Terveyttä vai väittämiä?

Evira on jatkossa puuttumassa tiukemmin yritysten käyttämiin ravitsemus- ja terveysväittämiin, joita varten ollaan laatimassa omaa valvontaohjetta. Euroopan komissio on myös näillä näkymin julkaisemassa vuoden 2012 aikana listan hyväksytyistä ja hylätyistä terveysväitteistä. Miten tämä sitten näkyy käytännössä?

Teoriassa on tosi hyvä, että terveysväittämiä valvotaan ja pidetään huolta ettei ihan mitä tahansa roskaa saa sanoa, mutta toivoisimpa niin kovin että se koskisi myös Valiota, leipäteollisuutta jne. Nämä jätit tuntuvat saavan erityisoikeuksia ja oikeasti tarpeellinen info kielletään!

Olen nyt viime päivinä törmännyt seuraavan kaltaisiin ilmiöihin, mikä ärsyttää ja huolestuttaa:


RUOTSIN TIPAT

150 vuotias ruuansulatus karvasyrttiuute
Käyttötarkoitus
Arvoisa lukija. Frantsilan Luomuyrttitila ei ole lainsäätäjän mukaan lääketehdas. Tästä johtuen valmistamamme tuotteet kuuluvat elintarvike-, tai kosmetiikkalain alaisiin tuotteisiin. Koska laki rajoittaa elintarvikkeiden sairauksia parantavien tai terveyttä edistävien vaikutuksien esille tuomisen markkinoinnissa, emme voi niistä myöskään tässä kertoa.
Lähde: täällä
Luontaistuotetukut, Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitto ja tietysti monet muut alalla toimivat käyvät parhaillaan neuvotteluja aiheeseen liittyen, mutta näyttää siltä, että terveysväittämiä ja niiden markkinointia ollaan kaventamassa kovalla kädellä vuonna 2012. Tässä tullaan taas siihen, että ihmisen omaa aktiivisuutta tiedon saamiseksi tarvitaan entistä enemmän ja toisaalta myös osaavia luontaistuotealan ihmisiä, jotka kertovat liikkeissään tuotteista sen, mitä valmistajat ja mainokset eivät saa sanoa. Mielestäni terveysväittämiä on valvottu tähänkin asti suhteellisen tarkasti, sillä luontaistuotteitahan ei saa kaupata sairauksia parantavina tälläkään hetkellä, vaikka sitähän ne tekevät!
Lääkkeitä puolestaan saa kaupata vaikka tekaistuille sairauksille. Aiheesta enemmän dokkarista Lääkkeitä terveille Ylen arkistoista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti