Suomen Suurin

Alle kolmen kilometrin päähän kodistani aukaistaan huomenna 7.4. Suomen suurin Prisma. Hypermarkettihan on toki on ollut paikallaan jo pitkään, mutta viime kuukausien (vuosien?) laajennukset ovat tehneet marketista jotain aivan käsittämättömän suurta. Eikä siinä vielä kaikki vaan laajennustyöt jatkuvat ja tarkoituksena on saada vuonna 2013 uusi kauppakeskus Prisman ympärille. Tulossa on siis vielä jotain paljon suurempaa. Saapa nähdä miten kauan Kannelmäen Prisma saa pitää suurimman Prisman tittelinsä ennenkuin joku muu päättää tehdä vielä isomman superhypermarketin.

Minua henkilökohtaisesti huvittaa tämä kilpavarustelu koolla. En voi olla miettimättä, että ajatuksen takana on todennäköisesti aika pieni mies. :) Jenkkilästä matkittu suuruudenhulluus tuntuu käsittämättömältä ihan jo sen epäkäytännöllisyyden vuoksi. Isot marketit ja kauppakeskuksethan on suunniteltu nimenomaan lapsiperheitä ja autollisia ihmisiä varten. Lasten kinutessa kaupan tarjoamia houkutuksia pitäisi yrittää löytää kaikki tarvittavat ruoka-aineet loputtoman pitkän hyllyviidakon keskeltä. Jos jokin tuote on hukassa, ei ole vaaraa että löytäisit myyjän jolta kysyä. Käveltyäsi kauppaa ristiin rastiin muutaman kiljuvan kakaran kanssa, ei sillä yksittäisellä haetulla tuotteella enää varmasti ole edes mitään väliä. Seuraava haaste on yrittää muistaa missähän ihmeessä ne kassat olikaan.

Minä huomaan ainakin monesti ajattelevani että isommasta kaupasta löytyy parempi valikoima, esim. luomua. Näinhän se tietysti onkin jos verrataan vaikka perus Siwaan. Sitten kun huomioi miten vaikea ne hyvät tuotteet on sieltä tavarapaljoudesta poimia, tulee äkkiä ikävä Ruohonjuurta tai muita ekokauppoja. Ne ovat kätevän kokoisia eikä jokaista tuotetta tarvitse syynätä ja tarkastaa lisäaineiden osalta. Isojen ketjujen ja pienten yksittäisten ruokakauppojen välinen ero näkyy myös siinä, että mm. Kesko ja S-ryhmän kaupat omistavat isot varastot, missä kypsyttävät ja säilövät tuotteitaan, joskus viikkokaupalla. Elintarvikelakon aikaan näimme sen, että varastot useiden tuotteiden osalta riittivät moneksi viikoksi, myös tuoretuotteiden osalta. Sieltä ne meidän "tuoreet" tomaatit ja kurkut sitten saapuvat kaupan hyllylle, ennen pitkää. Hypermarkettien ruokaketjuun on siis lisätty yksi ylimääräinen ja turha vaihe, toisin kuin pienillä erikoistuneilla liikkeillä, missä ruoka tulee suoraan tuottajilta kauppaan.

Itse en ole käynyt tallustelemassa "lähimarkettimme" hyllyjen välissä viime aikoina, mutta kuulemani mukaan laajennukset ovat olleet näkyvillä jo pitempään. Kaupan päästä toiseen käveleminen vie n. 5 minuuttia, joten ostoksia kerätessä saa olla melkoisen skarppina, ettei jotain unohdu. Pienenä toivon kipinänä mainittakoon, että uudistunut Prisma on laajentanut myös luomu ja pientuottajien tuotteiden valikoimaa sisältäen nyt mm. Eat&Joy Maatilatorin. Vaikka tämä tietysti on ihan kärpäsen kakka kaiken sen turhan moskan keskellä, voisi se olla itselleni tarpeeksi syytä pistää lenkkarit jalkaan ja lähteä reippailemaan hyllyjen väliin. Ei pidä tuomita (täysin) ennen kuin itse kokeilee.

Niin ja nyt näkyy olevan ne hullujen päivätkin Stockalla. Mä pysyn kaukana niistä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti