Kuppi kuumaa flunssan hoitoon

Niiiiiin moni on taas aloittanut joka talvisen flunssakierteen ja käyttää aika paljon rahaa jo päällä olevan flunssan nujertamiseksi. Flunssaisena voit tietysti ostaa valmiita flunssajuomia, tulehduskipulääkkeitä, C-vitamiinia, sinkkiä ja erilaisia immuniteettia tukevia yrttivalmisteita, mutta voit myös kokeilla halvempiakin kikkoja. Lisäksi itse suhtaudun tulehduskipulääkkeisiin melkoisella varauksella. Sivuvaikutuksista kertoo wikipediakin seuraavaa:

Kuten kaikilla lääkkeillä, myös tulehduskipulääkkeillä on sivuvaikutuksia. Ibuprofeeni ja aspiriini vahingoittavat ruoansulatuskanavaa. Noin 25 %:lle tulehduskipulääkkeiden pitkäaikaiskäyttäjistä kehittyy krooninen maha- tai pohjukkaissuolihaava. Suomessa arvioidaan 200–300 ihmisen menehtyvän vuosittain tulehduskipulääkkeiden aiheuttamiin haittoihin.[2] Aspiriini hidastaa veren hyytymistä ja lisää verenvuototaipumusta. Monet tulehduskipulääkkeet rasittavat maksaa. NSAID-tulehduskipulääkkeet on yhdistetty mm. suurentuneeseen sydänkohtausriskiin.

Lisäksi kuumeen tarkoituksena on sen pöpön tuhoaminen, joten kuumeen keinotekoinen alentaminen silloin kun kuume ei ole aivan hurjan korkea ei välttämättä tee ollenkaan hyvää keholle.

Mutta tässä siis niitä kotitekoisia juomia flunssan hoitoon:


Aika monen jääkaapista löytyy inkivääriä, sitruunaa ja valkosipulia. Useimmilla on maustekaapissa cayannepippuria/mustapippuria, kardemummaa, kurkumaa ja hunajaa. Joillakin on kaapissa itse kerättyä pakurikääpää (joka kannattaa metsästää silloin kun on terve!). Niillä joilla on pihalla isot marjapensaat saattaa myös löytyä itse puristettuja marjamehuja. Näistä saa jo melkoset flunssajuomat pystyyn eikä maksa juuri mitään.

Inkivääritee
1-2 cm pala inkivääriä
1/2 sitruuna
ripaus cayannepippuria
n. 3 dl kiehuvaa vettä

Hauduta pilkottuja inkiväärin paloja n. 3-5 min ja lisää puolikkaan sitruunan mehu + pippuri. Halutessasi voit makeuttaa juoman hunajalla tai stevialla.

Kuva täältä

Pakuritee syntyy keittämällä pakuria vähintään 15 minuuttia. Halutessasi voit hauduttaa vaikka yön yli. Sekaan voi laittaa inkiväärinpaloja yms. Makeuttaa voit hunajalla kun juoma on hiukan jäähtynyt.

Flunssajuoma voi koostua myös seuraavalla tavalla:

2 valkosipulin kynttä
(1/4 tl kurkumaa)
n. 1-2 cm pala inkivääriä
1/4 cayannepippuria (tai mustapippuria)
kardemummaa ripaus tai kaksi
(hunajaa)

Pilko valkosipulin kynnet ja inkiväärin pala. Anna hautua vedessä muutama minuutti. Siivilöi ja lisää mausteet.

Täysmarjamehujuoman voi lämmittää ja juoda hunajan tai stevian kanssa. Mustaselja ja mustaherukka ovat erityisen hyviä flunssamehuja, mutta en väheksy lainkaan esim. tyrnimehua. Näitä mehuja ei siis tarvitse kiehauttaa vaan pieni lämmitys riittää. Valkosokeria ei flunssaisena kannata käyttää, se ruokkii vain pöpöjä lisää joten mikäli makeutusta kaipaat, kokeile mieluummin vaikkapa hunajaa joka itsessään jo on antibakteerinen. Hunaja täytyy muistaa laittaa aina vasta kun juoma on jo vähän jäähtynyt ettei arvokkaat entsyymit tuhoudu. Mikäli sinulla on verensokerin kanssa vaikeuksia niin makeuta mieluummin stevialla.

Nämä ohjeet eivät tietenkään tarkoita, etteikö D- ja C-vitamiinit, punahattu-uute, propolis, oliivinlehtiuute, goldenseal, greipinsiemenuute, sinkki ja muut pöpön tappajat olisi hyvä juttu flunssakaudella. Tottakai ne ovat! Lääkäriäkin kannattaa käydä tervehtimässä mikäli flunssa on harvinaisen sitkeä tai muutoin vain raju. Kotikutoisilla flunssadropeilla voit selvitä perusflunssista halvalla ja hoitamalla itseäsi jatkuvasti varmistat ettei niitä flunssia tule jatkossa. Huom. flunssadropin voi juoda terveenäkin, varsinkin jos flunssaa on läheisillä ihmisillä. Itse asiassa parhaan vaikutuksen saat juomalla niitä säännöllisesti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti