Omega 3 viidakko

Multa kysytään töissä tosi usein, että mistä sitä tietää mikä tuote on hyvä. Erityisesti omega-3 tuotteiden osalta saan kysymyksiä ja raskaita huokailuja, kun vaihtoehtoja on niin paljon. On kasvikunnan tuotteita (mm. pellavansiemen- ja hamppuöljy, chia-siemen), kalaöljykapseleita E-EPAa, E-EPAn ja E-DHAn yhdistelmiä, tavallista EPAa ja EPAn ja DHAn yhdistelmiä. Löytyy kapseleita ja nestemäisiä valmisteita sekä kalaöljyä ja kalanmaksaöljyä. Osaan on lisätty erilaisia vitamiineja. Lisäksi on vielä krilliöljy, mutta sen tutkailemisen jätän johonkin muuhun kertaan.

Ihan ensimmäisenä jaottelisin kasvikunnan ja kalaöljytuotteet erilleen. Ne jotka ovat allergisia kalalle (itseasiassa myös kala-allergigot voivat usein syödä kalaöljyjä koska niistä on poistettu kalan proteiinit, kokeilkaa tosin varovasti!), tai ovat muusta syystä täysin kalattomalla ruokavaliolla suosittelisin kyllä ehdottomasti kaikkia (tai ainakin jotakin) noita mainitsemiani kasvikunnan tuotteita (pellava, hamppu, chia). Ne pitävät sisällään keholle välttämätöntä omega-3:sta, alfalinoleenihappoa sekä muita hyviä rasvahappoja. Mikäli henkilöllä on masennusta, keskittymishäiriö, muistihäiriötä yms. epätasapainoa aivoissa, suosittelisin ihan ehdottomasti syömään myös kalaa, kalaöljytuotteita tai marine phytoplantonia, joissa on jo valmiiksi epat ja dhat eikä kehon tarvitse valmistaa niitä itse alfalinoleenihaposta. Yleensä esim. masentuneella tämä prosessi voi olla heikentynyt tai ainakin epan ja dhan tarve sen verran suuri, ettei puutosta korjata kovin helposti kasvikunnan tuotteilla. Marine phytoplanton voi tehdä tässä asiassa tosin poikkeuksen.

Kala- ja kalanmaksaöljyt ovat sitten ihan oma viidakkonsa, jota yritän nyt vähän jäsennellä itselleni. Täytyy sanoa, etten ole muodostanut vieläkään täysin selvää kuvaa siitä, mikä on lopullinen kantani, koska eri asiantuntijat kiistelevät aiheesta kiivaasti ja pätevän kuuloisia argumentteja löytyy puolesta ja vastaan. Noh, jostain minun täytyy kuitenkin aloittaa päättelyketjuni. Kalaöljy valmistetaan siis kalan lihasta ja kalanmaksaöljy kalan maksasta. Kalanmaksaöljy on ollut pitkään käytössä ollut luonnollinen terveystuote, mutta nykyään useimmiten luonnolliset vitamiinit poistetaan puhdistusmenetelmän yhteydessä ja tilalle laitetaan synteettiset vastineet. Näin kuluttajat saavat sitä mitä haluavat, eli halpoja tuotteita. Tästä voisikin päätellä, että selvittäessä hyvää kala- tai kalanmaksaöljyvalmistetta, olisi tärkeää tietää enemmän puhdistusmetodista, eli mitä kaikkea sieltä lähtee puhdistuksen yhteydessä ja millä tavalla se tapahtuu. Tätähän ei tietenkään kirjoiteta suoraan purkin kylkeen, joten useimmiten joutuu tekemään taustatyötä tai päättelemään vitamiinimerkinnöistä ovatko ne synteettisiä.

Ihan maalaisjärjelläkin voi päätellä omega-3 tuotteista, että jos se maistuu eltaantuneelta, älä syö sitä. Kapselin osalta tämä tarkoittaa sitä, että joudut puraisemaan yhden kapselin kuoren rikki ja makustelemaan vähän. Antti Heikkilä suosii ja suosittelee nestemäisiä kalaöljyjä ja perustelee sitä sillä, että nestemäisten laatua on helpompi valvoa maistamalla ja varmistamalla että tavara on kunnossa eikä härskiintynyttä. Maun tulisi olla suht neutraali, vaikka tokihan se kalamaisuus sieltä potkii. Heikkilän blogin kommenttiosiossa käydään myös mielenkiintoista vääntöä siitä, miten usea eri kalaöljykapseli sulattaa muovinmukin, kun kapseli on jätetty avattuna seisomaan siihen. Siitäkin asiasta löytyy mielenkiintoista vasta-argumenttia kuten sitä, että muovi on rakenteeltaan lähes samanlaista kuin margariini ja että on vain hyvä jos omega-3 rasvahapot sulattaa ne pois. Toisaalta en usko että rasvahapot toimivat samoin ihmiskehossa kuin muovikupissa, joten sinänsä vertaus ei taida olla ihan uskottava. Heikkilän kirjoituksessa kritiikkiä saavat myös etyyliesteröidyt E-EPAt ja E-DHAt, mitä mm. Paula Heinonen suosittelee, kuka on ollut monessakin ravitsemukseen liittyvässä asiassa kunnioitettu esikuvani. Niin ristiriitaista!!! Tavallisen EPAn ja E-EPAn välillä käydään ilmeisesti kuumeista taistelua kumpi on parempaa. Ei se ole ihme, että asiakkaiden päät on sekaisin.

Vielä vähän aikaa sitten olin täysin vakuuttunut että E-Epa on se juttu. Sen avulla on saatu hyviä tutkimustuloksia mm. masennuksen hoidossa. Toisaalta hypetystä saa lukea etyyliesteröidystä EPAsta lähinnä Tri Tolosen sivuilta, joka myy useampaa E-EPA tuotetta... Jos sitten miettii ihan omalla pääkopalla eikä katso tutkimuksia, mietityttää ainakin itseäni kalaöljyn luonnollisuus. Luontaisnetti sivustolla ainakin saarnataan aiheesta, mutta kukaan ei mainitse luonnollisia, puhtaita ja hyviä kala- tai kalanmaksaöljyvalmisteita. Kalaöljyä on saatavana kahdessa muodossa: triglyserideinä ja etyyliesteritiivisteinä. Etyyliesteröinti on käsittääkseni prosessi, missä kalaöljyä käsitellään etanolilla (teollisuusalkoholi), jonka jälkeen tuote kuumasuodatetaan. Tämä ilmeisesti (?) tiivistää kalaöljyn tiukempaan pakettiin ja samalla muuttaa myös sen rakennetta. Niistä terveysvaikutuksista ihmiskehossa sitten kiistellään. Omaan korvaani tämä ei kuulosta kovin vakuuttavalta saatikka luonnolliselta, mutta opiskelu jatkukoon. Triglyseridimuoto puolestaan on käsittääkseni muuntelematon.

Nestemäisistä kalaöljyistä Suomen markkinoilla täytyy valitettavasti todeta, että esim. Möllerin ja Lysin kalaöljyt ja kalanmaksaöljyt sisältävät synteettisiä A ja/tai D-vitamiineja, jotka ovat siis ensin poistettu (kalanmaksaöljyissä) puhdistusmenetelmän yhteydessä ja palautettu lopuksi synteettisinä. Myös moniin kalaöljyihin on lisätty A, E ja D-vitamiineja, E-vitamiiniä lähinnä härskiintymisen estämiseksi. Jos ajatellaan, että kalanmaksaöljy oli entisajan superfood luonnollisine d- ja a-vitamiinilisineen, ovat nykyiset kauppojemme versiot lähinnä halpoja kopioita. Esim. A-vitamiini luonnollisessa muodossa ei ole vaarallinen isoissakaan määrin, kun taas synteettinen A-vitamiini on. Kapseleina kalanmaksaöljyä saa luonnollisena ainakin HigEpa valmisteessa ihan Suomen luontaistuotekaupoista. Olen myös elänyt uskossa, että Solgarilla olisi luonnollista muotoa oleva kalanmaksaöljy, mutta en nyt ole ihan varma. Olen nimittäin syönyt yhden purkillisen, mutta hylkäsin valmisteen ihan valtavan isojen kapseleiden takia. Eihän ne tällaisen kapseleita inhoavan kurkusta meinaa mennä alas. Urbaani Oranki kirjoittaa myös Iso-Britanniasta saatavista Blue Ice kalanmaksaöljyistä (kapseli ja neste), jotka vaikuttavat kunnon tavaralta. En kyllä ole itse testannut, vielä. 

Kalaöljyistä New Chapter (tai miedompi versio) on laadukas ja lisäksi antaisin A. Vogelin Omegaforcelle varovaisen plussapisteen, ihan perustuen siihen mitä olen siitä kuullut. Olen ollut vakuuttunut A. Vogelin tuotteiden laadusta yleensäkin, joten minut on helppo vakuuttaa myös kalaöljyn osalta. Ensi viikonloppuna saan toivon mukaan tietää lisää. Kalaöljyistä yksi varteenotettava (lisätietoja tosin kaivataan) on Eskimo 3, joka on ainakin kemiallisesti käsittelemätön, puhdas ja stabiili. Valmistusmenetelmästä tiedän tosin vain sen, mitä heidän verkkosivuillaan lukee. Usein kysyttyä palstalta lainattua:
"K: Mitä tarkoittaa, että Eskimo-3® on luonnollista kalaöljyä?
V: Luonnollinen kalaöljy vastaa mahdollisimman tarkasti tuoreen kalan koostumusta, eikä sen koostumusta ole muokattu kemiallisesti. Luonnollisen kalaöljyn Omega-3-rasvahappopitoisuus ei yli 38 %. "
Lisäksi se minkä toivoisin myös herättävän epäilyksiä tuotetta valittaessa on hinta. Jos 300 kappaleen purkki kalaöljykapseleita maksaa 5,90e, voisi jo siitä päätellä, ettei laatu ole ihan sitä korkeinta. Toisaalta korkea hintakaan ei takaa mitään. Ehkäpä jatkan vielä opiskelua aiheeseen liittyen ja jatkan tätä asian työstämistä julkisesti myöhemmin... Se krilliöljy ainakin vaatisi vähän perehtymistä. Nyt olisi hyvät neuvot tarpeen.

6 kommenttia:

 1. Pakko kommentoida oma käyttökokemukseni.

  Äitini syö kuuriluonteisesti Toloden melko kalliita kalaöljyvalmisteita ja ns. vannoo niiden nimeen. Mitään tarkkaa terveysvaikutusta hän ei kuitenkaan ole minulle täsmentänyt, siis selkeää apua ei ole vaivoihin ollut.

  Itse taas olen etsiskellyt vuosia kuukautiskipuihini helpotusta ja huomasin että jos otan paljon tolosen kalaöljykapseleita takaa se minulle kivuttomat kuukautiset!

  Opiskelijabudjetilla vain hänen valmisteidensä syöminen ei minulle käy joten tein testin jokamarketin halpis pirkka-kalaöljyllä samoin vaikutuksin. 4-5 kapselia pirkka-kalaöljykapselia aloitettuna pari-kolme päivää ennen h-hetkeä takaa täysin kivuttomat kuukautiset johon ei ennen edes tujut panacodit ym. reseptisärkylääkkeet pystyneet. Itselleni 15-vuoden kärsimisen jälkeen ihme ja ainakin tässä halpiskalaöljy hakkaa kalliimman valmisteen.

  T:Taika

  VastaaPoista
 2. Taika: Oho! Mukava kun jaoit kokemuksesi, ehkäpä joku muu saa myös apua menkkakipuihin kalaöljykapseleilla. Kiitos vaan meidän kaikkien naisten puolesta. :)

  Se, että myös pirkan halppis kalaöljyt toimivat tähän vaivaan ei kuitenkaan kerro sitä, että kala olisi esim. hyvin puhdistettu jne. Tietysti hyvä, että auttavat vaivaasi, oli merkki mikä hyvänsä. Tokihan näissä Tolosen ja muiden nimekkäiden tuotteiden hinnoissa on paljon ilmaa mainonnan ja merkin takia...

  Äitisi tilanteesta sanoisin vielä, että ihmisellä jolla ei (välttämättä) ole varsinaisia selviä vaivoja voi olla vaikea kuvailla mitä apua on saanut esim. kalaöljykapseleista. Olo voi yksinkertaisesti olla vaan vähän erilainen, positiivisessa mielessä. Aina on tietenkin mahdollista, että piristynyt olotila on sitä kuuluisaa placeboa.

  VastaaPoista
 3. Suosittelen 50g makrillia purkista päivässä. Maksaa 0.5 euroa. Sisältää 740mg epa ja 1700 dha. lisäksi 5ug b12 ja 3ug d-vita ja 10g proteiinia.

  Moni ja yksittäistyydyttyneet rasvat taas hyvistä öljylähteistä. auringonkukka+rypsiöljyä.

  Jos on allergioita, niin ikävämpi juttu. Itsehän en koske synteettisiin pillereihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin ja sardiinkin on toinen vaihtoehto. Molemmat saman hintaisia ja about samat ravintoarvot.

   Poista
  2. Mutta: DHA pitää olla puolta vähemmän kuin EPA:aa !
   Etyyli käsiteltyä en huolisi koska se läpäisee aivoveriesteen! Aivoveriestehän on luotu suojaamaan aivojamme ! Jotkut lääkeaineet läpäisevät tosin sen.
   Makrilli on hyvä, kumpa sitä saisi veteen säilöttynä, auringonkukkaöljyssä on omega-6 - jota en myöskään huolisi käyttää.

   Poista
 4. Onko apteekissa yhtään kalanmaksaöljyä jota ei ole syntetisoitu A,D. Entä tämä"eläimille tarkoitettu" tuote. http://www.biofarm.fi/tuote/milka-kalanmaksaoljy/
  Vastus ei luuloja/olettamuksia. Jos ei ole tietoa sitten ei ole. tv js

  VastaaPoista