Kuiluja maailmojen välillä

Välillä tuntuu niin hassulta kuulla, etteivät jotkut ole vielä edes kuulleet termistä Raw-food tai edes sen suomalaisesta vastineesta Raakaruoka. Joillekin asiasta kuulleille koko ajatus on ihan älytön. Se on pistänyt miettimään kuilua terveydestään viimeisen päälle huolehtivan ja ns. normityypin (henkilö joka ei esimerkiksi seuraa näitä terveysblogeja ja joka on varsin tyytyväinen ostaessaan rasvatonta maitoa, kevytlevitettä ja ruisleipää kauppareissullaan) välillä. Se kuilu nimittäin tuntuu vain koko ajan kasvavan ja välillä pelottaa että syntyy totaalisia vastakkainasetteluja. Vaikka hifistely ultimate hyvinsyövien keskuudessa on mielestäni tärkeää, haluaisin sitäkin enemmän tuoda lisää tietoa ja taitoa erityisesti niiden ihmisten pariin, jotka eivät asiasta tiedä vielä mitään. Tätä tietoa ei tietenkään voi antaa ihan samassa muodossa kuin ravitsemuksesta paljon tietävälle tai tulee tietoähky. Viidakkomiehen lisäämisen ja korvaamisen periaate on varmasti hyvä alku ja tätä olen yrittänyt toitottaa niille, jotka ovat halunneet tehdä muutoksia omaan ruokavalioonsa. Suklaata lukuunottamatta en ole yrittänyt tuputtaa omituisen näköisiä pussukoita superruokia kenenkään ostoskärryyn antamatta ensin tietoa perusjutuista. Toki herkulliset gojit ja mulberryt olen näyttänyt ja osalle maistattanutkin karkkia korvaavana vaihtoehtona.

En ole mikään ekspertti ravitsemukseen liittyen, mutta äitini pyynnöstä tein suuntaa-antavan ravitsemusohjelman 18-vuotiaalle pikkuveljelleni ja opetin viherpirtelön tekemistä kädestä pitäen. Veljelläni tuntuu olevan samaa taipumusta verensokerin nousemiseen kuin kakkostyypin diabeteksestä kärsivällä äidilläni, joten ruokavalion pistäminen kuntoon (tai siis parantaminen edes hiukan) olis tärkeää NYT.

SUUNTAA-ANTAVA RAVINTO-OHJELMA PÄIVÄLLE. VAIHTELU SUOTAVAA.

Aamupalavaihtoehdot:

Aamu kannattaa aloittaa tuorepuristetulla mehulla tai runsaalla vedellä.
Vaihtoehtoja aamupalalle on jokin seuraavista:

1. 2 (tai useampi) lasia pirtelöä, mikä sisältää vapaavalintaisia hedelmiä, marjoja ja vihreää (erilaisia salaatinlehtiä, pieni pala selleriä, kurkkua yms.). Lisäksi sekaan voi laittaa siemeniä, pähkinöitä (mielellään liotettuja) tai ns. superfoodeja. (maca, spirulina, vehnäoras, raakakaakao yms.) Lisäksi sekaan voi laittaa halutessaan ja vaihtelun vuoksi mausteita (inkivääri, kaneli, suola, vanilja, chili, yms.) Kannattaa kokeilla!
2. 2 paistettua kananmunaa ja hedelmä/hedelmiä
3. hedelmiä tai hedelmäsalaattia
4. tuorepuuro+marjoja/hedelmiä (äiti neuvoo)

Lounas ja päivällinen:

Helppona sääntönä on täyttää puolet lautasesta salaatilla! Muu ei oikeastaan ole niin tärkeää. Mikäli tarjolla ei ole salaattia, voi ottaa pari porkkanaa, tomaattia, kurkkua, paprikaa yms. värikästä ja tuoretta ja pilkkoa lautaselle tai rouskuttaa sellaisenaan. Jos tarjolla ei ole mitään tuoretta niin myös keitetyt/höyrytetyt kasvikset käy. Pääasia, että syö jokaisella aterialla myös kasviksia.

Lisäksi omavalintainen lämmin ruoka, mikä mielellään ei sisällä kaikkea mahdollista vaan esimerkiksi lihaa, kalaa, kanaa, kananmunaa, pähkinää tai vaikkapa papuja. Halutessaan voi syödä myös pieniä määriä perunaa ja pastaa/riisiä, mutta ei mielellään kaikkea samalla aterialla.

Myös keitto on hyvä ruoka varsinkin jos sitä ennen syö pienen salaatin.

Lounaan ja päivällisen kanssa voi myös syödä palasen leipää, jonka päällä on voita, enintään kaksi palaa juustoa (tai makkaraa) ja jotain vihannesta.

Välipala:

Mikäli päivällä on nälkä, voi syödä muutaman hedelmän tai kourallisen pähkinöitä.

Iltapalavaihtoehdot:

1. Leipä, jonka päällä voita ja paljon kasviksia ja kourallinen pähkinöitä
2. Jogurtti (mielellään maustamaton, sisältää vähemmän sokeria) ja hedelmää (+ vaikkapa vähän hyvää mysliä) Tee sekoitus kulhoon ja nauti.

Vinkki: Mikäli haluaa herkutella, voi tehdä itse raakaruokaherkkuja kuten suklaata tai kakkuja. Myös kuivatut hedelmät tai tuore paloiteltu ananas ajavat karkin aseman. Ruuan laatuun kannattaa aina panostaa ja syödä nauttien jokaisesta suupalasta. Syöminen on tärkeä tapahtuma eikä sitä kannata tehdä tietokoneella istuessa. Syömiseen on hyvä keskittyä rauhassa.

Päivän aikana on hyvä juoda vettä aina aterioiden välissä. Ruokailun yhteydessä juotu neste laimentaa vatsan sulatusnesteitä, eikä ruoka sula niin tehokkaasti. Pieni määrä vettä aterian yhteydessä kuitenkin ok. Vettä kannattaa juoda 1-2 litraa/päivä. Jos haluaa välillä juoda muutakin ovat itse tehdyt mehut (tuorepuristettu tai mehumaijalla tehty) parhaita. Myös tee, erityisesti yrttitee hyvä. Kaupan mehuissa on roppakaupalla sokeria tai ainakin säilöntäaineita.


Lista ei missään nimessä ole tarkka tai ehdoton vaan toivon mukaan sopivasti vaihtoehtoja antava ja mielikuvitusta lisäävä pelkän leivän sijasta. Koska en halunnut tehdä liian radikaaleja muutoksia niin säilytin listalla myös paljon vanhoja ja tuttuja elementtäjä vaikka ne eivät niin hyviä terveydelle olisikaan. Onneksi äitini voi neuvoa tarkemmin veljeäni esim. suklaan valmistamisessa. Pienin askelin muutokseen!

Huvittava muistutus eri ravitsemukseen tottuneiden ihmisten eroista tuli tänään toiselta veljeltäni joka asuu jo omillaan. Hän soitti minulle kaupasta kysyäkseen miltä avokado näyttää... :) Paljon on vielä tehtävää, ennen kuin edes omassa perheessäni puhutaan samaa kieltä.

4 kommenttia:

 1. On yllättävää ja hienoa huomata miten omat ruokavaliomuutokset ja se että niistä myös puhuu alkaa ilmeisesti väistämättä vaikuttaa myös läheisiin ihmisiin! Ei uskoisi että esimerkiksi vanhemmat kiinnostuisi miettimään omiakin ruokiaan, mutta yllättäviä asioita tosiaan tapahtuu! :)))

  VastaaPoista
 2. Ihan totta. Mukava kyllä huomata, että omasta "saarnauksestani" alkaa jotain mennä perillekin. :) Esim. siirtyminen luomuruokaan edes joidenkin tuotteiden osalta (mitkä ovat helpoiten saatavilla) ja viherpirtelöiden opettelu voi tuoda paljon positiivisia tuloksia. Keski-ikäiset (ainakin naiset) on muuten varmaan ihan hyvä kohderyhmä terveellisimpien elintapojen opettamiseen, koska heistä niin moni sairastaa ja kärsii ylipainosta. Kaikki vaan kyläilemään vanhempien luona blenderi kainalossa! :)

  VastaaPoista
 3. Kuulostaapa ihanalta, että perhe on noin hyvin kiinnostunut terveydestä. Omat vanhemmat eivät ole ainakaan puheista yhtään kiinnostuneet, voisikin kokeilla tuota smoothien tarjoamista kun seuraava kerran tulevat kylään :) Anoppi innostui villivihreistä heti ekan hehkutukseni jälkeen ja osti pari kasvien tunnistus kirjaa. Hän kyllä muutenkin syö salaatteja, mutta suosii virallisterveellisiä suosituksia kaiken muun suhteen.

  VastaaPoista
 4. Ravitsemus tuntuu olevan aika intiimi aihe monelle. Itse olen ainakin todella varovainen kun suosittelen jotain, koska en halua antaa tuputtamisvaikutelmaa. Se jos joku ajaa karkuun. Usein vain kerron omasta ruokavaliostani (ehdottamatta, että muutkin voisivat kokeilla) ja pidän pienen hehkutuspuheen perään. Hyvää on mun mielestä myös yksinkertaisesti maistattaa jotain herkkua (raakasuklaa, raakakakut, pirtelöt yms.) ja kertoa perään, että näiden kaloreita ei sitten tarvi laskea. :)

  VastaaPoista