Siitepölykausi on alkanut, oletko valmis?

Oma siitepölyallergiani on ollut lapsesta saakka todella ärhäkkä ja siitäkin huolimatta olen joka kevät siirtänyt lääkityksen aloittamista siihen pisteeseen saakka ettei henki enää kulje. Ihan kuin olisin odottanut ihmettä tapahtuvaksi. Sen lisäksi olen joutunut kokeilemaan useampia lääkkeitä ennen kuin olen edes löytänyt helpotusta, joten tiedän kyllä miltä tuntuu hengittää suun kautta kun sieraimet on täytetty paperitupoilla koko ajan tihkuvan (ja silti täysin tukossa olevan) nenän takia. Silmätkin ovat olleet komeasti verestävän punaiset. Nyt viimeisten vuosien aikana olen hoksannut että asialle kannattaa oikeasti tehdäkin jotain, eikä vain odotella syksyä. Lääkityksen olen sittemmin saanut jätettyä pois kokonaan.

Ymmärtääkseni siitepölyallergia on tulehdusreaktio siinä missä akne tai nivelkivutkin. Tulehdusta lievittääkseen on olemassa onneksi helppoja kotikonsteja sekä luontaistuotteita, joita voi ainakin kokeilla.

 • Tulehdusta voi lievittää ensinnäkin pitämällä paino normaalina. Rasvasolut tuottavat hormoneja jotka säätelevät immuniteettia ja tulehdusta ja mikäli rasvakudos on kasvanut liian suureksi voi hormonaalinen tasapaino heittää häränpyllyä.
 • Ruualla mitä pistät suuhusi on ratkaiseva merkitys tulehdusreaktioissa. Puhdistetut sokerit ja valkoviljatuotteet sekä yliprosessoidut rasvat ovat omiaan lyömään tulta siihen ongelmakohtaan, mikä nyt sattuu olemaan sinun tapasi reagoida tulehdukseen. Onneksi tuoreilla antioksidanttipitoisilla kasviksilla, hedelmillä, marjoilla, hyvillä rasvoilla, siemenillä/pähkinöillä, kaloilla, superfoodeilla ja yrteillä voi jarruttaa tai jopa estää tulehduksen. Tärkeää on pitää ruokavaliossa paljon eri värejä ja suosia puhdasta luomuruokaa. Myös ravintolisät voivat olla avuksi, joista erityisen hyviä tulehdusta lievittäviä tuotteita itselläni ovat olleet kurkuma, inkivääri, cayanne, chili, kversetiini, havupuu-uutejuoma sekä kalaöljy. Kitkerät villivihannekset tai esimerkiksi spirulina voivat toimia maksaa puhdistavina ja näin ollen allergiaa lievittävinä. Perinteiset allergeenit kuten maitotuotteet ja gluteeniviljat on hyvä myös kokeilla poistaa ruokavaliosta joksikin aikaa. Tulokset saattavat yllättää.
 • Myös liikunta hillitsee kroonista tulehdusta.

Muita keinoja hillitä allergisia reaktioita on vahvistaa immuniteettia ympäri vuoden. Tähänkin löytyy helppoja kotikonsteja, jotka ovat osittain samoja kuin tulehduksen hallinta.

 • Riittävä nukkuminen on eräs tärkeimpiä immuniteetin kohottajia. Nukkuminen tasapainottaa hormonitoimintaa, kohottaa mielialaa ja helpottaa painonhallintaa.
 • Juo riittävästi hyvälaatuista vettä.
 • Käytä laadukkaita probioottivalmisteita tai syö hapatettuja ruokia päivittäin.
 • Syö monipuolisesti erilaisia kasviksia ja hedelmiä ja välttele ravintoköyhiä ruokia sekä huonolaatuisia rasvoja.
 • Pidä huolta limakalvoistasi puhdistamalla niitä säännöllisesti (nenäkannu), tuulettamalla asuntoasi ja käymällä itse raittiissa ulkoilmassa. Nenäkannun käyttäminen myös kosteuttaa limakalvoja jotka vahvistavat niitä allergeeneja vastaan.
 • Vältä stressiä ja ajattele positiivisesti.
 • Tee asioita mitkä ruokkivat sieluasi.
 • Varmista riittävä D-vitamiinin saanti.
 • Voit kokeilla jotain muita immuniteettia kohottavia valmisteita kuten punahattu-uute, oliivinlehtiuute, valkosipuli tai lääkinnälliset sienet (pakuri, reishi, siitake yms.).
 • Siitepölysiedätys on hyvä keino totuttaa keho allergeeniin. Kokeilemisen arvoisia valmisteita ovat kotimainen siitepöly tai esimerkiksi Apipollen immuno.

Joillekin voi riittää että tekee osan näistä muutoksista, osa meistä joutuu pistämään koko elämän perusteelliseen remonttiin. Kokeilemalla tiedät mitä sinun kehosi pyytää. Mikäli sinun kehosi ei ole tyytyväinen vielä näihinkään muutoksiin, ei kannata lopettaa etsimistä.2 kommenttia:

 1. Itselläni raskaus toi suojan allergiaa vastaan - tai sitten se oli vain ikä tai jotain. Mene tiedä, mutta kovat allergiaoireet, mihin edes tabletit eivät ennen tehonneet, hävisivät kun tulin raskaaksi ja sen koommin tabletteja ei ole tarvinnut syödä.

  Täältä muuten löytyy 11 kysymyksen haaste, jos sen haluat napata: http://millibaari.blogspot.com/2012/05/11-kysymyksen-haaste.html!

  VastaaPoista
 2. Olen kuullut ennenkin että raskaus on suojannut allergioilta. Onhan se melkoisen hienosti suunniteltu kokonaisuus, koska kaikki maksanpuhdistamiset ja voimakkaat inkivääri/kurkuma/chili valmisteet ovat aika riskialttiita raskaana ollessa. Lääkkeistä nyt puhumattakaan.

  Kiitos haasteesta, vastattu. :)

  VastaaPoista