Stevia pois pannasta!

Minä luen uutisia pikkuisen liian harvoin, mutta onneksi on työt ja ympärillä erilaisia ihmisiä niin kuulee ja näkee sentään jotain. Elikkäs meikäläisen päivän uutinen on että EU on viimein hyväksynyt stevian käytön makeutusaineena! Maa- ja metsätalousminsteriön tiedon mukaan, hyväksyminen ei kuitenkaan muuta itse steviakasvin statusta, joka on uuselintarvikkeena edelleen kielletty. Stevia palaa elintarvikemarkkinoille siten lisäaineena, jota voidaan käyttää monipuolisesti elintarvikkeiden makeuttajana (mm. juomissa, jäätelössä, hilloissa, purukumissa ja ravintolisissä).

Virvoitusjuomateollisuus hyppii innoissaan ja onhan tämä hyvä uutinen meille muillekin. Jos sitä nyt päästäis vihdoin viimein aspartaamista for good. Kohta limpparia mainostetaan varmaan luonnontuotteena. En yllättyis.Stevia on siis luonnontuote ja stevioliglykosidi valmistetaan stevian lehtiuutteesta. Tietysti makeutusaineena käytetty stevioliglykosidi on vain eristetty osa eikä kasvi kokonaisuudessaan, mutta parempi vaihtoehto kuin keinotekoiset versiot.

Jotta stevia ei vaikuttaisi liian terveelliseltä, stevioliglykosidin E-koodi on E 960. Melkein kuin kaukainen puolisukulainen aspartaami (E 951). Toivottavasti ihmiset eivät sekoita näitä koodeja keskenään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti