Runsauden juhlaa ja kukkakaalikiusausta

Palstalta on saanut kerätä jo ison kasan marjoja, salaattia, kesäkurpitsaa, sipulia ja tietysti villivihanneksia. Yllätyksekseni myös mansikat ovat lähteneet hyvin kasvamaan, vaikka taiteilin "mansikkamaani" muutamasta heiveröisestä jäännöstaimesta, jotka pilkahtivat tallottujen rikkaruohojen seasta. Valitettavasti porkkanoista ja punajuurista näyttää iso osa menneen pupuille, joten jännäksi menee saako sieltä niitä ollenkaan. :( Ens vuonna pitää vissiin ostaa verkko. Minua kyllä varoiteltiin että tuholaisia on, mutta jotenkin olin varautunut henkisesti vain myyriin ja itikoihin. Nämä seikat pitää näköjään oppia kantapään kautta.

Kesäkurpitsaa pukkaa nyt siihen malliin että sitä voisi syödä jokaisella aterialla. Tai sanotaanko että ainakin kannattaisi jos ei halua roskiin nakata. En ole hirveästi käyttänyt mielikuvitusta miten kaikilla mahdollisilla tavoilla sitä voisi käyttää, mutta perus spagetti (tai mulla oikeastaan raaste ja suikaleet, kun ei ole spagettileikkuria) ja viipalointi alkavat jo tökkiä. Avokki on tehnyt siitä onneksi myös kypsennettyjä kasvisruukkuja. Ehkäpä kesäkurpitsalasagne voisi myös olla hyvä. Eilen tuli syötyä jo leivän tapaan, eli n. 1 sentin viipale ja siihen päälle juustoa ja graavilohta. Tahini tai jokin muu siementahna ois houkutellut enemmän, mutta sitä ei sattunut olemaan. Vois mahdollisesti viritellä myös kesäkurpitsaburgerin. :)

Anyway kukkakaalesta tuli loihdittua hyvä raakasörsseli, joka kelpasi avokillekin.


(Ulkonäkö ei ehkä ole kaikkein loistokkain.)

Kukkakaalikiusaukseen tuli kutakuinkin:

1 luomukukkakaali
1 oman maan punasipuli varsineen
iso kourallinen aurinkokuivattua tomaattia (siis ei-öljyssä olevaa)
jauhettua mantelia n. 4-7 rkl
n. 2 rkl puhdistamon macaa (nam!)
villirucolaa palasina n. puoli ruukkua
puolikkaan sitruunan mehu
reipas loraus kylmäpuristettua oliiviöljyä
kuivattuja yrttejä (oregano, ruohosipuli, basilika, korianteri jne.)
suolaa reippaasti
mustapippuria

Kukkakaali, sipuli, aurinkokuivatut tomaatit ja rucola palasiksi ja kaikki ainekset sekaisin. Mulla oli kaapissa fitnessfirstin mantelijauhetta valmiiksi, joka oli tässä ihan kätevä.

Lautasella oli sitten lisäksi oman maan salaattia, idätettyä punaista linssiä ja yksi valkosipulinkynsi. Sain eräältä asiakkaalta vinkin että jos haluaa tankata valkosipulia niin on hyvä ottaa sen keskusta pois, leikkata kynsi pieneksi ja nielaista palaset pureskelematta vähän tabletin tapaan, eli voi ottaa vaikkapa vettä päälle. Tällä tavoin se ei kuulemma ärsytä vatsaa (voipi olla yksilöllistä) eikä maistukaan millekään. Voi siis syödä isompiakin annoksia. Valkosipuli on loistava keino nostaa vastustuskykyä ja tappaa kehon pöpöjä, kuten hiivaa, loisia ja tauteja aiheuttavia bakteereja. Tarvittaessa sillä pääsee eroon myös häiriköivistä ihailijoista. ;P Mä nyt koitan vaan lisätä sitä mun ruokiin ja karkottaa hyttyset + muut inisijät. Monet ruokavaliotaan siistivät sanovat etteivät hyttyset enää kiusaa, mutta meikäläisen liha kyllä näyttää kelpaavan. Ihan kuin oisin jotain priimaa...

Olen ikuisesti kiitollinen Moments-blogin Katjalle vinkistä laittaa macaa ruokaan. Aikaisemmin käytin sitä vain pirtelössä, suklaassa ja kaakaossani, mutta näihin sörsseleihin ja pyöryköihin se sopii loistavasti. Huomasin tosin että yhtä aikaa ei kannata käyttää oluthiivahiutaleita, koska niiden voimakas maku/tuoksu peittää macan, mistä ainakin itse olen oppinut tykkäämään tooooosi paljon. Mulla on käytössä puhdistamon maca ja se on tähän asti testaamistani paras vaihtoehto.

Palstalta kerätyt tuoreet marjat odottavat nyt myös syöjäänsä. Osa menee tietysti pakkaseen, mutta käytän kyllä tilaisuuden hyväksi nauttia tuoreita marjoja. Niistä saa ihania eväitä töihin sellaisenaan tai laittamalla sekaan raakakaakaonibsejä ja kuorittuja hampunsiemeniä. Nyt ois tietysti hyvä tehdä myös raakakakkuja, mutta maha ei tahdo kestää kuin yhden palasen kerrallaan ja tietäähän sen, ettei jääkaapissa oleva kakku kauaa meillä vanhene... (Hemmetin herkkuperse.)

3 kommenttia:

  1. Moi Maija, olipa hyvä kirjoitus jälleen. Alan nyt syömään noita valkosipulinkynsiä tabletin tapaan. Kiitos vinkistä! :)
    Terkuin, Minna (Imatralta)

    VastaaPoista
  2. Eipä kestä Minna. :) Pistähän joskus kuulumisia s-postiin tai naamakirjaan.

    VastaaPoista
  3. Oi, olisipa minullakin vastaavanlainen "kesäkurpitsaongelma". :) Kiva kun muistutit kukkakaalesta!

    VastaaPoista