Ystäväni Kuume

On mennyt jo vuosia siitä kun olen viimeksi tavannut häntä kunnolla. Lapsuuden jälkeen hän on korkeintaan pyörähtänyt pikaisesti ja laimeasti käymässä ja tämäkin on ollut hyvin harvinaista. Nyt sitten viime syksynä hän tuli moikkaamaan vähän paremmin, tosin vain kuudeksi tunniksi. Viime viikonloppuna hän saapui täysin yllättäen ja viipyikin kokonaiset kaksi päivää! Meillä oli oikein antoisaa yhdessä, mutta loppua kohden aloin väsymään. Eiköhän tässä olla jo poristu ihan tarpeeksi tälle erää. Nähdään taas joskus!

Nyt siis puhun rakkaasta, mutta vuosiksi menetetystä kuumeesta, joka on palannut. Ala-asteen jälkeen sairastumiseni ovat olleet lähinnä parin viikon räkä- ja köhätauteja ja pitkään kestävä puolikuntoisuus on ollut rankkaa. Tämänkertainen ja syksyllä sairastamani kuume ovat olleet hyvin erilaisia. Minulle on vain noussut kuume, yllättäen ilman muita flunssan oireita ja kuumeen laskettua olen näyttänyt melkein terveeltä. Nenä ei ole kulunut puhki niistämisestä, ääni on normaali ja yskä ei vaivaa. Kahden päivän kuumeen (minulle vieläpä aika korkean kuumeen) jälkeen tosin on olo vieläkin vähän hutera ja on pakko ottaa rauhallisesti. Noh, enpä mä muutenkaan olisi maratonille halunnut lähteä.

Miksikö minä olen niin ilahtunut kuumeesta? Raakaruokamaailmaan astuessani olin pitkään innoissani ajatuksesta, että en sairastu enää koskaan. Ajattelin että ruokavalioni olisi niin ravinteikas että puolustusjärjestelmäni estäisi kaikkien pöpöjen hyökkäykset alkuunsa. Ehkä vähän naiivia, myönnetään, mutta elin siinä uskossa ainakin pienen hetken. Noh, ajan saatossa olen huomannut että asiat eivät ole ihan niin yksinkertaisia. Ihminen on myös muutakin kuin fyysinen kokonaisuus ja että esimerkiksi ajatuksemme, stressi (hyvä tai huono), uni ja päivittäiset tekemisemme vaikuttavat koneistomme toimintaan, vieläpä ihan suoraviivaisesti. Ja tietysti fyysinen kuntomme vaikuttaa henkiseen olotilaamme. Toisin sanottuna ei ole riittävää että vaihtaa ruokavalionsa, jos haluaa estää sairastumisen, mikä tietenkin olisi se optimaalisin tila. Koska elämämme on melkoisen hektistä ja heittelevää sanoisin, että satunnaista sairastumista voi olla hyvin vaikea kokonaan estää. Toki siihen on hyvä pyrkiä.

Mutta siis takaisin ystävääni kuumeeseen. Sen vähän mitä minä tiedän ihmisen fysiologiasta, kuume on ihmisen immuunijärjestelmän tapa tappaa kehoomme päässeet haitalliset bakteerit ja virukset. Kuume tarkoittaa myös sitä että kehomme muodostaa luonnollisen immuniteetin juuri niitä pöpöjä vastaan, jotka se on onnistunut sillä kertaa nujertamaan. Joku voisi ajatella että immuniteetti on huono kun päästää bakteereja kehoon ja sitähän se tietysti onkin jos ihminen sairastaa jatkuvasti. On kuitenkin muistettava että elämme jatkuvasti taistoa miljoonien tai pikemminkin miljardien eri virusten ja bakteerien kanssa kilpaillen kuka on vahvin. Bakteerien uusiutumisnopeus on huimaa ja se tarjoaa niille jatkuvasti uusia keinoja muuntua ja uusiutua entistä vahvemmiksi. Välillä ne yksinkertaisesti ovat ovelampia kuin me stressaantuneet ihmiset. Onneksi meiltä kuitenkin löytyy taisteluvalmiutta ja -tahtoa.

Viktoria Boutenkon mukaan hyvin moni on menettänyt kykynsä sairastua kuumeeseen meille syötettyjen särkylääkkeitten vuoksi jo lapsena, mikä on johtanut siihen että särkylääkkeitten syönti on sen kuin lisääntynyt immuniteenin heikentymisen johdosta. Omalta osaltani tämä ainakin kuulostaa järkevältä ja selittää todennäköisesti monen muunkin kuumeettomuuden aikuisiällä. Se, että olen saanut kehoni nostamaan jälleen kuumeen monen vuoden jälkeen on minulle juhlan paikka. Kehoni on vihdoinkin eheytymässä! Onneksi osaan jo arvostaa kuumetta eri tavalla kuin vuosia sitten, enkä todellakaan yrittänyt laskea sitä keinotekoisesti lääkkeillä. Käytössäni olivat kylläkin kylmäkääreet, lepo ja nesteiden juonti. Kuumeessahan ei olisi hyvä syödä ainakaan paljoa ettei elimistön energia mene ruuansulatukseen. Eipä minulla tosin hirveästi ollut ruokahaluakaan.

Omalta osaltani tiedän että kuumeeni aiheutui erilaisista stressitekijöistä jotka huipentuivat viime viikonlopun aamuun. Minä itse olen tietysti ollut syypää omaan stressiin ja kiristyneeseen ajatusmaailmaani ja kuume oli samalla myös melkoinen herätys ja hätähuuto. Niin kuin melko monelle muullekin, kuume tai muu sairastuminen on pakottanut pysähtymään, levähtämään ja miettimään vähän elämäänsä. Keho on meitä niin paljon fiksumpi, että ei sille voi muuta kuin nostaa hattua ja yrittää muistaa vaalia jatkossa vähän paremmin.

5 kommenttia:

 1. Minulla oli viime viikolla kuumetta,joka kyllä liittyi sairastamaani flunssaan,ja eilen lääkärinikin sanoi,että miten hyvä,että minulla oli kuumetta!

  VastaaPoista
 2. Hyvä, kiitos kirjoituksesta! Tähän suuntaan pitäisi kyllä tosiaan ihmisiä rohkaista; tauti paranee nopeammin kun hallittu kuume liittyy seuraamme pariksi päiväksi! :)

  Itse en tosin koskaan ole ollut kuumeherkkä, vaikka en ole särkylääkkeitä popsinut kuin ehkä yhden käden sormin elämäni aikana. Tiedä sitten mistä johtuu... ollessani vielä paljon nykyistä huonommalla ruokavaliolla 2005 mulle tuli kyllä kuumetauti, joka ilokseni myös meni suht pian ohitse :) mutta huomattavasti useammin mulla on ollut noita kahden viikon flunssia, jotka eivät aja sängyn pohjalle paranemaan vaan sitkuttelemaan normaalissa arjessa kiusallinen nuha tai yskä seuranaan. Sekä ennen "ravintoheräämistäni" että sen jälkeen.

  VastaaPoista
 3. Kuume on kyllä ihmeellinen juttu. Voihan se olla että on saanut vaikka jo ihan vauvana jotain (esim. rokote) mikä hillitsee kuumeen muodostumista myöhemmin. Mulla joka tapauksessa oli kuumetta lapsena, mutta muistan myös sen että aloin saamaan siihen lääkettä jossain vaiheessa.
  Yaelian: fiksu lääkäri sulla!
  Viher-Tuomo: kuumeen palaamiseen (varsinkin jos sulla ei sitä oo juuri koskaan ollut) voi mennä pitkäkin aika. Ja parastahan tietysti on jos ei sairasta ollenkaan. :)

  Ollaan kavereiden kanssa mietitty että minkähänlaista mainontaa joskus 80-luvun alussa on ollut kun kaikki ovat saaneet juoda punaista jaffaa ollessaan oksennustaudissa eikä kukaan tiedä miksi. Anyone?

  VastaaPoista
 4. En mä tiedä toimiiko oksennustautiin muu kuin aika. En oo huomannut että jaffa ois toiminut. Samanlailla sekin tuli oksennettua ulos...

  VastaaPoista