Prahan kasvisravintolat ja luontaistuotekaupat Osa 1

Prahan ja koko Tsekin perinteinen ruokakulttuuri on hyvin lihapitoinen. Kasvisvaihtoehdot tavallisissa ravintoloissa ovat yleensä juustoja kuorrutettuna jollakin vähemmän terveellisellä ja lisukkeet ovat, mikäli vain mahdollista, vieläkin rasvaisempia. Vegaaneille vaihtoehdot ovat yleensä vähissä, samoin terveysintoilijoille. Pyörähdys Prahan eräässä maineikkaammassa olutravintolassa osoitti ettei ruokalistalla olisi ollut minulle mitään syötävää, vaikken vegaani olekaan.

Pieni googlettelu Prahan kasvisruokapaikoista ennen matkaa oli erittäin hyvä, sillä ihan sattumalta niihin tuskin olisi koskaan törmännyt. Mikäli olet kasvissyöjä suosittelenkin ottamaan listan osoitteita laukkuusi ja kiertämään niin monta paikkaa kuin suinkin ehdit/haluat.

Yleisesti kasvisruokaravintolat olivat erittäin edullisia verrattuna Suomen hintoihin. Kiersimme kuudessa eri paikassa ja pääruoka annos maksoi keskimäärin 4-7 euroa. Osa paikoista oli tavallisia ravintoloita missä tilataan valmis annos ja osa Silvoplee-tyylisiä ravintoloita missä maksettiin ruuan painon mukaan. Yksikään kiertämistämme paikoista ei ollut puhtaasti luomuravintola ja se olikin Prahan suurin puute. Jotkut kasvisravintolat tosin olivat osittain luomua.

Ensimmäinen paikka jossa kävimme oli ketju nimeltä Dhaba Beas (tai Beas Dhaba?). Tutuistuimme vain heidän yhteen ravintolaan joka sijaitsi erinomaisella paikalla pienellä kadulla heti turistinähtävyyksien läheisyydessä keskellä kaupunkia.Dhaba Týnská
Praha 1, Týnská 19
(courtyard)
Mon-Fri 11:00-20:00
Sat 12:00-20:00
Sun 12:00-18:00
tel. +420 608 035 727

Kasvisravintola on aika pieni, mutta lämminhenkinen. Intialaistyylinen ruoka punnittiin ja maksettiin painon mukaan ja tarjoiltiin metallitarjoittimella/lautasella. Hintaan kuului teejuoma (vihreä tee, yrttitee?) joka oli ennemminkin kylmää kuin lämmintä. Tämä ei valitettavasti ole mikään raakaruokailijan unelma, sillä suurin osa ruuista oli kypsennettyjä. Paikan tunnelma oli mielestäni hyvä ja kävimmekin täällä pariin otteeseen. Tarjolla oli myös tuorepuristettuja mehuja, kombucha juomaa jne.


Mikään luomuravintola tämä ei valitettavasti ole.

Seuraava paikka jossa kävimme lämmitti sydämemme välittömästi. Paikan nimi on Lehka Hlava (Clear Head) ja sijaitsi lähellä Kaarlen siltaa, myös pienellä sivukadulla. Meille selvisi hyvin nopeasti että paikka on suosittu ja pöydän varaaminen oli suositeltavaa mikäli halusi varmistaa paikkansa iltaisin.


CLEAR HEAD Restaurant Borsov
Address: Borsov 2/280, Prague 1 - Old Town
Open hours: Mo-Fr 11:30-23:30, Sa-Su 12:00-23:30
Warm kitchen pause: Mo-Su 15:30-17:00 p.m.

Clear Head oli ainut ravintola mistä löysimme myös raakaruokaa, tosin vain yhden pääruuan ja yhden jälkkärin.


Raaka kesäkurpitsa spagetti tomaattikastikkeella

Raaka "juustokakku". Taisin ehtiä käydä kimppuun ennen kuvan ottamista...

Ravintola on todella kauniisti sisustettu, suosittelen käymään heidän nettisivujen galleriassa. Itse ujostelin kameran kanssa johtuen tiiviistä tunnelmasta. Ensimmäisellä illallisella istuimme pienessä yksityiskabinetissa toisen seurueen kanssa enkä tohtinut räpsytellä kuin hätäiset kuvat raakaruuista. Tsekeissä pöydän jakaminen on ilmeisesti yhtä tuttua kuin Silvopleessa.

Hintataso Lehka Hlavassa on ehkä hitusen korkeampi, mutta edelleen söimme kahdestaan illallisella n. 20 eurolla ja se sisälsi myös jaetun jälkiruuan sekä drinksut. Tarjolla oli mm. koivunmahlaa (maistui kyllä vähän erilaiselle), aloevera juomaa, home made limpparia jne.

Tämäkään paikka ei ollut luomuravintola, mutta tarjoilijan mukaan osa tuotteista oli luomua. Varasimme heti pöydän toisellekin illalliselle.

Molemmissa ravintoloissa henkilökunta puhui hyvää englantia ja vegaaneille oli hyvin valinnanvaraa. Lehka Hlavassa vegaaniruuat oli merkitty omalla pienellä merkinnällään ja lisäksi osa ei-vegaani ruuista oli mahdollista valmistaa ilman eläinkunnan tuotteita. Beas Dhabassa joutui kysymään itse jos halusi varmistua, mutta toisaalta en huomannut kuin yhden jogurttipohjaisen kastikkeen. Juustoja en edes nähnyt. Ehdoton suosikkini näistä kahdesta oli Lehka Hlava, mutta toisaalta Dhaba Beasissa oli omat hyvät puolensa, kuten se että ruuan sai valita tiskiltä itse. Ruoka oli mielestäni molemmissa paikoissa hyvää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti