Asiaa syvältä

Olen aloittanut tämän kirjoituksen jo moneen kertaan ja pyyhkinyt aina pois. Sensuroin koska tuntuu etten voi puhua vapaasti. Se vähän hätkähdyttää ja ärsyttää.

Minulla on takana ensimmäinen luontaistuotetukun järjestämä koulutus ja jollain tavalla olen vähän kauhuissani näkemästäni. Päivän ideahan on esitellä ja markkinoida tukun omia tuotteita mahdollisimman hyvässä valossa luontaistuotealalla toimiville terapeuteille ja myyjille, jotka sitten välittävät oppimansa "tiedon" asiakkailleen. Tämä jo sinällään saa ainakin minun skeptiset sensorini huutamaan, mutta toisaalta mitenpä muutenkaan yritys voi tuoteitaan parhaiten markkinoida. Eihän niistä hyvistä jutuista/tuotteista voi saada infoa muuten kuin ottamalla uutta vastaan ja yrittää säilyttää terve kritiikki.

Päivä oli suoraan sanottuna melkoisen tylsä ja vähän uutta infoa sisältävä. Luonnoitsijoina oli useita arvostettuja tutkijoita ja professoreita jotka esittelivät hienoja kaavioita ja p-lukuja tilastollisen merkitsevyyden vakuudeksi enkä voinut olla miettimättä mitä heille tästä kaikesta maksetaan ja mitä he ovat sen summan saadakseen valmiita sanomaan... Jokaiselle osallistujalle jaettiin uutuustuotteita ja muita näytteitä kotiin vietäväksi. Tarjolla oli myös maistiaisia sekä tietysti ruokaa aamupalan, lounaan ja päiväkahvin merkeissä. Tässä kohdin täytyy mainita että vaikka ruuat olivat hienoja ja tarjoilu pelasi, ei meille luontaistuotealan ihmisille (ehkä keskimääräistä valveutuneemmalle ryhmälle ravitsemuksen suhteen) tarjottu mitään kypsentämätöntä, edes sitä koristeeksi tarkoitettua persiljan palasta. Tästä ei kukaan tuntunut olevan moksiskaan, vaan päin vastoin juustokakku mikä tarjottiin kahvin kanssa iltapäivällä herätti oikein suopeita ja odottavia katseita. Avara sali aiheutti sen että meteli tauoilla oli sietämätön ja keskustelu vaikeaa. Jutellessani muutaman kollegan kanssa huomasin olevani ihan eri planeetalta monenkin ihmisen kanssa. Keskustelut osoittivat ettei ruokavalio merkinnyt monellekaan yhtään mitään (ainahan voi napata entsyymejä jos alkaa turvottaa) ja sen olen kyllä huomannut käydessäni eri työpaikoilla myös luontaistuotekaupoissa. Jääkaapin sisältö koostuu lähinnä eineksistä ja voileivistä... 
Noh, tämän kaiken tylsyyden, mässäämisen ja huonosti nukutun yön päätteeksi olin iltapäivällä ihan kanttuvei. Suorastaan torkuin toiseksi viimeisen esityksen aikana, enkä yhtään ihmettele että niin moni lähti heti lounaan jälkeen saatuaan ilmaisnäytteet ja mahan täyteen... Heidän tappiokseen kuitenkin ihan lopuksi esiintyi oikeastaan ainut mielenkiintoinen luennoitsija, terapeutti Sini Marjanen, joka luennoi pH-tasapainon ja suoliston kunnon merkityksestä. Se miten hän erosi muista luennoitsijoista, oli se että hän kertoi omakohtaisesta kokemuksestaan vuosia erilaisia terapiatöitä tehneenä ja nähden itse vaikutukset asiakkaissaan. Lisäksi hänen hoitomuotonsa oli luonnonmukainen lähtien ravinnosta, siitä mistä muut ensimmäistä luennoitsijaa (Erkki Antila) lukuunottamatta eivät olleet maininneetkaan mitään. Hänen luentonsa perusteella sain vaikutelman että melkeinpä kaikki sairaudet ovat lähtöisin suolistosta, samaahan hokee Paula Heinonenkin. Sini Marjanen esitteli pH-tuotetta, jonka oli todennut nopeuttavan lähes kaikkien asiakkaidensa paranemista, mutta totesi myös että liikahappamuutta poistavat myös tummanvihreät kasvikset. Hän korosti myös puhtaan ja ei-happaman juomaveden merkitystä. Asiaa oli myös hiivasta ja sen häätämisestä probioottien ja prebioottien avulla sekä muista puhdistavista tuotteista. Minulle jäi mieleen hyvin se, että hänen mielestään ihminen joka on jollain asteella henkistynyt, mutta edelleen ostelee jatkuvasti pieniä hiluja ja kiluja, on todennäköisesti vielä hiivainen. Oikeasti puhdistautunut ihminen on myös henkisesti muuttunut ilman tarvetta turhaan materiaan. Mielenkiintoista.

Sini Marjasen esittelemät hoitomuodot; ravintomuutokset, kehon emäksisyyden lisääminen ja suoliston puhdistaminen ovat kuulemma auttaneet vakavasti sairaita mm. syöpäpotilaita. Aiemman tietotaitoni valossa en kyllä epäile tätä asiaa yhtään.

Luennon jälkeen hoksasin myös miksi viherjauhedrinksu on toiminut minulla mielialaa nostattavana: olen ollut kirjaimellisesti vähemmän hapan sen jälkeen! Koska pidän kultaisesta keskitiestä, en aio tulevaisuudessakaan tankata litratolkulla emäksisiä nesteitä tai vältellä henkeni kaupalla happamuutta lisääviä ruoka-aineita. Hyvinä ja halpoina vinkkeinä emäksisyyden lisäämiseksi kehotan kuitenkin turvautumaan omenaviinietikkaan, sitruunaan, salaatteihin ja viherjauheisiin. Viherjauheet voit kerätä vaikka itse kesällä luonnosta. Myös juomaveden pH:n mittaaminen (ja tarvittaessa sen asian korjaaminen) voi vaikuttaa huomattavasti. Ei varmaan tarvitse edes mainita, että turhat sokerit, viljat, ja teollisesti käsitelty ruoka minimiin. Niille jotka kärsivät epämääräisistä säryistä, väsymyksestä, närästyksestä yms. keho voi olla hiivan tai loisten valloittama. Happo-emästasapainon ja suolistoflooran korjaaminen voi auttaa monissa sairauksissa, mutta vaikeammissa ja vakavissa tapauksissa kannattaa jo kääntyä asiantuntijoiden puoleen. Hiivaan ja loisiin erikoistuneita lääkäreitä kyllä löytyy!

5 kommenttia:

 1. Hmm, uskaltaakohan sitä enää syödä Valioravinnon rikasta oluthiivaa ;) mitä olet mieltä? Pitäisi kait olla kuitenkin ihan terveellinen ravintolisä toisin kuin se elimistöön kertyvä vääränlainen hiiva.

  Ehkä pitäis alkaa taas popsia vehnän- ja ohranorasta (vaikka vehnää, ohraa ja ruista en missään tapauksessa viljoina käytäkään), sillä viime aikoina spirulinaa ja chlorellaa on mennyt tosi paljon. Vaihtelu vois virkistää, vaikkakin olen kokeillut myös blue-green algaeta. Se vaan on niin törkeen hintasta ettei jatkuvasti voi ostella...

  Kiitos hyvästä kirjoituksesta! On meillä silti onneksi toivoa, vaikka paljon työsarkaa käsitysten muuttamiseksi... ettei tosiaan yritä sitä käännyttämistä, minkä Olli Postikin huomasi käytännössä huonoksi.

  VastaaPoista
 2. Valioravinnon oluthiivan hiivan ei pitäis olla aktiivisessa muodossa eikä siis aiheuttaa käymistä tms. mutta jos ihmisellä on todettu hiivaa niin jättäisin kyllä varmuudeksi senkin pois, ainakin vähäksi aikaa. Mulla on itsellänikin käytössä samainen purkki, enkä oo luopumassa. On se kuitenkin hyvä ja luonnollinen b-vitamiinin lähde + että alun totuttelun jälkeen oon alkanut tykätä maustakin. Asiakkaat kattoo kyllä kieroon kun kerron...

  Joo, markkinoille on tullut niin paljon kaikkia uusia viherjauheita ja kuivattuja levävalmisteita että ne vähän halvemmat ja "tavallisemmat" kuten vehnänoras on ainakin allekirjoittaneella jäänyt välillä ihan unholaan. Mutta nyt se on taas kaivettu kaapin pohjalta näkyvälle paikalle. :) Vaihtelu todellakin virkistää.

  VastaaPoista
 3. Todella itsekin tykkään mausta. Jotkuthan välttää sitä sen "aromivahventeen" luonteen vuoksi, mutta se nyt on turhaa... en muuten usko, että mulla nyt niin kovasti hiivaa olisi. Ehkä jossain määrin kuitenkin, koska välillä se makeanhimo kuitenkin vielä nostaa päätään.

  Miksi ihmeessä asiakkaat kieroon katsoo? :D

  VastaaPoista
 4. Kiinnostava kirjoitus! Aika jännää, että luontaistuotealallakin ollaan osittain noin tiedostamattomalla pohjalla. Töitä siis riittää...

  VastaaPoista
 5. Erittäinkin mielenkiintoinen kirjoitus. (Ja mahtavaa jälleenlöytää "kadonnut" bloggaaja. :)) Niin sitä vain tarvitsee luonnontuotteitakin markkinoida, ja markkinointipuheet nyt tuppaavat olemaan... markkinointipuheita.

  VastaaPoista