Aina on tilaa yhdelle, joka käyttää lehtivihreää

Viime viikonloppuna vastaani tuli keskustelu deodoranteista ja ihmisen hajusta. Keskustelun alettua kerroin ruokavaliolla olevan valtava merkitys ihmisen hajuun ja että itse en ole käyttänyt deodorantteja enää vuoteen tai pariin. Tiedän että tämä voi saada monet nyrpistämään nokkaansa ajatellen että todennäköisesti haiskahdan jatkuvasti vanhalle hielle, mutta itse koen asian olevan päinvastoin. Verrattuna aikaisempiin vuosiin, tuoksun nykyään paljon paremmalle, ihan luonnostaan. Voin helposti laittaa saman paidan päälle seuraavanakin päivänä, mikäli vaatemateriaali on hengittävää. Tietysti huolehdin puhtaudesta ihan normaalisti. Harrastan paritanssia ja huomaan usein, että miehet peittävät tuoksuaan voimakkailla hajusteilla, joskus täysin turhaan. Joskus (teollinen) tuoksu on niin voimakas, että lähellä oleminen sattuu. Olemme niin tottuneita käyttämään erilaisia tuoksuja, deodorantteja ja muita hajun poistajia, että monen voi olla vaikea uskoa, ettei ihminen oikeasti tarvi hajusteita tai antiperspirantteja tuoksuakseen hyvälle.

Ihmisessä olevat voimakkaat pahat hajut kertovat yleensä kuona-aineista ja aineenvaihdunnan häiriöstä. Moni varmasti tietää miten hiki haisee ihan eri tavalla krapula-aamuna. Jopa ulosteet haisevat voimakkaammin. Mielestäni tämän tiedon jälkeen on turha väittää etteikö ravinnolla voisi vaikuttaa kehon ödöreihin.

Kuva täältä

Mitä sitten pitäisi syödä että "hiki" lakkaa haisemasta? En uskalla mennä antamaan mitään yksinkertaista reseptiä, millä taatusti tulee tuloksia. Me olemme kaikki yksilöitä ja omaamme erilaisen ominaistuoksun. Joillakin se on luonnostaan voimakkaampi kuin toisilla. Ja tämä voi olla myös hyvä asia ainakin jos on uskominen feromoneihin ja parinvalintaan. Kuitenkin on olemassa jotain helppoja vinkkejä, millä voi vaikuttaa omaan tuoksuun. Mielestäni kaikki lähtee kehon puhdistamisesta. Jättämällä teollinen, prosessoitu ruoka ja siirtymällä puhtaaseen, kasvispainotteiseen ravintoon, saa jo paljon aikaiseksi. Tämä on tietysti hidas prosessi, mutta erittäin toimiva sellainen. Lisäämällä vihreää (mehustaminen, blendaaminen, salaatit yms.) saat valtavasti materiaalia veren puhdistamiseen. Liikkumalla kuona-aineet lähtevät nopeammin liikkeelle ja ulos kehosta. Juomalla runsaasti puhdasta vettä helpotat munuaisten työskentelyä. Maksan puhdistaminen kemikaaleista erilaisin yrtein (voikukka, maarianohdake, bupleurum) tai vaikkapa vain ruokavaliolla auttaa ruuansulatustasi ja helpottaa eritteiden poistumista. Hyvin sulava ruoka on tärkeä perusta siitäkin syystä, että käynyt ruoka aiheuttaa kaasun muodostusta ja tähän eivät auta hajuvedet eivätkä dödöt. Sen lisäksi häiriintynyt ruuansulatus voi aiheuttaa sen, että jo poistoon tarkoitetut myrkyt imeytyvät suolistosta takaisin kehoon. Nämä myrkyt saattavat pyrkiä ulos kehosta myöhemmin ihon kautta.

Kehon aloitettua puhdistus, voivat hajut alkuun jopa voimistua. Sosiaalisesta elämästään nauttiville en suosittele jättämään deodorantteja heti kättelyssä käytöstä, vaan siirtymään ensin luonnonmukaisempiin, alumiinittomiin vaihtoehtoihin. Kehon puhdistuttua jonkin verran voi pelkkä kookosöljy riittää tai sitten ei tarvi sitäkään. David Wolfe taisi mainita jossain puheessaan, että lehtivihreä on sisäinen deodorantti. Voisin kuvitella että moni pärjäisi joka aamuisella vehnänorasshotilla paljon paremmin kuin rexonalla.

Monet mieltävät itsestään huolehtimisen vain ulkonäkö kysymyksenä. Parantamalla ruokasi laatua voit kuitenkin myös saavuttaa kirkkaamman ajattelun, paremman terveyden ja ruusuisemman tuoksun. Ja tämä ei tietenkään tarkoita, ettetkö joskus voisi käyttää myös tuoksuja. Pullosta suhautetut sulotuoksut pääsevät paremmin oikeuksiinsa, kun niitä ei ole suihkuteltu (litrakaupalla) peittämään omaa kehon hajuja.

4 kommenttia:

 1. Hei!
  Kiitos tästä kirjoituksesta, tämä oli itselleni tosi hyödyllinen. Olisiko sinulla vinkkiä siihen, miten aloittaa kehon puhdistus? Mulla on suolisto vähän huonossa kunnossa, ja aina kun yritän lisätä enemmän raakaravintoa niin vatsa menee ihan sekaisin. Eli suolisto pitäisi varmaan saada ensin kuntoon, olisiko sulla siihen vinkkiä? Epäilen että mulla on joku ruokayliherkkyys ja vatsa oireilisi sen takia, mutta en ole vielä saanut selville mikä se voisi olla.
  -EMK-

  VastaaPoista
 2. Mielenkiintoista. Olen omalla kohdallani huomannut, että jännittävät tilanteet (ikävää jännitystä aiheuttavat, kuten haastattelut) aiheuttavat minulla haisevaa hikoilua. Liikunnasta syntyvä hiki taas ei haise ja rentona päivänäkään dödöttömyys ei ole ongelma. En tiedä, mistä tuo johtuu. (Käytän dödöä siis vain "jännittävinä" päivinä.)

  VastaaPoista
 3. Anonyymi: Kehoa puhdistaessani minä lähtisin yksinkertaisesti siivoamaan ruokavaliota. Enemmän kasviksia, lehtivihreää, luomua, tuorepuristettuja mehuja, kokojyväviljoja raffinoitujen sijaan yms. Vähentäisin kaiken teollisesti prosessoidun minimiin ja vähentäisin punaisen lihan, kahvin ja alkoholin kulutusta. Mikäli vatsasi ei kestä raakaruokaa niin ei sitä kannata väkisellä yrittää. Vatsaa voi kokeilla vahvistaa maitohappobakteereilla, entsyymeillä tai vaikkapa ruotsin tipoilla. Luontaistuotekaupoista löytyy myös paljon erilaisia valmisteita millä suolistoa voi suojata, kuten silica geeli tai l-glutamiini. Mikäli epäilet ruuan yliherkkyyksiä, voit kokeilla vaikkapa food detective testiä tai sitten yksinkertaisesti tehdä eliminaatiodieetti. Yleensä pahimmat pahikset ovat gluteeni, maitotuotteet, soija ja kananmuna jotka voit jättää muutamaksi viikoksi ruokavaliostasi. Näitä voi sitten ottaa yksitellen takaisin ruokavalioon mukaan ja kuulostella miltä tuntuu. Toki yliherkkyyksiä voi olla monesta muustakin ruuasta. Olen kirjoittanut aiemmin postauksen ruuansulatusongelmista ja vähän vaivasta riippuen siihen tepsivät eri keinot.
  Kehon puhdistuksessa yrittäisin pistää ensin perustan kuntoon, sen päälle voi toki ottaa erilaisia yrttejä ja viherjauhe valmisteita.

  VastaaPoista
 4. Nan: Minä uskon, että stressi myrkyttää kehoa siinä missä huono ruokakin. En tiedä voiko tämä olla syynä hien hajun muutokseen, mutta se voisi olla yksi teoria.

  VastaaPoista