Netistä löytyy kaikkea hirveää

Ei se ole ihme että niin iso osa suomalaisista sairastaa, lihoo ja masentelee kun ravintosuositukset on mitä on. Taas on yhtä mummoa (tai pappaa) riepoteltu oikein kunnolla...
Alla kysymys ja ravitsemusterapeutin "asiantunteva" vastaus.


"Minua on neuvottu syömään seuraavia vitamiineja: Kaikki B-ryhmän vitamiinit tai oluthiivaa sekä D- (25 mcg), E- (400 mg), C- (3 gr) vitamiinien lisäksi Alfalipoiinihappoa, Ubikinonia, Magnesiumia 2x250 mg, Kalanmaksaölyä (jrkl)ja Kromia 50 mcg/vrk. VS (verensokeri) heittelee, samoin VP (verenpaine). Olen kohta 75-vuotias. Kysynkin, ovatko nämä vitamiinit ja ravintolisät tarpeellisia. Muuta lääkitystä on Primaspan 100 sekä VP-lääke Lisipril 5 mg:sta 1/2. Olen väsynyt ja jalat ovat raskaat. Kiitos, kun luette tämän! Tyypin 2 diabetes (2010-08-16)"


"Hei,
Olettepa saaneet outoja ohjeita. Noitten lisäksi ei juuri ruokaa paljoa tarvitakaan.
Mistä ja miksi nuo kaikki ravintolisät on teille määrätty?


Jos ruokailunne on määrältään kovin niukkaa ja yksipuolista tai jos käytätte esim. runsaasti valkoisia viljatuotteita, ettekä syö kalaa, voisi osa noista ravintoaineista olla paikallaan.
Ohjaisin kuitenkin mieluummin syömään monipuolista tavallista ruokaa riittävästi kuin tuollaisen hivenainemäärän.
Pyrkikää syömään päivittäin ainakin seuraavat määrät eri ruoka-aineita:


-          3x2 dl rasvattomia maitovalmisteita
-          Vähärasvaisia leikkeleitä ohuelti voileivillä
-          Ainakin kerran päivässä ateria, jossa on ¼ lautasesta lihaa, kanaa tai kalaa.
-          Syökää kalaa ainakin 2-3 krt/vkk.
-          Käyttäkää ruoanvalmistuksessa rypsiöljyä ja voileivillä margariinia.
-          Syökää päivittäin 4-8 palaa täysjyvä- tai ruisleipää.
-          Päivittäin on hyvä syödä myös täysjyväpuuroa lautasellinen.
-          Aterioilla voitte syödä joko perunaa,  tummaa riisiä tai täysjyväpastaa
-          Syökää jokaisella aterialla tai välipalalla, aamuisin tai iltaisin jotain tuoretta eli hedelmää, marjoja, kasviksia, juureksia, raasteita, salaatteja tai pakastevihanneksia tai pieni annos tuoremehua.


Tuosta ruokamäärästä saatte melko hyvin mainitsemianne ravintoaineita. Jos vielä epäilette ravintoaineiden saannin riittävyyttä, ei 1 monivitamiini-tabletti päivässä ole haitaksi.


Energistä syksyä toivotten


Tuula Heikkinen
ravitsemusterapeutti"


Oikein puistattaa.

7 kommenttia:

  1. No huhhuh tosiaan. Kalansyöntiohje sekä viimeinen kohta tuorekasviksista ja -hedelmistä oli mielestäni paikallaan, kaikki muut sellaisia mitä en ikimaailmassa omalla kohdallani suostuisi edes enää yrittämään.

    VastaaPoista
  2. Minulla pisti silmään tyypillinen maito/leipä/margariinihypetys ja lisäksi järjestys, missä ruoka-aineet oli suositeltu eli painotettu. Lopussa esitettyjen kasvisten suositus oli esitetty melkoisen leväperäisesti. Mitä ihmettä oikeastaan tarkoittaa "Syökää jokaisella aterialla tai välipalalla, aamuisin tai iltaisin jotain tuoretta hedelmää, marjoja, kasviksia, juureksia, raasteita, salaatteja tai pakastevihanneksia tai pieni annos tuoremehua"? Jos oikein vapaasti tulkitsen tuota niin ymmärtäisin kyllä että lasillinen kaupan "tuoremehua" aamulla tai illalla voisi riittää. Ihan liikaa TAI sanoja, kun siellä pitäisi lukea JA. Mut eipä siinä. Mummoista ja papoista halutaan näköjään nopeasti eroon...

    VastaaPoista
  3. No sanopa se. Pakastevihannekset ja "tuore"mehut tosiaan ovatkin aivan loistava valinta :/

    VastaaPoista
  4. Taitaa olla niitä THL:n terapeutteja... Valitettavasti vaan tuo niin edustaa Valtion Virallisia Ravitsemussuosituksia.

    VastaaPoista
  5. Surullista. Niin monta ihmistä ehtii kärsiä, kun noudattavat noita ohjeita. Laihduttajat, sairaat ja terveysintoilijat jotka kuvittelet ohjeiden toimivan kärsivät tietysti eniten. Joillekin ne varmaan toimivatkin, vähän aikaa.

    VastaaPoista
  6. Ongelma on myös se että tämäntyyppistä ruokavaliota suositellaan vauvasta vaariin ottamatta huomioon ihmisen mahdollisia oireita, sairauksia, puutostiloja jne. Oikeasti asiakkaasta välittävä terapeutti teettää ensin verikokeet ja rakentaa sitten asiakkaan tarpeisiin soveltuvan terapeuttisen ruokavalion.

    VastaaPoista