Hyväntahtoisuus

Ihan pakko laittaa yksi lainaus Tommy Hellstenin kirjasta Pysähdy, olet jo perillä.

"Mitä on hyväntahtoisuus? Se on sitä, että tahtoo toiselle hyvää. Mikä tekee sen mahdolliseksi? Se, että itsellä on hyvä olla. Silloin nimittäin sietää sitä, että toinen saa jotain hyvää, eikä vain siedä vaan tahtoo sitä, eikä vain tahdo, vaan jopa toimii sen eteen. Jos itsellä ei ole mitä tarvitsee, toiselle menevä hyvä on uhka. Silloin näkee muut kilpailijoina. Kun näkee muut kilpailijoina, syntyy kateuskulttuuri. Kateus syntyy siitä, että joku toinen saa sitä, mitä itse haluaisi, mutta mitä ei kykene sallimaan itselleen."

Se miksi tämä kolahti minuun johtuu siitä, että tunnistin tästä itseni. Ei ole tullut elettyä sellaista elämää kuin olisin halunnut ja siksi joidenkin (ei sentään kaikkien) hyvä elämä on lähinnä satuttanut, aiheuttanut kateutta ihan kuin se olisi minulta pois. Nyt minusta viimein tuntuu, että elämä hymyilee minullekin. Vihdoin myös muiden onni tuntuu hyvältä. Löysin taas yhden hyvän syyn kuunnella itseäni ja toteuttaa haluamaani.

2 kommenttia:

  1. Hyvä lainaus. Varsinkin tuo viimeisen lauseen kohta "mutta mitä ei kykene sallimaan itselleen". Kyse ei siis ole siitä, että kohtalo, maailmankaikkeus, muut ihmiset tai yhteiskunta ei suostu antamaan minulle jotain, vaan siitä, että ihan ITSE estän itseäni saamasta sitä hyvää jota haluaisin. Yleensä vika ei ole olosuhteissa, vaikka niitä aina syytetään ja vastustetaan. Kyse on omasta itsestä.

    Kiva että elämä hymyilee sinulle! :)

    VastaaPoista
  2. Hellstenin mukaan se, ettei salli itselleen hyvää johtuu häpeästä. Siitä seuraa, ettei usko olevansa sen kaiken hyvän arvoinen. Käy järkeen ainakin minulle.

    VastaaPoista