Ajatuksia joulusta

Jouluvalmistelut ovat jääneet omassa kodissani (siitä lähtien kun olen muuttanut omilleni) aivan minimiin joka vuosi, eikä tämäkään vuosi ollut poikkeus. Tunnelmaa luova "koristeluni" on ollut kynttilöiden polttaminen. Joulumusiikkiakaan ei tullut kuunneltua. Ainut valmistelu jota joulun eteen oikeastaan tein oli reseptien miettiminen joulupöytään. Äitini oli antanut minulle kunniatehtävän johtuen siitä, että ehdotin perinteisten laatikkojen skippaamista.

Jouluvalmistelut lähtivät osaltani käyntiin vähän kankeasti, mutta loppu hyvin kaikki hyvin. Vietin siis joulua vanhempieni luona eikä alku ollut todellakaan vaivaton. Ensimmäinen ongelma oli juuri ennen joululomaa alkanut kuumeilu ja flunssa. Vähän kipeänä siis matkustin vanhempieni luokse, missä alkoi oikeastaan heti valmistelut ja seurustelu sisarusteni/vanhempieni kanssa. Ei minulle oikeastaan annettu edes mahdollisuuksia sairastaa rauhassa. Toinen ongelma oli ajan puute, jota ei todellakaan kiritä kiinni varsinkaan puolikuntoisena. Osa suunnitelluista ruuista jäi kokeilematta, mutta ruokaa oli kyllä aivan varmasti riittävästi ilmankin. Ongelmallista lisäksi on perheemme "jakaantuneisuus" tarkoittaen sitä, ettei ehdottomani terveyspöperöt uppoa käytännössä kuin itselleni ja äidille. Isä nyt kohteliaisuuttaan maistoi. Joulupöydästä löytyi siis perinteistä ja vähän uusia kokeilujakin. Yksi hyvä salaatti (jonka koemaistoin jo ennen joulua) saa minun suositteluni, osa tuotteista oli luomua ja osa ei. Pikkukaupungista luomun löytäminen on työn ja tuskan takana...

Jouluinen salaatti

1 ruukku salaattia
4 appelsiinia
2 dl pähkinöitä
2 dl taatelipaloja

Kastike:
2 dl maustamatonta jogurttia
2 rkl agavesiirappia
ripaus mustapippurirouhetta


Huuhtele ja kuivaa salaatti. Kuori appelsiinit veitsellä hedelmälihan vierestä siten, ettei valkoista osaa tule mukaan. Kokoa salaatti tarjoiluastiaan salaatinlehdistä, appelsiininpaloista, pähkinöistä ja taateleista. Sekoita salaatinkastike jogurtista, siirapista ja pippurista.

Joulun aikana sain paljon ihmettelyä siitä, että olen laihtunut valtavasti. Itse en tätä muutosta ole noin radikaalisti huomannut, mutta käytyäni puntarilla huomasin, että painoin enää alle 50kg! En ole ollut näin kevyt sitten ala-asteen (kasvoin jo kuudennella melkein tämän mittaiseksi kuin nyt olen). Laihtumiseni innoittamana äitini oli hyvin kiinnostunut ruokavaliostani ja hän jopa osti itselleenkin blenderin. Hienoa, että saan aikaan jotain positiivisia muutoksia myös muissa sillä huomaan edelleenkin, että mainostan ruokailutapaani aivan liian vähän. Minusta ei taida olla myyntimieheksi. ;) Tällä kertaa minut sai varovaiseksi flunssa, jonka sairastin. Ruokavalioni ei voi olla ihan täydellinen (eikä siis varmasti olekaan) koska edelleen sairastun. Uutena puolena flunssassa oli se, ettei siitä jäänyt kahden viikon nuhaa niin kuin yleensä sairastumisen jälkeen.

Terveellisen ruokavalion noudattaminen oman kodin ulkopuolella ei ollut vaivatonta, enkä edes halunnut ottaa mitään ehdotonta linjaa. Ongelmallisinta on tietenkin vierailu jossain muualla kuin omien vanhempien luona, missä joudun syömään sitä mitä on tarjolla. Vuorokauden vierailulla kun ei oikein voi olla syömättäkään enkä todellakaan kehtaisi viedä omia eväitä. On kuitenkin surullista huomata, ettei perinteiseen joulupöytään kuulu välttämättä mitään vihreää tai raakaa ruokaa, vaikka salaatit ja raasteet ovat hyvin helppoja ja maukkaita vaihteluja raskaan kinkun ja suklaan lisäksi. Ehkäpä minun on vaan opeteltava hyviä perusteluja ja valmistella "myyntipuheita" joilla vakuuttaa sukulaiset ja tuttuvat ennen seuraavaa joulua. :) Onneksi on alkamassa uusi ja toivottavasti entistä parempi vuosi!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti