Pohjois-Pohjanmaa tour

Viime viikko meni loman merkeissä ja teki niiiiiiiiin hyvää. Tuli käytyä pitkästä aikaa kotiseudulla ja kierrettyä vähän lähipitäjiä. Vaikka viikko oli periaatteessa lomaa näistä terveysjutuista, tuli minulla silti käytyä monessa ihanassa paikassa liittyen supereihin, terveyteen ja luomuun. Ensimmäinen kohde oli Haapaveden ammattiopisto ihan Haapaveden keskustan tuntumassa. Koulu tarjoaa mahtavan valikoiman luomukasviksia pilkkahintaan. Käydessäni siellä reilu puolitoista viikkoa sitten tarjonta oli vielä vaillinainen, mutta myyjä vakuutti, että lisää olisi tulossa parin viikon sisään reilusti kun sato alkaa olla kypsä ja koululaiset aloittavat uuden lukukauden. Tarjolla oli kuitenkin niitä perusjuttuja kuten kurkkua, tomaattia, paprikaa, salaattia, persiljaa ja sipulia, mitä on vaikea löytää luomuna pienen kaupungin marketeista. Kilohinnat oli sen verran huokeat, että harkitsin hetken muuttoa Haapavedelle. Käykää ihmeessä tutustumassa, jos asutte lähellä tai ajelette Haapaveden ohi. Pyörähdimme samalla reissulla myös paikallisessa luontaistuotekaupassa, josta löytyi perusvalikoima Cocovin tuotteita ja luonnonkosmetiikkaa. Nice.

Kotikaupungissani Oulaisissa jäi superit katsastamatta, vaikka siellä yksi luontaistuotekauppa onkin. Sen sijaan pengoin innolla kaupungin parhaan (samalla parempi kuin yksikään kirppis Helsingissä) kirppiksen (kierrätyskeskus, 4H-kirppis) lattiasta kattoon. Ja tarttuihan sieltä mukaan taas vaikka ja mitä, eikä maksanut kuin kolme euroa muovipussillinen! Näiden Oulaisten hintojen jälkeen ei voi kuin kauhistella Helsingin kirppisten hintoja, jotka rahastavat aivan älyttömiä jostain nukkavieruista henkkamaukan retkuista.

Seuraava matka oli Kokkolan asuntomessuille ja tietysti tutustumaan Luomukauppa Chagaan. Liike oli isompi kuin mitä kuvista olin päätellyt ja valikoima todella hyvä. Kyllä voi Kokkolan väki olla ylpeä. Sisällä ja ulkona on tuoleja, jos haluaa istuskella ja nautiskella herkuista, joten sinne vaan ihmeessä. Ihan vinkiksi niille jotka meinaavat vielä asuntomessuille, käykää hakemassa eväät Chagasta, messubussi ajaa ihan liikkeen vierestä. Messujen ruokavalikoima oli ihan hanurista...

Oulussa pyörähdin parissa Life-liikkeessä ihan uteliaisuuttani, mutta eipä siellä mitään kovin yllättävää ollut. Isokadun Life on hyvä siinä mielessä, että siitä saa aika paljon myös luomukasviksia, siemeniä jne. Kiva yllätys oli Pakkahuoneenkadulla oleva Ravintola Puistola, josta olin jo etukäteen jotain lueskellut. Tarjolla on mm. itse tehtyä jäätelöä, tuorepuristettua appelsiinimehua ja hyvännäköistä lounassalaattia, ei siis mitään jäävuorisalaattia parilla tomaatilla. Itse istuskelin hetken yksin lehteä lueskellen ja appelsiinimehua hörppien. Paikka on tosi viihtyisä.

Ylivieskan Kärkkäinen pitää nykyään sisällään jo jonkin verran supereita, mutta tällä reissulla ei tullut katsastettua valikoimaa. Olisi ehkä pitänyt. Sen sijaan käväisin Kärkkäisen kauppakeskuksen sisään juuri avatussa Punnitse&Säästä liikkeessä, joka on kuulemma Suomen toiseksi suurin. Liike oli todellakin tilava ja valikoima hyvä. Itseäni vähän epäilyttää nämä lämpimässä seisoneet pähkinät, mutta toisaalta tarjolla oli kyllä paljon muutakin. Itse entisenä pienen kaupungin tyttönä tiedän miten isoja asioita tällaisten palvelujen saaminen on asukkaille. Nostan siis hattua Ylivieskallekin!

Mikäli tiedät jotain hyviä luomutiloja tai pikkuputiikkeja Oulainen-Raahe-Haapavesi-Ylivieska-Vihanti-Oulu-akselilta jotka myyvät luomua, supereita tai muuten vaan ainutlaatuisia ja terveellisiä herkkuja, pistähän kommenttia! Selvästi pientä muutosta on tapahtunut pientenkin kylien kauppojen luomuvalikoimassa, mutta silti vierailu vanhempien luona on aina ruuan puolesta vähän hankalaa. Onneksi pihalta löytyy omat marjapuskat ja perunamaat, joten jotain aina sentään saa luomuna. Tuli muuten maistettua isän kasvattamia uusia perunoita (vaikka en muuten perunaa juurikaan syö) ja oli hyvää kun pisti voita ja suolaa päälle. Ei voi edes verrata kaupan "uusiin" perunoihin.Että tämmöistä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti