Kaikenlaista kahjoa

Helsingin asematunneli on melkoisen värikäs työympäristö. Sieltä löytyy monenlaista kahjoa ja työkaverini sanookin, että voisi kirjoittaa vuosien kokemuksen jälkeen aiheesta kirjan. Minulla ei vielä riitä juttua kirjaksi asti, mutta muutamaan blogitekstiin kylläkin.

Asematunnelistahan löytyy narkkareita, juoppoja, työssäkäyviä, opiskelijoita, uskovaisia, kerjäläisiä, teinejä pakoilemassa kylmää, politiikkoja jakamassa lehtisiään, muusikkoja jne. Vaikka tarkoituksenani ei ole luokitella ihmisiä mihinkään kategorioihin, on asematunneli paikka missä nämä piirteet jotenkin korostuvat. Ihan kuin ihmisillä olisi siellä toinen todellisuus, missä voi käyttäytyä toisin kuin muualla. Omituisia hetkiä ovat esimerkiksi ne, kun joku ohikulkija pysähtyy keskelle hallia ja alkaa saarnata isoon ääneen jostain aiheesta, ihan yhtäkkiä. Näyttää kuin henkilö olisi saanut kohtauksen. Aiheena on yleensä uskonto, mutta se voi olla myös ympäristönsuojelu tai jokin muu. Jostain kumman syystä megafonit ovat olleet kiellettyjä jo jonkin aikaa... Toinen mitä olen huomannut, on se omituisuus, että jotkut kerjäläiset ja uskontoaan kauppaavat noudattavat sinnikkäästi 8-16 aikataulua, päivästä toiseen. Yksikin suomalainen nainen (jolla kuulemma oikeasti on omistusasunto ja muutenkin rahaa) tuli yhtenä aamuna samaa matkaa junalla ja istui nätisti hiljaa koko junamatkan. Heti kun juna saapui Helsingin keskustaan, vaihtui hänen moodinsa kerjäläiseksi ja hän alkoi ruinata käsi ojolla vieressä istuvilta paria euroa. Hän oli tullut "töihin".

Asematunnelin K-marketin edessä seisoo joka päivä tuiman näköinen mies nahkatakissaan Herätkää (Vartiotorni) lehti kädessään. Koskaan en näe hänen puhuvan mitään tai ojentavan lehtisiä, hän vain seisoo hiljaa ja pitää lehteä esillä. Ja hänen työaikansa on n. 8-16. On sen verran vakionaama, että suorastaan huolestuisin, jos häntä ei joku päivä näkyisikään.

Minulle rasittavin tapaus on ollut uskovainen mies, joka on jostain syystä päättänyt käännyttää minut. Minulla ei ole mitään uskovaisia ihmisiä tai uskontoja vastaan, mutta oletan että myös minun uskonnottomuuttani kunnioitetaan. Onneksi on olemassa vartiat.

Vaikka sanotaankin, että asiakas on aina oikeassa, on minulla pari sanasta heidän oikeassa olemisestaan. Iso osa meillä asioivista asiakkaista on tosi mukavia ihmisiä, jotka ovat päivieni ilo. Heidän kanssa saa välillä aika hedelmällisiäkin keskusteluja ja tietysti nautin kun saan höpöttää lemppariaiheestani. Valitettavasti sieltä seasta löytyy myös niitä, jotka ovat unohtaneet peruskohteliaisuusnormit ja kohtelevat myyjiä kuin vähän alempaa kastia. Ei osata tervehtiä, kiittää tai ylipäänsä näyttää muuta kuin hapanta naamaa. Iso osa päivän paskasta yritetään kaataa myyjän päälle tiuskimalla tai kitisemällä, mikäli haluttua tuotetta ei löydy tai sen hinta ei miellytä. Meiltä kysytään mielipidettämme, jota sitten epäillään isoon ääneen. Työkaverini vähän isompana naisena on saanut myös suoria vihjauksia ylipainosta. Hyvänä päivänä jaksaa nähdä näiden ihmisten kiukun takaa pelon ja väsymyksen, mutta huonot päivät ne on myyjälläkin. Työskentely kassan takana on pistänyt seuraamaan asiakaspalvelua muissa liikkeissä ja ennen kaikkea petraamaan omaa käyttäytymistäni asiakkaana!

3 kommenttia:

 1. Vartiotornimies huvitti kovin :) Asematunnelissa todella tapahtuu.

  VastaaPoista
 2. Minä olen kyllä nähnyt asematunnelin eri uskovaisten oikein keskustelevankin ihmisten kanssa.Siihenhän he taitavat pyrkiäkin. Itsekin olen siellä keskustellut eri uskontojen edustajien kanssa.

  Suurin osa tuntuu haluavan noudattaa Jeesuksen antamaa lähetyskäskyä opettaa toisille Raamatun sanomaa. Minusta se on kunnioitettavaa ja he haluavat hyvää toisille vakaumuksensa mukaan.

  Tietenkin mikäli joku ei halua keskustella, on sitäkin syytä kunnioittaa. Itse olen kyllä saanut halutessani olla rauhassa keskustelemattakin. Mutta välillä olen ihan mielelläni tosiaan jutellutkin eri uskontokuntien edustajien kanssa.

  Nythän ovat katukuvaan tulleet myös feissarit, jotka ajavat hekin hyvinä pitämiään asioita, taitavat vaan saada palkkaakin.Ja uskonnottomilla ateisteillakin on ollut omia kampanjoitaan, tosin ei ehkä asematunnelissa. Taisivat kerran jopa vaihtaa Raamattuja ns. miestenlehtiin tms provosoivaa.

  Onhan tuo työympäristösi tosi värikäs, vaan eivät kyllä kaikki niin kovin kahjoilta minusta siellä vaikuta, monet ihan sympaattisilta ennemminkin... :)

  VastaaPoista
 3. Onhan siellä asematunnelissa paljon sympaattisia ihmisiä, sitä ei voi kieltää, enkä edes yritä. :) Nämä vähän erikoisemmat tapaukset jää vaan paremmin mieleen ja herättävät ajatuksia.

  Kirjoitukseni tarkoitus ei ollut hyökätä mitään uskontoa tai uskovaisia vastaa. Meistä kukanenkin tallaa tyylillään. Toivon mukaan sitä kunnioitetaan puolin ja toisin.

  Tämä kertomani tuiman näköinen Vartiotorni-mieskin on muuttanut rutiinejaan ja olen nähnyt hänen jopa hymyilevän ja puhuvan. Taitaa kevät pistää hormonit sekaisin. ;) Taisi olla vieläpä naisseuraa kun pongasin hänet näin yllättävän hyväntuulisena...

  VastaaPoista