Easy Diet?

Kesä ja rantakelit lähestyvät huimaa vauhtia ja ihmisten hysteriä laihduttamiseen senkun kiihtyy. Aika moni on saanut kerrytettyä sen pari tai viitisen kiloa extraa talven aikana ja yhtäkkiä viime kesän vaatteet ei enää näytäkään hyvältä tai pahimmallaan mahdu edes päälle. Nyt on siis kiire.
Tästä jokavuotisesta rumbasta on tietysti tuotekehittelijät mielissään ja markkinoilta löytyy ties kuinka monta dieettivalmistetta. Yksi itselleni (työni kautta) tuttu tuote on EasyDiet pussikeitot, joka on hyvin vähäkalorinen ketoosidietti. Mainospylväät notkuu kuvia miehistä ja naisista ennen ja jälkeen dieetin. Ensimmäinen kuva on tietysti vakava ja harmaa kuva, kun taas dieetin jälkeinen ihminen hymyilee ja mystisesti värityskin on aurinkoisempi. Mainokset kertovat kuinka koehenkilöt ovat menettäneet 3-9 kiloa parissa viikossa, hymy huulillaan.

Asiakastyössä olen sitten saanut kuulla ihmisten kommentteja dieetistä, jotka vaihtelevat laidasta laitaan. Jotkut ovat aivan innoissaan kun paino on tippunut ja keitot maistuu. Vireystilakin on pysynyt hyvänä. Verrattuna esim. nutrilett-pussikeittoihin, EasyDiet on kuulemani mukaan herkullista. Noh, asiat on yleensä suhteellisia... Makuasiatkin. Osa asiakkaista taas on vähemmän innoissaan, lähinnä nälkäisiä ja väsyneitä. He yleensä kyselevät että onko ok syödä jotain muutakin vai meneekö dieetti sitten ihan pipariksi. Se, että jotkut ovat keitoista ihan ähkyssä ja toiset taas nälissään kertoo minusta aika hyvin ihmisten eroavaisuuksista. Joillekin ei ketoosidieetti sovi ollenkaan ja toisille hiilihydraattien rajoittaminen taas tuo lisävirtaa. Sitä nämä dieetit eivät tietenkään ota huomioon.

EasyDiet ja muut suositut (pussi) dieetit ovat kyllä keskimäärin tuoneet hyviä tuloksia. Moni on laihtunut aika reilustikin ja olotila on varmasti jo ihan painonpudotuksen takia hyvä. Kyllähän se mielikin virkistyy, jos kroppa kevenee ja näyttää paremmalta. Valitettavasti dieetit eivät lupaa pysyviä tuloksia vaan lähinnä päin vastoin. EasyDiet on hyvin vähäkalorinen dieetti (500-800 kcal/pv) enkä jaksa uskoa, että se ei rasvan ohella kuluttaisi myös lihaksia, vaikka mainokset vakuuttelevat keittojen sisältävän lihaksia suojaavia aminohappoja. Ja kaikkihan tietää, että mikäli lihaksia lähtee, menee painonhallinta entistä vaikeammaksi jatkossa. Lisäksi tällainen pikadieetti ei opeta pysyviä painonhallintatekniikoita, vaan käytännössä useimmat dieetin noudattajat palaavat pikku hiljaa samalle vanhalle polulleen, vaikka ensin yrittävätkin syödä "terveellisemmin" eli liian vähän tai muuten vaan hammasta purren väkisellä. Käytännössä siis kierre on melkoinen, kun lihasmassa putoaa jokaisen dieetin seurauksena ja painon pitäminen ihannepainossa tavallisella ruokavaliolla käy entistä vaikeammaksi.

Ne tilanteet, missä ihminen on todella lihava ja motivoituu laihduttamaan ainoastaan tämänkaltaisilla dieeteillä, on tietysti hyvä että ihminen saa painoaan tippumaan edes jollakin keinolla. Onhan runsas ylipaino melkoinen terveysriski. Terveyttään voi kuitenkin vaalia yksinkertaisimmillakin tavoilla, kuten tekemällä helpon kasvis- tai kalakeiton itse, pirtelöstä/smoothiesta nyt puhumattakaan. Vähähiilihydraattista ruokavaliotakin on helppo toteuttaa ihan kaupan tai torien ruoka-aineilla, jos sattuu kuulumaan niihin jotka eivät siedä paljoa hiilihydraatteja. EasyDiet mainostaa "terveellisiä" ominaisuuksiaan, kuten natriumglutamaatti- ja keinomakeutusaineettomuuttaan, mutta unohtaa kertoa miten keinotekoinen koko pussikeitto ylipäänsä on. Ei siis sisällä niitä tämän hetken tunnetuimpia hirvityksiä, mutta eipä kyllä mitään aitoa ja tuorettakaan.

Parsakeiton ainekset esimerkiksi:
Soijaproteiinivalmiste, Maitojauhe, Kasviproteiinivalmisteet (herne), Mausteet (valkosipuli (valkosipuli sisältää luontaista rikkiä 100 – 400 mg/kg), persilja, sipuli, porkkana, purjo, parsa, kurkuma), Kaurakuitu, Rypsiöljy, Tripotassiumsitraatti monohydraatti, Hiivauute (hiiva-uutteen ainesosat: hiivauute, suola (47 %)), Kermajauhe (kermajauheen ainesosat: kerma, hera, stabilointiaine (natrium- ja kaliumdifosfaatti) ja hapettumisenestoaine (askorbyylipalmitaatti)), Suola, Aromit (sitruuna (sitruuna-aromin ainesosat: aromivalmisteet, aromiaineet (mm. sitruuna, appelsiini), dekstriini (tapioka), arabikumi ja butyylihydroksianisoli), parsa (parsa-aromin ainesosat: aromiaineet, aromivalmisteet, maltodekstriini (peruna), arabikumi, triasetiini ja trietyylisitraatti), voi (voi-aromin ainesosat: aromiaineet, maltodekstriini (peruna) ja arabikumi)), Kalsiumkarbonaatti, L-leusiini, Paakkuuntumisen estoaine (piidioksidi), Magnesiumoksidi, L-karnitiinitartraatti, Sakeuttamisaineet (ksantaanikumi), L-lysiinihydrokloridi, Askorbiinihappo, Ferrofumaraatti, DL-alfa-tokoferyyliasetaatti, Beetakaroteeni, Nikotiiniamidi, Sinkkioksidi, Kupariglukonaatti, Seleenimetioniini, Mangaanisulfaatti, Kalsiumpantotenaatti, Syanokobalamiini, Pyridoksiinihydrokloridi, Kolekalsiferoli, Tiamiinimononitraatti, Riboflaviini, Fyllokinoni, Natriummolybdenaatti, Kromikloridi, Pteroyylimonoglutamiinihappo, Kaliumjodidi, D-Biotiini

Minusta kaikkein surullisinta näissä dieeteissä on se, että ihminen on näiden kuurien aikana entistä enemmän muiden ohjattavissa. Moni kituu nälissään viikon kaksi, kun eivät tajua kuunnella mitä keho yrittää huutaa. Uskotaan viimeiseen asti siihen, mitä mainosmiehet tai -naiset kertovat. Olisi kiva saada ne henkilöt, jotka dieettiä ovat kokeilleet parin vuoden päästä kertomaan onko paino pysynyt poissa ja jos on, mitä se on vaatinut. Useampi nimittäin tuntuu pienen tauon jälkeen olemaan pakotettu uudelle EasyDiet kuurille...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti