Diabetes

Minua hätkähdytti lukea Ylen sivuilta löytynyt artikkeli Lasten diabetes lisääntyy rajusti. Syy tyrmistykseeni ei ollut lasten diabeteksen raju lisääntyminen vaan se, että syynä pidettiin tuntemattomia ympäristötekijöitä! Toisin sanottuna diabeteksen aiheuttavat tekijät tuntuvat edelleen olevan suuri mysteeri vaikka tutkimustietoa löytyy kasa kaupalla. Voi hyvä päivä.

Olen lukenut Gary Taubesin Good calories Bad calories -kirjaa noin puoleen väliin ja pelkästään tämä kirja osoittaa miten paljon diabetestä on tutkittu ja miten paljon siitä ollaan saatu tietoa viimeisten vuosikymmenien aikana. Oikea ruokavalio, siinä avain diabeteksen hoitoon!!!

Hyvä konkreettinen, mutta valitettavan suppea tutkimus Reversing diabetes in 30 days on myös osoitus siitä, että terveenä pysyminen on yksinkertaista. On valitettavaa, että joidenkin keho sairastuu toisia helpommin, mutta on lohduttavaa että (lähes) jokaisen keho voidaan pitää terveenä tai parantaa puuttumalla ruokavalioon ennen kuin on myöhäistä. Ja myöhäistä se on usein vasta silloin kun olet jo kuolemansairas. Se että mieluummin jatkaa huonolaatuisen ruuan (joka sillä hetkellä tuntuu hyvänmakuiselta ja helpolta vaihtoehdolta) syömistä ja kärsii jatkuvista vaivoistaan on tietenkin oma valinta. Jos ei itse ole valmis tekemään mitään muutoksia elämälleen paremman elämänlaadun saavuttamiseksi, on turha odottaa hyviä tuloksiakaan.

Minun geeneilläni (ja varmasti monen monen muun) diabeteksen hankkiminen olisi varmaan suhteellisen helppoa. Äitini kakkostyypin diabetes on jo sen verran paha, että hedelmätkin ovat kielletyllä listalla tai ainakaan niitä ei kärsi syödä paljoa. Minusta tämä on aika surullista, koska äitini on aina ollut kiinnostunut terveydestään ja yrittänyt pitää siitä huolta. Häneltä minä olen varmasti perinyt kiinnostukseni ravitsemukseen. Hän on kokeillut monenlaisia ruokavalioita, mutta valitettavasti palannut aina yleisiin ravitsemussuosituksiin ravitsemusterapeutteja ja muita terveysalan "asiantuntijoita" (eikä omaa kehooan) kuunnellen. Muistan, että äitini kokeili mm. vehnäorasjauhetta kehonpuhdistukseen jo kymmenisen vuotta sitten.

4 kommenttia:

 1. Lasten diabetes lienee sitä ykköstyypin diabetesta, ja sen yhtenä tärkeänä syynä arvellaan olevan D-vitamiinin liian vähäinen saanti (D-vitamiinisuositusten laskeminen Suomessa korreloi lasten ykköstyypin diabeteksen lisääntymiseen). Siis näissä ei-virallisissa terveyspiireissä, viralliset tahot eivät tietenkään tästä puhu... Kakkostyypin diabetes sitten aiheutuu ymmärtääkseni enemmän niistä elintavoista ja ruokavaliosta (mm. liiallisista raffinoiduista hiilihydraateista kuten vehnä, riisi, pasta, peruna ym.). Tämä lukemani perusteella, en ole asiantuntija.

  Voisit ostaa äidillesi kirjan "Laihdu ilman nälkää", joka on "hiilihydraattitietoinen", ei mikään äärijuttu jossa mässäillään pekonia ja läskiä aamiaiseksi, mutta varmasti toimii myös diabeteksen hoidossa. Kirja on nyt tarjouksessa pokkarina monessa nettikaupassa todella edullisesti. Kirjoittaja Nystén ym.

  VastaaPoista
 2. On varmasti totta, että ykköstyypin diabetes lapsilla on noussut hurjasti, mutta teineillä alkaa jo olla myös kakkostyypin diabetesta!! Se mitä kirjoitit D-vitamiinin puutteesta pitää varmasti myös paikkansa, joten kiitos hyvästä lisäyksestä.

  En ole ihan varma, mutta luulen äidilläni jo olevan suosittelemasi kirja. Ainakin hänellä on Antti Heikkilän kirjoja ja kasa muita karppaukseen/hiilaritietoisuuteen liittyvää. Mutta pitää tarkistaa hänen kirjahyllynsä ja tehdä tarvittaessa täydennyksiä. :)

  VastaaPoista
 3. Teineillä kakkostyypin diabetestä!? Ei hyvä luoja sentään, ihan karmaisevaa... :(. Niin surullista. Milloin yleisesti tajutaan ja tiedotetaan, että tavallinenlänsimainen ruokavalio ihan oikeasti on tappavan vaarallista...

  VastaaPoista