Menorragia

Nyt käsittelen joillekin naisille erittäin kiusallista ja elämää rajoittavaa vaivaa nimittäin runsaita kuukautisia. Miehet (varsinkin menkka-aiheisiin kyllästyneet) voivat skipata tämän tekstin tai lukea mikäli tuntevat naisen joka on valitellut aiheeseen liittyen. Minulle tämä vaiva on ollut todellinen 11-vuotiaasta asti eli siitä kun kuukautiseni alkoivat. Vuosien varrella olen tietysti sopeutunut elämään ongelman kanssa, mutta kivaa se ei ole ollut. Lisäksi ongelmaksi on tullut jatkuva anemia, minkä suuri verenhukka saa aikaan.

Suomenkielisiltä sivustoilta löytää valitettavan vähän tietoa aiheeseen liittyen ja vuosikausia olenkin ollut ihan hukassa mitä asian suhteen voi tehdä. Netistä löytää lähinnä lääketieteellisiä vinkkejä, kuten e-pillerit tai ibuprofeenit, joita kumpaakaan en halua käyttää. Koska vaiva on todellakin elämää rajoittava, en yhtään ihmettele että monet naiset tarttuvat näihin keinoihin tai suostuvat jopa kohdunpoistoon. Runsaiden kuukautisten lisäksi ongelmana voi olla myös kuukautisten epäsäännöllisyys ja pms-oireet. Minä olen yrittänyt etsiä luonnollisempia keinoja ja päätynyt monen mutkan kautta kokeilemaan muutamia juttuja. Haluan korostaa, että edelleenkään en ole testannut näitä kaikkia alla olevia keinoja, joten en tiedä niiden toimivuudesta muuta kuin sen verran mitä olen kuullut/lukenut. Joitakin omakohtaisia kokemuksia minultakin löytyy ja haluan jakaa lukemaani tietoa myös ennen kuin olen odottanut kuukausitolkulla tuloksia. Joku voi hyötyä niistä vaikka kaikki eivät toimisikaan minulle.

Ensinnäkin on tärkeä määritellä mitä ovat runsaat kuukautiset. Normaalisti nainen vuotaa vain n. 35-60 ml kuukautisten aikana, jotka kestävät 2-6 päivää. Runsaiksi kuukautiset määritellään kun vuotoa on yli 80 ml ja/tai vuoto kestää yli viikon. Vuotoa voi mitata laskemalla siteiden tai tamponejen määrää, mutta tietenkään nämä eivät aina kerro koko totuutta. Monet naiset vaihtavat siteen hygieniasyistä ennen kuin olisi tarve. Kuukuppi kertoo aika hyvin paljonko vuotoa tulee, koska siinä on mitta. Ne jotka joutuvat käyttämään maxitamponeja ja lisäksi siteitä, tietävät kyllä yleensä ilman laskemistakin että vuotoa on reippaasti enemmän kuin 80 ml. Ne jotka joutuvat pakosta vaihtamaan siteitä tai tamponeja kahden tunnin välein kärsivät myös varmasti runsaista kuukautisista. Maxitamponi imee n. 10 ml eli laskekaa siitä.

Kuva täältä

Sen mitä olen ymmärtänyt, runsaat kuukautiset voivat olla merkki liiallisesta estrogeenimäärästä kehossa suhteessa progesteroniin. Toisinsanottuna hormonaalinen tasapaino on järkkynyt. Runsaiden kuukautisten taustalla voi olla myös verenhyytymisen ongelmat, myoomat, polyypit, kuparikierukka yms. Mikäli kuukautiset ovat yhtäkkiä muuttuneet runsaiksi, on syytä käydä tutkituttamassa kroppansa ettei kyse ole esimerkiksi kilpirauhassairaudesta tai syövästä.
Liiallisen estrogeenin osalta kirjoitan varmaan vielä erillisen postauksen, mutta yleisenä ohjeena suosittelen välttelemään muovia, syömään luomuruokaa (jossa on vähemmän lisättyjä hormoneja), syömään paljon kuituja ja ristikukkaisia kasveja (parsa, maca), vähentämään lehmänmaitotuotteita, puhdistamaan maksaa (joka poistaa liiallista estrogeenia), liikkumaan enemmän ja vähentämään alkoholin kulutusta.
Alla lainaus (tiivistelmä) hormonitoimintaa tasapainottavasta ruokavaliosta:

The Hormone-balancing Diet

  1. Eat plenty of fruit and vegetables
  2. Eat complex carbohydrates - wholegrains like brown rice, oats, wholemeal bread
  3. Buy organic foods where possible
  4. Eat phytoestrogens, including beans such as lentils, chickpeas and Soya products
  5. Eat oily foods, including fish, nuts, seeds and oils
  6. Reduce your intake of saturated fat from dairy products, etc.
  7. Drink enough fluids
  8. Increase your intake of fibre
  9. Avoid additives, preservatives and chemicals such as artificial sweeteners
  10. Reduce your intake of caffeine
  11. Reduce alcohol
  12. Avoid sugar on its own and hidden in foods
Lähde täältä. Soijan osalta en ole kyllä ihan samaa mieltä, mutta ihmisten kommentit papujen, vihannesten ja siementen lisäämisestä ovat kannustavia. Punaisen lihan kulutusta on hyvä minimoida.

Runsaiden kuukautisten osalta vitamiineista ja hivenaineista korostaisin kaikkien näiden lisäämistä. Hyvä ja luonnollinen monivitamiini tai esim. spirulina on hyvä keino taata että saa "vähän kaikkea". K-vitamiini on tärkeä veren hyytymistä säätelevä vitamiini ja sitä saa erityisesti lehtivihreästä. Jokapäiväinen salaatti tai viherpirtelö takaa jo yleensä riittävän K-vitamiinin saannin. Tämän jälkeen lähtisin tarkastelemaan tiettyjä erityispuutoksia, mitkä usein voivat aiheuttaa runsaita vuotoja. Tarkoituksena on siis ottaa näitä vielä monivitamiinin lisäksi. Puhdistetut ja pitkälle jalostetut tuotteet kuten valkoinen sokeri ja vehnäjauhot vain ryöväävät kehon mineraaleja, eli niiden kulutus minimiin.

Ensimmäiseksi tarkastelisin raudan merkitystä. Sen lisäksi että runsaat kuukautiset aiheuttaa useimmilla anemiaa, on raudanpuute myös yleensä pahentamassa veren menetystä. Tämä on siis kaksiteräinen miekka, joka on syytä katkaista molemmista päistä. Anemia on helppo todeta ihan normi lekurissa, joten mars vaan tutkimuksiin. Samalla on hyvä pyytää mittaamaan B12-vitamiini tasot, koska usein raudanpuute voi liittyä myös B12-vitamiinin ja foolihapon puutteeseen, varsinkin jos olet kasvissyöjä. Mikäli olet taipuvainen anemiaan, voit hakea rautakuurin ilman säännöllisiä tutkimuksiakin, muita kehottaisin mittauttamaan asian ettei turhaa tankkaa rautaa. Luontaistuotekaupoista ja marketeista löytyy hyviä ja luonnollisia rautamehuja, jotka oikeasti toimivat. Apteekin rautatabletit aiheuttavat monelle ummetusta tai muuta vatsan ärsytystä eivätkä kuulemma edes toimi. Rauta on hyvä nauttia tyhjään vatsaan mikäli ei kärsi herkästä vatsasta. Raudan kanssa ei tule nauttia kofeiinia eikä kalsiumia. Ne estävät/heikentävät raudan imeytymistä.

Toinen todettu tärkeä vitamiini menorragian hoidossa on A-vitamiini beetakaroteenin muodossa. N. 3000 mikrogrammaa A-vitamiinia päivässä useamman viikon ajan voi helpottaa oireita huomattavasti. On kuitenkin hyvä muistaa että A-vitamiini on rasvaliukoinen ja sitä on aina hyvä saada luonnollisessa muodossa. Synteettisillä valmisteilla on saatu ikäviä tuloksia (kuten maksavaurioita).

Mikäli käytät hormonikierukkaa, on E-vitamiini lisästä sinulle todennäköisesti hyötyä. Jälleen kerran E-vitamiinia on hyvä lisätä useaksi viikoksi jotta tulokset näkyvät. Muilla E-vitamiinista ei ole todettu yhtä merkittävää hyötyä, mutta sillä on myös hormoneja tasapainottava vaikutus, eli itse ottaisin myös sen käyttöön. Hyviä ja luonnollisia valmisteita ovat mm. tocotrienols-jauhe tai vehnänalkioöljy.

B-vitamiinit ovat erityisen tärkeitä maksalle, joka tuhoaa ylimääräistä estrogeenia. Erityisesti B6 vitamiini auttaa lisäämään hyviä prostaglandiineja, jotka auttavat veren normaalia hyytymistä. B-vitamiinit vaikuttavat myös omega kutosten (LA) muuttumista GLA:ksi, joka lisää jälleen hyviä prostaglandiineja. Huonot prostaglandiinit lisäävät verenvuotoa ja sisäistä tulehdusta, jotka voivat näkyä myös kuukautiskipuina. B-vitamiini on myös tunnettu "hermovitamiini" eli se voi helpottaa myös unettomuutta tai PMS-kireyttä. B-vitamiini on vesiliukoinen, joten vähän isompikaan määrä ei ole vaaraksi. Joku roti kuitenkin.

C-vitamiini ja bioflavonoidit vahvistavat verisuonia ja vähentävät vuotoa tätä kautta. C-vitamiinia on hyvä nauttia vähintään 500-1000 mg päivässä, mielellään jaettuna useampaan osaan sillä C-vitamiini poistuu kehosta varsin nopeasti. C-vitamiini on hyvä nauttia raudan kanssa, sillä se lisää raudan imeytymistä.

Sinkki on tärkeä hormonaalisen tasapainon ja hedelmällisyyden kannalta.

Hyvät rasvahapot kuten omega 3 ja omega 6 sopivassa suhteessa vaikuttavat hyvien prostaglandiinien syntyyn estäen pahojen prostaglandiinien eloa. Hyvälaatuinen kalaöljy tai meren planktonit on erittäin suositeltavia omega 3 rasvahappojen lisäämiseksi. Kaikki prosessoidut rasvat kuten margariinit ja normi öljyt (ei kylmäpuristetut) on hyvä jättää unholaan. Kasvissyöjät voivat käyttää pellavan- tai hampunsiemeniä tai ostaa pullon Udo's DHA öljyä.

Yrteistä kannattaa kokeilla Siankärsämöä, Vadelmanlehteä, Lady's mantle eli Poimulehti (neidonviitta), Shepherd's purse eli Lutukka, Chaste Tree (Vitax) eli Siveydenpuu, Dong Quai (Chinese Angelica) jne. Näitä löytyy teenä ja tinktuuroina ja ovat suositeltavia ainakin kuukautisten aikana. Joitakin näistä on hyvä käyttää myös viikkoa ennen kuukautisia tai jopa jatkuvasti. Käsittääkseni ainakin lutukka & siankärsämö yhdistelmä toimii aika nopeasti. Itse olen nyt aika innostunut kokeilemaan näiden toimivuutta. Pistän kommentteja tulevaisuudessa.



Omakohtaisista kokemuksista voin kertoa sen verran että vuosia sitten kun en vielä tiennyt mitään luontaistuotteista, mutta olin kyllä kiinnostunut parantamaan omaa terveydentilaani, päädyin ostamaan myyjän suosittelemana Pharma Nordin Bio-Seleeni + Sinkki -valmisteen (tohtori Tolosen halppismonivitamiinin sijaan, jolle nykyään nauran räkäisesti). Tästä valmisteesta löytyy melkein kaikki edellä mainitsemani vitamiinit, rautaa ja kalaöljyjä lukuunottamatta, tosin aika mietoina pitoisuuksina. Samanaikaisesti söin paljon porkkanoita ja tein aamuisin pirtelön joka piti sisällään marjoja ja hedelmiä. Punaisen lihan olin jättänyt reilu vuosi sitten. Laatu ja Luomu olivat tuolloin vielä tuntemattomia käsitteitä, mutta tuo aika jäi kuitenkin mieleen neljästä peräkkäisestä säännöllisestä kuukautiskierrosta (normaalisti vaihtelee jonkin verran) ensimmäistä kertaa elämässäni sekä päivällä lyhentyneistä kuukautisista. Siihen aikaan en ymmärtänyt että tämä "sattuma" voisi johtua jostain ruokavaliomuutoksesta tai lisäravinteesta. Kuitenkin kun lisäravinne ja pirtelöinnostus loppui, loppuivat myös säännölliset ja päivällä lyhentyneet kuukautiset. Olen miettinyt tätä monta monituista kertaa jälkeenpäin ja kokeillut lisätä näitä vitamiineja erikseen superfoodien avulla kuitenkaan onnistumatta saada vastaavia tuloksia. Ongelmana on ehkä se, etten syö superruokia kovin säännöllisesti vaan heittelen pirtelön sekaan mitä milloinkin sattuu huvittamaan. Todennäköisesti kokeilen Pharma Nordin tuotetta jossain vaiheessa uudelleen.

Menorragian hoidossa ruokavalio, lisäravinteet ja erilaiset yrtit ovat osa kokonaisvaltaista itsehoitoa mutta ei pidä unohtaa stressin vaikutusta eikä muita elintapoja, kuten alkoholin, nikotiinin ja kofeiinin suurkulutusta. Nämä stimulantit voivat pahentaa entisestään oireita.

Mikäli sinulla on antaa vinkkejä menorragian hoitoon, joka omakohtaisten kokemusten kautta tai kuultuna kaverin kaverilta, pistä kommenttia. Arvostan jokaista vinkkiä kovasti.

21 kommenttia:

  1. Kiitos hyvistä vinkeistä. Oletko löytänyt luonnonmukaista apua kuukautiskipuihin?

    VastaaPoista
  2. Moi Liisa,

    En ole todellakaan expertti kuukautiskipujen kohdalla, koska olen niiltä itse säästynyt.

    Olen kuitenkin kuullut tai lukenut aiheeseen liittyen ja muutama vinkki tulee mieleen. Kannattaa kokeilla jotain näistä: Hyvälaatuinen maca (esim. puhdistamo) säännöllisesti ja vähän runsaammin käytettynä, kalaöljyt, siankärsämö- ja vadelmanlehtitee.
    Hyvät rasvat (oikea suhde omega 3/6) ovat varmaan yksi tärkeä tekijä, sillä niiden vääristymä aiheuttaa huonojen prostaglandiinejen lisääntymistä -> tulehdus/kivut. Siksi siis on hyvä lisätä ruokavalioon joko kalaöljyjä tai kasviperäisiä omega 3 rasvahappoja.

    VastaaPoista
  3. Heippa!

    Minulla ei ole kuukautisten kanssa ongelmia, joten en ole perehtynyt aiheeseen.

    Asian vierestä halusin sanoa, kun mainitsit jostakin vitamiinipilleristä: eikös olisi hyvä juttu saada vitamiinit ja hivenaineet luonnollisessa muodossa?! Toki esim. d-vitamiinia on kai mahdotonta saada tarpeeksi täällä pimeään vuodenaikaan, mutta noin yleisesti ottaen.

    Olen ollut todella tyytyväinen iherbistä tilaamiini HealthForcen jauheisiin. Niissä on mahtavat sekoitukset parhaita mahdollisia ravintoaineita ilman mitään ylimääräistä! Smoothieni ovat nousseet aivan uudelle levelille niiden ansiosta.

    Soijasta olen kuullut viime aikoina niin paljon negatiivista, että olen nähnyt parhaaksi syödä sitä vain satunnaisesti. AitoTerveys -sivustolla on perusteellisesti soijasta.

    Olet kai jo kuullut Mike Adamsin Adya Clarity -tutkimuksista? Tällä hetkellä näyttää siltä, että aine todellakin altistaa myrkytykselle...

    VastaaPoista
  4. Ai niin, piti vielä kirjoittaa proteiinista.

    Kävin homeopaatilla ja ruokatottumuksistani puhuttaessa maninitsin, että proteeininlähteeksi pitäisi keksiä jokin soijan tilalle. (Toki esim. spirulinassa ja chlorellassa on huikeasti proteiinia, mutta niitä ei monta lusikallista päivässä tule käyttäneeksi.)

    Hän neuvoi minua ostamaan härkapapuja. Niinpä astelin Ruohonjuureen ja ostin kilon pussillisen luomuhärkäpapuja, pussi maksoi muistaakseni 3,95. Myyjä neuvoi, että kannattaa keittää - liotuksen jälkeen - koko pussillinen ja pakastaa se annoksiksi.

    Muistan joskus kuulleeni, että PMS -oireet kertovat kehon epätasapainotilasta. Sellaisia ei oikeasti siis "kuulu" olla; sama kai kuukautisongelmien suhteen.

    Toki mielen hyvinvointi on ykköasia kaikessa (voiko joku elää meditoimatta?!?), mutta ei pidä aliarvioida myöskään mm. ravitsemuksen merkitystä.

    Sen haluan vielä sanoa, että en todellakaan ole puhdasoppinen terveysintoilija ja sellaiseksi ei kenenkään tarvitse ryhtyä voidakseen hyvin; tupakka ja alkoholi eivät kuulu listalleni, mutta moni muu epäterveellinen (tyyliin sokeri ja valkoiset vehnäjauhot) menee myös kurkusta alas. Kasvissyöjä sentään olen.

    Kokonaisuus ratkaisee!

    VastaaPoista
  5. Hei Hoo Moilanen,

    Vitamiinit tulisi saada ehdottomasti luonnollisessa muodossa! On hyvä muistaa että myös pillerimuodossa osa tuotteissa voi olla luonnollisia vitamiineja, tokihan ne on pakattu kapseliin tai tiivistetty jotain ylimääräisiä aineita käyttäen tableteiksi. Jossakin kohdin nekin voivat olla tarpeen, esim. suuria puutostiloja korjatessa. Ruoka on tietysti paras vaihtoehto ja itsekin käytän paljon noita Healthforcen jauheita + muiden valmistajien superruokia.

    Soijaa välttelen itsekin, ainakin isoja määriä. Lähinnä luomusoijakastiketta ja ei-gmo soijalesitiiniä menee. Ihan pari kertaa vuodessa syön myös tofua, mutta se on kans luomua. Onhan se hurjaa, että soijaa myydään terveystuotteena ja hyvänä proteiinilisänä, varsinkin kun sen laatu on välillä ihan mitä sattuun. Härkäpavut kuulostavat tosi hyvältä ratkaisulta, itsekin käytän erilaisia papuja.

    PMS ja menorragia eivät todellakaan ole merkki tasapainosta, joten sen eteen täytyy vähän nähdä vaivaa. PMS:ää sain helpotettua jo vuosia sitten jättämällä kahvin ja liiallisen sokerin pois. Nykyään aina väliin PMS näkyy päivää ennen menkkoja, joskus ei ollenkaan. Parempaan suuntaan mennään ja koko ajan opitaan lisää. :) Oon vähän sitä mieltä, että jokaisella on taipumusta johonkin sairauteen tai vaivaan. Itse voi onneksi vaikuttaa miten pahaksi se äityy.

    VastaaPoista
  6. Kummastuttaa se,että mainitset hormonikierukan runsaiden kuukautisten yhtenä aiheuttajana. Kun hormonikierukkaa käytetään nimenomaan runsaiden kuukautisten hoitoon. Sen asentamisen jälkeen kuukautisista onkin selvinnyt pikkuhousunsuojilla. Steriloituna en tarvitse sitä ehkäisyyn vaan nimenomaan hoitoon.

    VastaaPoista
  7. Hei Anonyymi,

    Erittäin hyvä pointti! Tarkoitin hormonikierukan sijaan kuperikierukkaa, josta olen kuullut muutamalta ystävältäni kokomuksia. Korjaan tekstini. Kiitos kommentistasi!

    VastaaPoista
  8. http://merenyli.blogspot.com/2011/05/parannus-kuukautiskipuihin.html

    VastaaPoista
  9. Lyhykäisyydessään vähän aihetta sivuten. Osaatko sanoa, miten pitkä ja epäsäännöllinen (40-80 päivää) kuukautiskierto olisi mahdollista saada normaaliksi? Kuukautiset tulevat sitten kun tulevat niin todella runsaina. Jotenkin olen pohtinut, että jos tulisivat normaalein välein niin eivät ehkä olisi niin runsaat.

    VastaaPoista
  10. Hei Anonyymi. Vaivasi kuulostaa erittäin tutulta. Nuorempana kuukautiseni olivat melkoisen epäsäännölliset eikä ollut ollenkaan tavatonta että kierto saattoi kestää yli 50 päivää eli toisinsanottuna jotkin kierrot jäivät välistä. Nyt vaikka tämä ongelma on ratkennut (uskoisin sen johtuvan terveellisestä elämäntyylistäni) on runsaat kuukautiset edelleen ongelmana.

    Minä uskon vakaasti että niin runsaat kuin epäsäännöliset kuukautiset johtuvat samasta asiasta eli estrogeenin liikamäärästä kehossa. Sen korjaaminen sitten onkin oma savottansa... Olen ollut viime aikoina erityisen kiinnostunut maksan puhdistamisesta terveellisen ruokavalion lisänä. Mainitsemistani yrteistä huomaan pientä vaikutusta, mutta muutos on hidasta. Sen lisäksi olen nykyään epäileväinen phytoestrogeenien vaikutuksesta, jotkut kehottavat lisäämään, toiset jättämään kokonaan pois... Samaa mieltä olen kuitenkin kasvispainotteisesta ja vitamiinirikkaasta ravinnosta.

    Oma suositukseni on se että liikut säännöllisesti, syöt laadukasta ruokaa (ja jätät hötöt pois) ja kokeilet maksan puhdistusta.

    VastaaPoista
  11. Heippa Maija!

    Ajattelin kysäistä osaisitko kertoa onko siänkärsämöä turvallista käyttää samanaikaisesti e-pillereiden kanssa? Sairastan endometrioosia, olen lukenut paljon siankärsämön hyvistä ominaisuuksista ja kokenut itselleni helpotusta yrtin käytön aloitettuani.

    Kuitenkin tosiaan mietityttää, laittaako tuo sitten hormonit enemmän sekaisin? Pillereiden nappailun olen ajatellut lopettaa kevään kuluessa, tiedän niiden olevan kaikkea muuta kuin hyväksi sairaudelleni pitkässä juoksussa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi Mari,

      Multa on nyt kysytty tuota kysymystä pariin otteeseen ja joudun ikävä kyllä vastaamaan, etten tiedä. Siankärsämö ei sovi tietääkseni verenohennuslääkkeiden eikä rauhoittavien lääkkeiden kanssa, mutta e-pillereistä en ole kuullut. Luulisin kuitenkin, että yhteisvaikutukset tulee nimenomaan suurilla määrillä ja jatkuvasti käytettynä.

      Olen kuullut viimeisen vuoden aikana useammaltakin naiselta, että ovat saaneet apuja kuukautiskipuihin siankärsämöä käyttämällä. Mainio takapihan yrtti.

      Poista
  12. Jos siankärsämö ei sovi verenohennuslääkkeiden kanssa, niin mites sitten kalaöljyn kanssa, jota ei myöskään suositella verenohennuslääkkeiden kanssa..? Otan kalaöljyä annoksella 600+600 päivässä. (Toistuvan masennuksen ehkäisyyn).

    Oletko tutustunut apteekin raskaus+imetys-monivitamiinivalmisteisiin? Niissä on mm. korkea foolihappopitoisuus. Osaisiko joku sanoa, kuinka pitkään sellaisia on turvallista käyttää, vai kuormittavatko kehoa? Olen itse päässyt niiden avulla eroon masennuslääkkeistä!

    Kuukautiskierto on nykyään säännöllinen, aiemmin oli pidemmät, epäsäännölliset välit. En tiedä liittyykö vitamiinien määrän lisääntymiseen+masislääkkeiden poisjättöön, ehkä, ehkä ei. Koskaan ei ole olleet runsaat, jo vuosia ollut kalaöljyt käytössä (E-Epaa reilusti, 1mg/vrk) ja kasvispainotteinen ruokavalio.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tri Tolosen mukaan kalaöljyä voi käyttää jopa verenohennuslääkkeiden kanssa, kunhan ei käytä älyttömän suuria määriä. En nyt ole varma, mutta luku taisi olla kuitenkin jopa 2000mg/vuorokausi. Eli suhteellisen paljon. Itse olen kyllä yhdistänyt kalaöljyn ja siankärsämön.

      En tunne apteekin valikoimaa juurikaan, mutta yleensä nämä vitamiinivalmisteet on täysin synteettisiä. Sinänsä siinä ei varmaan ole mitään pahaa (valtaosa monivitamiineista on synteettisiä), mutta itse ainakin pitäisin niistä välillä taukoa tai sitten söisin niitä vaikkapa viitenä päivänä viikossa ja "lepäisin" viikonloppuisin. Luonnollisiakin raskausajan (käy toki muulloinkin) vaihtoehtoja löytyy kuten vaikkapa Strath (löytyy tabletteina ja nesteenä) sekä tietysti monet superfoodit käyvät monivitamiinista kuten vaikkapa spirulina, joka sopii myös raskaana oleville.

      Minä uskon että ruokavaliolla/elintavoilla voi vaikuttaa paljon kuukautisiin, itselläni ainakin ne ovat tasaantuneet huimasti verrattuna siihen mitä ne olivat joskus kymmenen vuotta sitten.

      Ihana kuulla että olet päässyt masennuslääkkeistä eroon. :)

      Poista
    2. Kiitos vastauksesta! En ole raskaana, mutta käytän valmistetta masennuksen ennaltaehkäisyyn. Olen lukenut depression hoidosta ja on tarkat määrät mitä kutakin vitamiinia haluan ottaa päivässä. Näissä valmisteissa luvut on lähimpänä. Minulla on suuri riski vakavan depression uusiuumiseen, vaikka ilman lääkitystä vointini on ollut normaali jo kuukausia. Haluan siis olla täysin varma että saan x määrän kutakin vitamiinia ja hivenainetta.

      Miten voin tietää spiruliinasta yms kuinka paljon mitäkin ainetta siitä saa, eli kuinka vertaan sitä apteekin valmisteeseen?

      Poista
  13. Minun on pakko suositella vhh-ruokavaliota. Viime kuun alussa aloin syödä vähähiilihydraattisemmin eli jätin teolliset hiilihydraatit pois (sokeri, vilja ja muut korkeahiilariset tuotteet). Päivittäin sain ruoastani noin 40-120g hiilihydraattia kasviksista ja hedelmistä. Söin runsaasti rasvaa, tunnetaan karppauksena; luomuvoi, kylmäpuristettu neitsytkookosöjy, neitsytoliiviöljy ja kylmäpuristettu pellavansiemenöljy (silloin kun se meni alas, kauhean makuista). Proteiinia sain tarvittavan määrän mm. kanasta. Kala-allergikkona en voi syödä mitään mereneläviä.

    Laskeskelin hedelmien hiilarit aika tarkkaan, koska niissä on paljon fruktoosia. Esimerkiksi hiilarien kannalta kevyt hedelmä on omena, jossa on noin 6g HH, kun taas kokonaisessa banaanissa voi olla jopa 30g HH. Käytin mantelijauhoja, pellavansiemenrouhetta, siemeniä, pähkinöitä, macaa ja kaikenlaisia superfoodeja.

    Oloni oli mahtava! Laihduin myös kuin itsestään (ja ylipainoisena laihtuessa rasvaan on sitoutunut estrogeenia mikä sitten vapautuu kun rasva palaa) ja hormonitoiminta oli vakaampaa kuin nyt kun on ollut vappua ja vaikka mitä. Palaan tässä hiljalleen karppaukseen, koska se on tasapainoittanut elimistöäni hirveästi ja samoin runsaita kuukautisiani.

    Tälläkin hetkellä istun koneella kivuissa ja kunhan saan itseni potkittua ylös, menen etsimään mahdollisimman kestäviä siteitä (pari mattoa kiitos!). :p Aion kokeilla myös näitä sinun keinojasi. Viime vuodoissa ostin nokkosteetä ja vadelmanlehtiteetä, jotka auttoivat jonkin verran. Sain niitä Ruohonjuuresta.

    Kulinaarinen ja tasapainoittava ateria voisi olla nokkos/pinaattimuhennosta, kevyesti keitettyjä kasviksia ja vaaleaa lihaa, jälkiruokana smoothie. :) Itse kulinaristina arvostan ruoan makua, joten suosittelen kovasti heittäytymistä. Keho ja makuaisti kiittää.

    Toivottavasti nämä kuukautiset vähenisivät. Ennen karppauksen alkua viime kuukautiseni kestivät 11 päivää, joista runsaita vuotopäiviä oli 8. Se oli uuvuttavaa aikaa.

    VastaaPoista
  14. Kärsin samasta vaivasta. Olisiko nyt jo uutisia miten kokeilu kenelläkin sujui?Tuliko apua? Mulla nyt menossa neljäs päivä vhh kokeilua ja lujille ottaa, sokeriaddikti ilmiselvästi olen..

    VastaaPoista
  15. Hei! Todella mielenkiintoinen ja minulle läheinen aihe. Minulla on ollut aina epäsäännölliset ja pitkät kierrot 32-100 päivää ja myös todella runsaat kuukautiset. Jos noudatan vähähiilihydraattista ruokavaliota, kierto napsahtaa heti välille 28-32. Myös vuoto vähenee hieman. Ennen olin aivan helisemässä supermaksisiteiden kanssa kunnes löysin kuukupin. Kuukuppi+side- yhdistelmällä ei tarvitse pelätä, että sotkee istumapaikkoja. Vaikeinta on ruokavaliossa pysyminen.

    VastaaPoista
  16. Hei Maija! Minulla on ollut kaikki vaivoja- runsasta vuotoa, endometrioosia, kipuja, pms. Luontaislääkäri totesi minulla dominoivan estrogeenin syyksi. Sain rohdoksi luontaista progesteroonia, joka on tehty yam juuri kasvista. Englanniksi wild yam. Sain sitä ihon kautta imeytyvänä rasvana. Terveisin, Lumi

    VastaaPoista
  17. Vau, täällähän on ollut elämää enkä ole edes huomannut.

    Progesteronista olen itsekin kuullut, mutta en ole kokeillut. Kerrohan Lumi kokemuksia kun olet testaillut.

    Nykyään kuukautiseni ovat paljon tasapainoisemmat. Mitään pomminvarmaa konstia en ole keksinyt, mutta yleisesti vitamiinien tankkaus tuntuu toimivan. Olen syönyt viime aikoina mm. A-vitamiinia, B-complexia ja C-vitamiinia. Kaikki luonnollisessa muodossa ja suhteellisen isoja määriä. Lisäksi käytössä on DHA valmiste ja nokkonen. Rautaa joudun edelleen tankkaamaan näiden lisäksi. Yllätyksekseni esim. nokkonen tai siitä valmistettu tinktuura ei ole ollut riittävä rautalisä. Vaikka olen kokeillut ihan valtavasti erilaisia superfoodeja eivät ne valitettavasti ole päihittäneet pillereitä, joissa vitamiinien määrät ovat isompia. Ilmeisesti tarpeeni on suurempi kuin keskimäärin tai sitten ne eivät vain imeydy riittävän hyvin.

    Ruokavaliosta koen, että vähäviljainen toimii itselläni hyvin. Vähähiilihydraattinen on liioittelua, koska en varsinaisesti rajoita esim. hedelmiä (eli en laske tai kyttää), mutta viljojen määrän olen pitänyt aika vähäisenä. Gluteeniton olen ollut vuosia. Kuitenkaan en ole mennyt mihinkään ääripäähän enkä varsinkaan korvannut viljoja lihalla. Rasvaa syön kyllä suhteellisen paljon, koska se pitää verensokerin tasaisena.

    Näillä konsteilla kierto on suhteellisen säännöllinen ja vuotopäivät n. 5-6. Vuoto on edelleen pari päivää suhteellisen runsasta, mutta sen kanssa voin jo elää.

    Kiitän kaikkia kommenteista, toivon mukaan ihmiset saavat apua tähän vaivaan luonnollisin keinoin.

    VastaaPoista
  18. Lutukkaa ei saa mistään laiffeista eikä rantsiloista, kysytty on eli täytyy itse etsiä. Jos jokuu myy, voi kertoa?

    VastaaPoista