ovatkin kuumenneet liikaa kuorenpoistoprosessissa tms. Ihmiselle on taipumus kuvitella helposti itselleen oireita, jos tietää syöneensä jotain "väärää", mutta toki joskus niitä oireita tulee oikeastikin. Siksi on hyvä pitää mieli avoimena. Hyvää oloa ei silmitön nipottaminen tuo. Joskus tekee mieli jotain muuta eikä siitä ole mitään vahinkoa terveelle ihmiselle. Onhan raakaruokailijan paheet yleensä todella kesyjä muutenkin, verrattuna keskivertokansalaiseen. :)

  VastaaPoista
 3. "Onhan raakaruokailijan paheet yleensä todella kesyjä muutenkin, verrattuna keskivertokansalaiseen. :)"

  Niin, ja mikä onkaan paheellisuutta ja mikä joustoa? :) Näissä ruoka-asioissa tuntuu, että ensin on pakko vetää kaikki mahdollisimman solmuun, jotta vyyhtä sitten voi alkaa purkamaan. Ensin tiukat seinät, sitten jättimäiset ikkunat, sitten verhojen ja ikkunaruutujen poistaminen... ;)

  Elämästä voi tehdä juuri niin helppoa tai vaikeaa kuin haluaa :)

  VastaaPoista
 4. Sana paheet oli tarkoitus kirjoittaa lainausmerkkeihin...

  Olen Daniela täysin samaa mieltä kanssasi.
  Tuo solmuun vetäminen johtuu varmaan siitä, että uskotaan äärimmäisen ratkaisun tuovan jotain mullistavaa elämäämme (loputon energiamäärä, nopeampi laihtuminen tai parantuminen yms.) mitä yleensä kovasti kaipaamme. Vasta kun käsitämme, että muutos vie aikaa ja rentoa asennetta, alkaa niitä "tuloksia" näkyä. Näin ainakin minulla.

  VastaaPoista
 5. Olet ihan oikeassa tuon "pakettiratkaisun" suhteen.

  Siinä vaiheessa kun ymmärretään, että pakettiratkaisu on paketillinen palapelinpalasia sikin sokin, ei pakettiratkaisu edes enää houkuttele. Näin uskon :)

  VastaaPoista