Kesä, hyttyset ja muut puremat

Juhannus, kesä ja HYTTYSET! Viimeinen vuorokausi on mennyt tapellessa mökkitunnelmissa muutaman miljoojan inisijän kanssa ja nyt alkaa olla kupattu olo. Mutta luonnon helmassa on ollut muuten ihanaa! Juhannusaamu alkoi villiyrttien etsimisellä aamuteetä varten ja rämpien rantaan pyyhkeen ja rantatuolin kanssa. On saunottu, pulahdettu meressä, grillattu, kiipeilty kalliolla ja pidetty olympialaisia. Lajeina mm. tikanheittoa, tukkihumalaa ja sokkosuunnistusta.

Mökkeily tekee ainakin tuntemilleni ihmisillä ihmeitä. Miehet alkavat kaivaa kirvestä esiin halon hakkuuta varten ja naiset kilpailevat kuka saa tehdä ruokaa ja siivota pihan/mökin mukavaan kuntoon. Yleensä jopa porukan laiskin on innolla sytyttämässä saunaa tai mökin takkaa. Mikä sitten saa ihmiset näin "sekoamaan"?

Perinteinen mummonmökki ei sisällä sisävessaa, telkkaria, nettiä tai astianpesukonetta. Useimmiten mökistä puuttuu juokseva vesi ja muut meille jo tutut mukavuudet ja virikkeet. Mökillä joutuu kyseenalaistamaan omat käyttäytymismallit, eikä makoilu kirjaa lukien välttämättä jaksa kiinnostaa kahta kolmea päivää. Ihminen on tarkoitettu liikkuvaksi olennoksi. Tämän lisäksi aterian saamiseksi on tehtävä jotain muutakin kuin painettava mikron nappia (riippuen tietenkin mökin varustelutasosta).

Mökkeily antoi itselleni lisäpontta villiyrttien keruuseen ja kasvisten kasvattamiseen, mitkä ovat ollut viimeisen vuoden aikana Tahtoo tehdä-listallani. Tätä kärpäsenpuremaa ei ole helpottanut yhtään siskoni suosittelema sarja Puutarhan lumoissa: Pellolta pataan, joka löytyy Yle areenan arkistoista. Perheen isä esittelee sarjassa omaa luomukasvimaan hoitoa samaisella innolla, josta Viidakkomies Olli jatkuvasti hehkuttaa: koko sydämellään. Ohjelmaa on aivan ihana katsoa pelkästään tämän takia! Vaikka kasvimaan hoito on selvästi perheen isän erikoisalaa, osallistuu koko perhe sadonkorjuuseen, ruuanlaittoon ja säilömiseen. Ohjelmasta saa hyviä vinkkejä erilaisten kasvien kasvattamiseen ja ainakin itselläni alkaa myös myös kuola valua katsellessani yksinkertaisten, mutta herkullisen näköisten ruokien valmistusta.

Aktiivisen elämän aloittamiseen ei tarvita mökkiä, mutta se helpottaa. Minusta on hassua, että aktiiviseksi ihmiseksi sanotaan usein vain ihmistä, joka ravaa kaiken maailman harrastustoiminnassa, juhlissa tai matkoilla. Mökillä elävää puolestaan kutsutaan negatiivisesti mökkihöperöksi, mummoksi/papaksi tai erakoksi. Ainakaan mökkeilyä ei pidetä nuorekkaana vaihtoehtona muutoin kuin kaveriporukalla örveltäen.

Kasvien kasvatuskuumeeseen on onneksi edes parveke, missä on tilaa yrteille ja muutamalle muulle kokeilulle. Joku päivä minäkin vielä asun maaseudulla upeassa maisemassa ja touhuilen päivät pihamaalla. Mökillä saa siis todellakin puremia, jos ei pidä varaansa. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti