Elävän ravinnon luento

Lauantaina kävin kuuntelemassa Elävän ravinnon yhdistyksen järjestämän luennon Vakavat sairaudet voi voittaa Helsingissä Balderin salissa. Pääluennoitsijana toimi USA:ssa Montanassa toimiva vaihtoehtolääkäri, suomalainen hammaslääkäri Raija Johansson. Raija kertoi elävän ravinnon vaikutuksista omakohtaisiin kokemuksiin perustuen sekä hammaslääkärin ja vyöhyketerapeutin näkökulmasta. Noin neljä vuotta sitten aloitetun 100%:seen elävään ravintoon siirtymisen jälkeen Raija parantui aivokasvaimesta ja puoliso Jani leukemiasta. Raijan ja Janin tarinan voi lukea täältä.

Raijan esiintymistapa oli hyvin mukaansatempaava eikä luentoon + kysymyksiin varattu aika meinannun millään riittää. Muutama asia, mikä jäi luennosta mieleen erityisesti olivat mm. se että Raijan mukaan ihmiset jotka sairastuvat nuorena esimerkiksi autoimmuunitautiin, kärsivät allergiasta tai diabeteksesta ovat itse asiassa niitä vahvimpia keholtaan. Ne jotka reagoivat herkimmin ovat alttiita taistelemaan pieniäkin epätasapainoja vastaan ja nuorena se onnistuu parhaiten. En ole koskaan ajatellut, että asian voi nähdä tällä tavalla! Toinen asia mitä Raija luennollaan korosti oli se, ettei esimerkiksi syöpä ole sairaus joka tulee nujertaa leikkauksilla yms. vaan elimistön hätähuuto. Elimistön vedellessä viimeisiään, se on jo yrittänyt mukautua liikaakin. Syöpä kertoo vain sen, että on aika tehdä elämässään jotain toisin. Jotain mielestäni kertoo sekin, että lääketieteellisen koulutuksen saanut ihminen ei ole suostunut itse sairastuttuaan hoidettavaksi perinteisin lääketieteen keinoin.

Raija kertoi varsin järkeenkäypiä asioita hammaslääkärin näkökulmasta. Esimerkiksi hammaskivi on hänen mukaan peräisin lehmästä (maitotuotteet, liha) joka tuo kehoomme pienen pieniä nanobakteereja. Tämä on onnistuttu todistamaan suomalaisen tutkijan (jonka nimeä hän ei muistanut) taholta. Hammaskivi ja verisuonten tukkeumat ovat hänen mukaansa samaa ainetta, kiviä suusta on vain vähän kätevämpi rapsutella pois. Nanobakteerien ylläpitämiseksi suussa/kehossa riittää yksi ruokalusikallinen juustoa kuukaudessa! Luennolla käsiteltiin myös itselleni täysin vierasta aihetta: amalgaamipaikkoja hampaissa. Paikathan pitävät sisällään sitä elohopeaa, mitä kuumemittareissakin on. En ole aiemmin tajunnut miten vaarallisesta aineesta on kyse ja ei voi muuta kuin ihmetellä miten sen luokan tavaraa voidaan pistää elävän ihmisen suuhun.

Luento maksoi vain kympin ja piti sisällään maistiaisen, joka minun tapauksessani oli kaksi lasia pirtelöä (omena, banaani, pinaatti), omenan paloja sekä raakakräkkereitä. Ennen varsinaista pääluentoa oli myös lyhyt luento (luennoitsijan nimi ei jäänyt mieleen) ms-taudista ja siitä parantumisesta elävällä ravinnolla. Tilaisuus antoi minulle energiaa ja paljon mielenkiintoista informaatiota. Sain siis todellakin rahoilleni vastinetta.

6 kommenttia:

 1. Tuopa olisi ollut mielenkiintoinen luento! Ja hintakin kohdallaan, suorastaan edullinen. Kiitos referaatista.

  VastaaPoista
 2. Sinne kyllä kannatti mennä. Luennoitsijalla oli selvästi valtava tietomäärä ja mikä tärkeintä, omakohtaista kokemusta. Referaattini oli hyvin suppea, mutta mukava jos siitä oli jotain iloa. :)

  VastaaPoista
 3. OKiitokset kiinnostavasta referaatista täältäkin! Olipa rohkaisevasti sanottu noista autoimmuunisairauksista, ihanaa. :))) Tällainen luento saisi tulla mielellään myös Tampereelle niin menisin heti!

  VastaaPoista
 4. Kiva kun kertasit, olin itsekkin paikalla, mutta Raijalta tuli niin paljon juttua, ettei mitenkään saanut kaikkea paperille :)
  Itsellä jäi eniten mieleen se kun he eivät Janin kanssa koskaan syö kylmää ruokaa, vaan raakaruoka lämmitetään haudutuskattilassa (jopa salaatti) siihen 40 asteeseen. Olen alkanutkin aamusmoothieita haudutella luennon jälkeen, tekee varmasti pernalle hyvää.

  VastaaPoista
 5. Mullakin jäi mieleen toi ruokien lämmittäminen, en vain muistanut mainita sitä kirjoituksessani. Hyvä lisäys, kiitos! Mä en oikein osaa tehdä muistiinpanoja luennolla, koska silloin osa jutuista menee väkiselläkin ohi. Mieleen jää yleensä ne jutut, mitkä ovat eniten hätkähdyttäneet tai antaneet ajatuksia.

  Talvella (tai nythän ne ilmat jo kylmenee) voi olla kokeilemisen arvoinen juttu toi lämmittäminen, varsinkin keittojen osalta. Miltä smoothie maistuu lämpimänä? Lämmin salaatti kuulostaa kyllä vähän vieraalta, varsinkin kun yleensä lyön siihen aika paljon tulisia (tietty aika suhteellinen käsite) mausteita jotka lämmittävät jo muutenkin. Mut ehkäpä se ei tunnu enää niin oudolta kun pihalla on -20 astetta. :) Hassua sekin, että muutama vuosi sitten inhosin tulista salaattia... Niin ne mielipiteet ja makutottumukset muuttuu.

  VastaaPoista
 6. Tosi hyvälle on ainakin smoothiet maistuneet lämpiminä :) Ensin kanssa epäilytti, että millehän maistuu. Salaattiin en ole kokeillut vielä, pidän aineksia ensin huoneenlämmössä jonkun aikaa, ettei ihan kylmiltään syö. Keitoissa kanssa toimii hyvin lämmitys.

  VastaaPoista