Täydellinen ruokavalio

Kuulin eilen tarinaa ihottumasta kärsivästä ala-aste ikäisestä pojasta. Pojan äiti oli ravannut kaikki erikoislääkärit läpi ja saanut avuksi vain ja ainoastaan kortisonia. Sitä ei pienen pojan iho loputtomiin kestänyt ja nyt äiti oli epätoivoinen. Kyselin vähän perheen ruokavaliosta johon äiti vastasi että he syövät varmaan liiankin terveellisesti. Onneksi olen jo oppinut kysymään, mitä tämä kullekin tarkoittaa... Ruokavalio piti sisällään mm. rasvatonta maitoa, rasvatonta jogurttia, vähärasvaista juustoa jne. Tästä eteenpäin ei ollut tarvetta jatkaa, sain jo varsin hyvin käsityksen siitä mitä perheessä pidettiin terveellisenä. Äiti olisi voinut aloittaa kertomalla kasviksista joita syödään myös, mutta sen sijaan painotti sitä mitä eivät syö: Rasvaa.

Useimmat terveydestään kiinnostuneet tavoittelevat täydellistä ruokavaliota. Tähän pyritään noudattamalla jotain dieettisuuntausta, jonka teoriasta on pidetty. Dieettiä sitten noudatetaan uskollisesti vaikka se ei mitenkään erikoiselta tunnukaan, joskus jopa päinvastoin. Isossa perheessä tiukka putkinäkö vain yhden ruokavalion terveellisyydestä voi toimia jollekin ja osalle ei. Tämän perheen tapauksessa (en tiedä, mutta veikkaan) ruokavalio on voinut sopia esimerkiksi perheen äidille hyvin tai kohtalaisesti, mutta pojan keho ei ole kestänyt niin vähärasvaista ja prosessoitua suuntausta.

Se millainen ruokavalio on sinulle täydellinen voi riippua hyvin monesta tekijästä: Ikä, sukupuoli, aktiivisuus, sairaudet ja ajanjakso (stressi, vuodenajat) vaikuttavat kaikki siihen mitä kehosi tarvii eikä tietenkään pidä unohtaa yksilöllisiä tarpeita. Meistä osa on selvästi proteiinityyppejä, joille karppaustyylinen ruokavalio voi sopia paremmin kuin hiilihydraattityypille, joka on koko ajan väsynyt mättäessään proteiinilla kyllästettyjä ruokia. Rasvan tarve vaihtelee myös suuresti eri ihmisillä. Esimerkiksi itse olen huomannut että pääkoppa toimii paljon paremmin kun en pihistele rasvassa, keskityn vaan valitsemaan rasvat huolella. Tämäkin voi vaihdella ajanjakson mukaan ja iän myötä.

Minusta olisi hyvä jos ihmiset rohkeasti kokeilisivat erilaisia ruokavalioita ja unohtaisivat suositut dieetit. Yhtä täydellistä ruokavaliota kaikille ei ole olemassakaan muuta kuin teoriassa.

4 kommenttia:

 1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 2. Näin se on: Yhtä täydellistä ruokavaliota ei ole vaan on yksilöllistä mikä kullekin sopii.

  Toisaalta parhainkaan mahdollinen ruokavalio ei takaa hyvää tervyttä, vaan moni muukin asia vaikuttaa kokonaisuuteen.Jos ihminen on sairas, se ei välttämättä läheskään aina johdu hänen ruokavaliostaan.

  Jo lähtökohtaisesti lapsi voi olla jo syntyessään huonossa terveydentilassa. Perimä ja jopa esivanhempien elintavat vaikuttavat siihen. (vrt epigenetiikka)Homeopatiassakin puhutaan periytyvistä miasmoista.

  Kaikkein syvällisimmin ihmisen terveydentilaan voi vaikuttaa ihmisen elinvoimaan( ihmisen energeettiseen tilaan) vaikuttamalla. Tähän voivat vaikuttaa esim akupunktio ja erityisesti klassinen homeopatia. Monet ovat parantuneet homeopatialla ihottumista ja allergioista ynnä paljon vakavemmistakin vaivoista.

  Ruokavaliolla on toki tärkeä sijansa, mutta sillä ei pystytä puuttumaan koskaan niin syvällisesti elimistön häiriötiloihin kuin esim homeopatialla.

  Toki huonot elintavat ja ruokavalio voivat heikentää luontaisten hoitomuotojen tehokuutta ratkaisevasti. Parhaimmillaan sopivan ruokavalion löytäminen ja ihmisen energeettiseen tilaan vaikuttavat hoidot voivat täydentää hienosti toisiaan.

  Välillä vaivaa joittenkin ravitsemustietoisten ihmisten kirjoitukset, joissa puhutaan siihen tapaan, että vain syömällä oikein voi saada lähes täydellisen terveyden. Asia ei ole lainkaan niin yksinkertainen, vaikka onkin todella tärkeää mitä syömme.

  Kiitos tästä ajatuksia herättäneestä kirjoituksesta. :)

  VastaaPoista
 3. Kannattaa näissä ihottumatapauksissa muistaa sekin, että suurella osalla eivät allergiat näy lainkaan ihon pricktesteissä ja osalla eivät edes verikokeissa. Silti oireilun takana voi olla esim vehnä, ohra, ruis, kaura, maito tai kanamuna. Vain IGe-välitteiset allergiat näkyvät tietyissä yleisemmissä testeissä, kyse voi ollakin muunlaisesta yliherkkyydestä, joihin on jo ainakin joihinkin olemassa kyllä testejä, mutta näitä ei sairaaloissa välttämättä tehdä. Yksityisellä puolella kyllä, samoin on jo jopa itsetilattaviakin testejä. Välillä allergioitten aiheuttajien metsästys on kuin salapoliisin työtä, mutta se kannattaa kyllä.

  Omien sukulaistenikin ihottuman aiheuttajat selvisivät vain itse tehdyillä altistuseliminaatiotestauksilla. Lääkärit olivat vain sanoneet, että tuskin on millekään allerginen, on vain atopiasta kyse. Mutta niin vain kaikki ihottumat katosivat , kun tietyt yliherkkyysreaktioita aiheuttavat aineet jäivät ruokavaliosta pois.

  Kaikillahan ihottuma ei tietenkään johdu ruoka-aineyliherkkyyksistä, mutta todella monella, joka ei sitä tiedä syynä ovat esim viljat. Kokeilemalla voi syyllinen löytyä. Lääkärit tuputtavat usein vain sitä kortisonia, kun eivät keksi muutakaan. Jotkut fiksut sentään ymmärtävät, että tarkat altistuseliminaatiotestit kotona kannattavat. Eli itse pitää tarkkaan kokeilla, mikä itselle tai lapselle käy.

  Kaikille maitoallergisille esim ei ikävä kyllä edes luonnollinen raakamaitokaan sovi.

  Toivon mukaan pojan ihottuman syy selviää ja apu löytyy. Homeopatiakin voi tosiaan auttaa ja parantaa jo ihan sitä allergiataipumustakin.

  VastaaPoista
 4. Kiitos täydentävistä kommenteista!

  Olen kyllä samaa mieltä molempien kanssa. Hoidoksi ei välttämättä riitä pelkkä ruokavalio ja lisäravinteet vaan poika voi tarvia myös muita hoitomuotoja, varsinkin jos ihottuma on ollut valloillaan jo pienestä asti (en tiedä). Itse en tunne homeopatiaa juurikaan, mutta en epäile sen tehoa, sen verran paljon hyvää olen kuullut. Joka tapauksessa ihmisen terveyteen vaikuttavat monet muutkin asiat kuin ruoka, esimerkiksi mieli. Ja eihän sitä tiedä vaikka perhe asuisi hometalossa.

  Allergiat ovat yksi todella tärkeä pointti. Altistuminen mille tahansa allergeenille (huoneilma, ruoka-aineet) on niin voimakasta ettei oikeastaan juuri mikään pysty peruuttamaan vahinkoa ellei allergeeniä saada selville.

  Minä tartuin rasva-asiaan johtuen siitä miten perheen äiti aloitti kertomaan ruokavaliosta. Tuntui että hän oli pitänyt huolen ettei rasvaa syödä. Lisäksi pojan iho tuntui olevan kuiva muutenkin.

  Tämä asiakas olisi tarvinnut enemmän aikaa, mutta valitettavasti en pystynyt sellaista siinä hetkessä hänelle järjestämään. Toivon mukaan asiat lähtevät parempaan suuntaan.

  VastaaPoista