Suomi-teema

Olemme avopuolisoni kanssa aloittaneet lähiruoka teeman, jonka on tarkoitus kestää ainakin kuukauden. Suomen luonto alkaa nyt olla rikkaimmillaan, jonka vuoksi lähitarjonta on suhteellisen runsas ja monipuolinen jopa semi-kasvissyöjälle, jolla on gluteeniton ruokavalio. Marjojakin saa nyt joka metsästä ja torilta. Ideana on kiinnittää huomiota kulutustottumuksiimme ja koittaa muistaa aina valita suomalaista ja jos mahdollista, lähiseudulla tuotettua ruokaa. Keskittyminen ekologisiin vaihtoehtoihin aina olisi tietysti ihanteellisinta.

Tämän teeman tarkoituksena ei ole suinkaan olla 100% ehdoton. En halua että kuukausi on millään tavalla kielteinen vaan ennemminkin avartava ja uusia ajattelutapoja antava. Tarkoituksena on lähinnä huomata mitä normaalisti ostamme ja koittaa miettiä muitakin vaihtoehtoja. Esimerkiksi hedelmien suhteen huomaan olleeni todella jämähtänyt. Hitosti banaaneja ja avokadoja. Koska tällä hetkellä Suomen hedelmätarjonta on erittäin niukkaa, tulee niitä ostettua minimaalisen vähän, lähinnä omenia jotka ovat Ranskasta tai muualta Euroopasta. Innolla odotan suomalaisia omenoita ja luumuja. Suomessa on kuitenkin marjoja runsas valikoima ja niitä onkin tullut syötyä suunpielet milloin minkäkin värisenä. Omalta palstalta on onneksi saanut kerätä suurimman osan, joten ruoka on todellakin ollut lähiruokaa. Palstalta ovat tulleet myös sipulit, salaatit, perunat ja joitakin yrttejä. Nyt alkavat porkkanat ja punajuuretkin olla valmiita. Kesäkurpitsat kuolivat tänä kesänä jostain syystä. :(

Vaikka normaalisti suosin luomua, huomaan nyt olevani enemmän innoissaan Suomessa kasvatetusta parsakaalesta kuin hollantilaisesta luomu-vastineesta. Tottakai suosin edelleen luomua, jos sitä saa suomalaisena.

Proteiinin lähteet ovat hiukan haastavampia, sillä olen tottunut käyttämään siemeniä, pähkinöitä ja erilaisia palkokasveja. Eikö cashewit voisi kasvaa Suomessa? Emme ole luopuneet kaikista herkuista, mutta painottaneet enemmän hampun- ja pellavansiemeniä. Härkäpapua ja herneitä on myös tullut ostettua. Eläinkunnan tuotteista tietysti kala ja kanamunat ovat edelleen olleet ruokavaliossa mukana. Kertokaa ihmeessä, jos tulee jotain muita kasvikunnan proteiineja mieleen! Suomalaisia siis.

Viljoja ei tule käytettyä paljon muutenkaan gluteenittoman ruokavalion takia, mutta se vähä mitä käytän on nyt sitten tattaria ja kauraa. Käytännössä olen vain jättänyt quinoan pois.

Juomissa olen vain painottanut enemmän pakuria, nokkosta ja muita luonnon yrttejä tuontiteen sijaan. Mehuja voi onneksi puristaa suomalaisista kasviksista ja hapatettuja juomia kuten kombuchan voi korvata vaikkapa boris-juomalla.  

Suomi-teemaa on tietysti yritetty laajentaa myös muihin päivittäistavaroihin, kuten pesuaineisiin ja kosmetiikkaan. Suklaan osalta olen koittanut kiertää "sääntöjä" sillä, että ostan välillä Suomessa valmistettua raakasuklaata. Ihanaa itsepetosta.

2 kommenttia:

  1. Mielestäni on huomattavasti eettisempää ostaa kotimaista lähiruokaa kuin ulkomailla tuotettua luomua. Ja jollakinhan ne tuotteet ulkomailtakin tänne täytyy tuoda, joten tuollaisiakin asioita on hyvä miettiä. Tietysti suomalainen luomu aina se paras vaihtoehto.

    VastaaPoista
  2. Ihan samaa mieltä! Itselläni on luomu kirinyt tähän asti edelle, mutta toivon mukaan tutkailen jatkossa vaihtoehtoja paremmin. Mutta tosiaan, parasta olisi jos saisi molemmat: Luomun ja kotimaisuuden.

    VastaaPoista