Yöunien tärkeydestä

Melkeinpä jokainen tietää millainen olo on huonosti nukutun yön jälkeen. Väsyneenä on oikeastaan ihan sama mitä yrittää tehdä, lopputulos on joka tapauksessa vähän alavireinen. Ultimate innostuneena yleensä voi unohtaa väsymyksen hetkeksi, mutta muutoin keskittyminen yksinkertaisinkiin asioihin voi olla raskasta. Tiivistetysti sanottuna väsyneenä elämä näyttää aina paljon synkemmältä kuin hyvän yöunen jälkeen.

Uni on tästä huolimatta melkoisen aliarvostettua.

Vaikka monet puhuvat unen tärkeydestä, unen merkityksen vähättely näkyy parhaiten käytännön teoissa. Illalla mennään nukkumaan sitten kun on katsottu lempisarja loppuun, huolimatta siitä mitä kello on. Unirytmi käännetään viikonloppuisin päälaelleen ja manataan maanantaina väsymystä. Yhä useampi meistä istuu tietokoneella tai treenaa lujaa aivan viimeiseen asti ennen nukkumaanmenoa oikein kiihdyttäen kehon toimintoja. Kirkkaita valoja pidetään päällä eikä rauhoittumisesta hyvissä ajoin ole tietoakaan. Olosuhteita nukkumiselle ei tehdä optimaaliseksi ja näin ollen makuuhuoneen lämpötila voi olla liian korkea, huoneessa ei välttämättä ole tarpeellisia verhoja valoisuuden peittämiseksi ja sähkölaitteet voivat säteillä kaikessa rauhassa aivan korvan vieressä. Sänkykään ei välttämättä ole kovin mukava.

Kuulostaako tutulta?

Jos nyt mietitään mitä etuja hyvästä yöunesta on, tuntuu todella hassulta että asiaan ei panosteta tämän enempää.

Hyvä yöuni nimittäin:

parantaa immuniteettia ja torjuu tulehdusta
auttaa painonhallinnassa (jopa tärkeämpi tekijä kuin liikkuminen!)
kohottaa mielialaa ja torjuu stressiä
auttaa kehon puhdistuselimiä toimimaan paremmin
auttaa säätelemään tärkeitä hormonejamme
tuo energiaa päivään

Uni on hyvinvoinnin perusta eikä muuta hienosäätöä kannata edes alkaa tekemään jos ei jaksa huolehtia riittävästä ja laadukkaasta unesta. Laihduttaminen esimerkiksi on hyvin hyvin vaikeaa jos ei panosta nukkumiseen. Hyvä ruokavalio, liikkuminen ja positiivinen ajattelu ovat sitä paitsi paljon vaikeampia toteuttaa väsyneenä. Hyvän yöunen tunnistaa siitä, että nukahtaminen on helppoa, uni on katkeamatonta ja kestää vähintään seitsemän, jopa yhdeksän tuntia. Lisäksi aamulla herääminen ei ole tuskien takana vaan päivä lähtee käyntiin energisenä. Unen tarve on ihmisillä yksilöllistä, mutta kenenkään ei kannata alkaa leuhkimaan sillä että pärjää neljän tunnin yöunilla. Se että nukkuu vähän ei ole välttämättä merkki voimasta, energiasta tai täydellisestä ruokavaliosta. Väliaikaisesti toki ihminen voi pärjätä vähän vähemmälläkin unella. Niille joille nukkuminen koko yön putkeen on vaikeaa, antavat osa tutkijoista silti "terveen" paperit. Joidenkin tutkimusten mukaan ihmisille on luontaista nukkua yö kahdessa osassa. Niille joille yöheräily aiheuttaa stressiä, voi tämä uutinen olla helpotus. Omaa kehoaan on syytä kuunnella.

Nykyään on tietysti paljon univaikeuksia, joihin osa hakee epätoivoisestikin apua. Uni ei vain tule tai unen laatu on heikkoa. Kierrettä voi olla vaikea katkaista. Osa on sekoittanut unirytminsä vuorotyön, pienten lasten tai murheellisten ajatusten takia. Osalla valvominen voi johtua myös ravitsemuspuutoksista, joihin hyvällä ja tasapainoisella ruokavaliolla voi tehdä ihmeitä. Esimerkiksi raskaan aterian syöminen juuri ennen nukkumaanmenoa voi valvottaa samoin kuin kofeiinin ja sokerin syöminen. Myös muu ruokailu päivän aikana voi olla omiaan heikentämään tai parantamaan unen laatua. Liiallinen veden juominen kannattaa myös jättää iltaisin ettei yöuni katkea vessareissun takia.

Ravinnepuutoksista magnesium on todennäisesti yksi tärkeimpiä uneen vaikuttavia tekijöitä. Itselläni ainakin magnesium iltaisin rauhoittaa ja pitempään jatkunut yöheräily yleensä katkeaa aloittamalla magnesiumin käyttö. Omia suosikkejani ovat nestemäinen Saluksen magnesium sekä Iherbistä tilaamani ulkoisesti käytettävä magnesiumöljy. Sisäisesti käytetty nestemäinen magnesium toimii mielestäni nopeammin, mutta öljy on riittoisampi ja näin ollen magnesium kuurini eivät katkea liian nopeasti. Ihan jatkuvasti en siis käytä kumpaakaan.

Muita kikka kolmosia unen saamiseksi tai unen laadun parantamiseksi ovat rauhoittuminen hyvissä ajoin vaikkapa lukemalla kirjaa tai venyttelemällä, makuuhuoneen säätäminen sopivaksi nukkumista varten sekä positiivinen ajattelu. Hyvän mielen luomiseksi ennen nukkumaanmenoa olen ottanut tavaksi miettiä joka ilta kolme positiivista asiaa päivästä. Yleensä siitä sateisestakin katastrofipäivästä irtoaa jotain pientä hyvää kunhan vähän pohtii. Vaihtoehtoisesti voi miettiä asioita mistä on kiitollinen ja tuntea miten hyvä olo alkaa virrata kehossa. Niihin ajatuksiin nukahtaa paljon levollisemmin kuin miettimällä tekemättömiä tai kesken jääneitä projekteja.

Kauniita unia kaikille!

1 kommentti:

  1. Minulla itellä on univaikeuksia, masennuksen takia, itsetuhoisuutta ja negatiivista. On vaikea saada unta, joten lääkärit automaattisesti kehottaa lääkkeitä. Mutta en ota lääkkeitä :)
    kokeilen siun kikkojas, toivon että toimii

    VastaaPoista