Jaakko Halmetoja - kasvot kertovat

Olen jo pitkään seurannut Jaakko Halmetojan työtä ja saanut häneltä matkan varrella paljon arvokasta infoa. Siinä on mies joka on koko ajan kehittynyt ja innostanut monia monia muita siinä sivussa. Hänen kannustava ja kansantajuinen tyylinsä kertoa terveydestä, ravitsemuksesta ja hyvinvoinnista (kaikesta tietomäärästä huolimatta) on tehnyt Jaakosta aika monen idolin. Jag tycker.

Jaakon haastatteluja ja videoita katsoessani en voi olla huomaamatta myös erästä seikkaa mikä hänen kasvoistaan näkyy. Olen opiskellut pari viikonloppua Antlitz-kasvoanalyysia, missä solutasoisia puutostiloja tutkitaan kasvojen kautta. Vaikka jätinkin aiheen opiskelut kesken, huomaan että aina välillä tuijotan ihmisen kasvoja "sillä silmällä". Useimmilta löytyy jotain puutostilan merkkejä, kuten tummat silmäaluset, ihon keltaisuus suun ympärillä (Homer look), pesukarhusilmät eli vaaleat läiskät silmien ympärillä, ihon rasvaisuus/kiilto jne. Näitä puutostiloja huomaa hyvin usein jo nuorilla pojilla (tytöillä on meikkiä peittämässä ihon luonnollisia värejä), mutta yleisimpiä ja selvimpiä ne ovat vanhemmilla ihmisillä. Jaakossa silmiinpistävää on ettei hänen kasvoistaan löydy mitään puutostiloihin viittaavaa, vaan kasvojen väri on todella tasainen ja hehkeä. Katsokaa vaikka itse. Ymmärrän nyt paljon paremmin mitä terve hehku kasvoissa tarkoittaa.

Katukuvassa näkyy aina välillä "Homer look"


Aiheen opiskelu oli sinällään hyvin mielenkiintoista, mutta minä jäin kaipaamaan opetuksesta tietoa miten näitä puutostiloja voisi korvata ravitsemuksella (jonka puutoksella se on alunperin aiheutettukin). Kurssi tarjosi avuksi solumineraaleja, jotka kyllä toimivat kuulemma joillekin opiskelukavereilleni, mutta itse en kokenut saavani näistä mitään apua. Oikeastaan päinvastoin, sillä sairastuin molempien kurssiviikonloppujen jälkeen tankattuani solumineraaleja reippaasti. Tämä voi tietysti olla jokin puhdistusoirekin, mutta homma jäi minulta joka tapauksessa kesken. Monesti olen kyllä miettinyt jälkikäteen näitä juttuja.


5 kommenttia:

 1. Jaakolle terveisiä jos joskus luet tämän. :)

  VastaaPoista
 2. Moi, luen blogiasi säännöllisen epäsäännöllisesti. Ehkä kk - parin välein, mutta kaikki kirjoituksesi kuitenkin. Mielestäni blogin taso on noussut ja tässä on ollut monia hyviä ja mielenkiintoisia kirjoituksia.

  Mun on kuitenkin pakko heittää tähän yksi piikki ja se on seuraavanlainen: Miksi tämä eräs kaveri käyttää aina hattua päässä? Peittääkseen alkanutta kaljuuntumista-ko? Se sotii kyllä täysin sitä vastaan, jotta tämä kaveri olisi täysin terve tai että hänen ravitsemustilansa olisi optimaalinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Anonyymi. Kiitos kommentistasi, se sai minut hyvälle tuulelle. :)

   Ensinnäkin mukava kuulla, että olet jaksanut lukea kirjoituksiani. Kiitän myös kohteliaisuudestasi.

   Se mitä tulee kaljuuntumiseen, en oikein osaa sanoa mitään tiukkaa faktaa. Onko siinä kyse geenien määräämästä toiminnasta (samoin kuin vaikka silmien väri) vai voiko näiden geenien ilmenemiseen vaikuttaa elintavat? Minä en ole oikeastaan koskaan perehtynyt asiaan. Se että geeni käynnistyy vasta jossain tietyssä iässä tietysti näyttää siltä, että asiaan voisi vaikuttaa itsekin, mutta en tiedä onko näin. Hiusten kaljuuntuminen on onneksi kuitenkin vain kosmeettinen haitta (verrattuna vaikkapa akneen, joka voi myös olla kivulias). Tähän tietysti olisi mukava kuulla mielipiteitä. Onko joku onnistunut peruuttamaan alkanut kaljuuntuminen (siis ei pälvikaljua)?

   Mitä tulee Jaakkoon, on varmaan parempi esittää kysymys suoraan hänelle. Luulenpa, että saisit hänetkin hymyilemään tällä kysymykselläsi. Voihan myös olla, että hänen syynsä pitää hattua on vain tyylikysymys.

   Poista
  2. Moi vaan Maija. Useimmat varmasti vaativat tieteellisesti todistettua faktaa näistä väitteistä, mutta itse uskon enemmän käytännön kokemukseen ja sen myötä tulleeseen tietoon.

   Esim. edesmennyt Pentti Kossila totesi tukkansa tuuheutuneen sekä kasvavan mahdotonta vauhtia, kun ravitsemukselliset palaset loksahtivat kohdalleen.

   Paavo Airolan mukaan 95% kaljuuntumisen syynä on miessukuhormonin liikatuotanto, jonka seurauksena hiuspohja paksunee ja sen johdosta päänahan hiussuonet supistuvat ja hiusjuuret saavat vähemmän ravintoa.

   Voisiko olla niin, että tuo liikatuotanto johtuu kehon epätasapainosta, joka korjaantuisi oikealla ja riittävällä ravinnolla?

   Sitten vielä vertailukohtana 80-luku. Jokainen on varmaan nähnyt ko. ajan elokuvia ja nähnyt kuinka runsaita tukkia ihmisillä on tuolloin ollut, kun vertaa tähän päivään. Mikä mahdollisesti on muuttunut tässä välissä? Ruoan laatu, ilman laatu, veden laatu...

   Poista
  3. Hei Anonyymi. Anteeksi että vastaaminen on kestänyt. Tuo joulu sai unohtamaan tietokoneen kokonaan. :)

   Mielenkiintoista. Pistin molemmat herrat lukulistalle, ehkäpä vastaani tulee vielä muutakin aiheeseen liittyvää kirjallisuutta. Kuten sanoin, en ole perehtynyt asiaan ollenkaan, mutta en pidä ajatusta mahdottomana.

   En näe, että 80-luvulla hiusten kunto olisi ollut merkittävästi parempi. Aikakausi suosi permanenttia (miehilläkin) ja se saa hiukset näyttämään tuuheilta. Voimme varmasti vaikuttaa hiustemme kuntoon, mutta vain geeniemme sallimissa rajoissa. Esimerkiksi minä en koskaan tule omistamaan mahtavaa leijonaharjaa, mutta hiukseni ovat kyllä kiiltävät ja kasvavat ihan normaalisti. Syömällä ja elämällä hyvin, voimme ehkä luoda paremmat geenit lapsillemme.

   Poista