Luonnon entsyymejä

Aika moni nykyään jo tietää, että raakaruoka pitää sisällään paljon entsyymejä. Osa koostaa ravintonsa täysin raakaruuasta ja on varmasti elinvoimainen ja terve, mikäli tekee sen oikein (lue: syö monipuolisesti!) ja ruoka sulaa moitteettomasti. On myös tiedossa, ettei kaiken ruuan tarvi olla raakaa, mikäli haluaa saavuttaa entsyymirikkaan ruokavalion. Jokaisella aterialla olisi tärkeää syödä ensin jotain kypsentämätöntä (kuten ennen lämmintä keittoa maittava salaatti), jonka jälkeen kypsennetty ruoka sulaa paremmin. Kuitenkin ihminen, joka kärsii ruuansulatusvaikeuksista ei tulisi syödä kovin paljon raakaruokaa, koska se vain pahentaa tilannetta. Ilmeisesti raakaruoka ärsyttää entisestään heikentynyttä ruuansulatusjärjestelmää eikä asiaa auta yhtään se, että syömme kiireessä ja huonosti pureskellen. Useimmilla alun perin koko ongelma on peräisin juurikin tästä. Raakaruuan lisääminen ruokavalioon on haastavaa mikäli ruuansulatus tökkii ja se pitäisikin tehdä vähitellen. Vaikka ruuan sekoittaa tuhannen muusiksi (eli blendaa) ei sekään välttämättä riitä. Stressi on myös eräs pahimpia ruuansulatuksen hidastajia.

Tietysti jokainen voi marssia luontaistuotekauppaan tai tilata netistä ison läjän ruuansulatusentsyymejä ja ottaa niitä aterian yhteydessä. Se on yksi hyvin järkevä vaihtoehto, mikäli tilanne on päässyt äitymään pahaksi. Itse asiassa hyvin usein entsyymit olisi järkevä teko ihan ennaltaehkäisevässä mielessä, mikäli tietää syövänsä tuhdin aterian. Se että ruoka tumahtaa mahalaukkuun moneksi tunniksi tai alkaa "elää" suolistossa on varsin epämiellytävä ilmiö. Hyviä entsyymejä on mm. Enzymedican Digest Gold (joka itseasiassa taitaa olla markkinoiden paras) tai halvempi ja vähän miedompi vaihtoehto Digest Basic. Enzymedican tuotteissa huikeaa verrattuna muihin kilpaileviin entsyymivalmisteisiin on se, ettei niissä käytetä lisä- tai täyteaineita.

Tarjolla on myös halvempia tai jopa ilmaisia vaihtoehtoja, joita voi poimia suoraan takapihalta tai lähimetsästä. Ruuansulatukselle hyväksi ovat mm. siankärsämö, voikukka, fenkoli, kamomilla, väinönputki, karhunputki, anis, mäkikuisma, papaija, latva-artisokka, kumina ja moni moni muu! Luontaistuotekaupoista löytää monia näistä yrteistä ja valmiita sekoituksiakin on useampia. Hyvinä esimerkkeinä ovat mm. Carmolis tipat, Cynara ja Ruotsin tipat. Omista ruuansulatusvaivoista kärsiessäni tajusin, että minultahan löytyy kaapista jo vaikka mitä yrttejä. Niitä olen onnellisena hörppinyt teen muodossa ja ruuansulatusvaivat alkavat olla takanapäin. Lisäksi tietenkin on tärkeää vältellä niitä ruoka-aineita, mitkä ärsyttävät eniten. Esim. kuivahedelmät ovat nyt no-no listalla vähän aikaa (liottaminen tosin auttaa), jonka lisäksi koitan olla yhdistelemättä ihan kaikkea ruokaa keskenään. Yksinkertainen on kaunista tässäkin tapauksessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti