Sitruunajuomaa vatsalle

Nyt on tulossa tiukkaa shittiä. Ajattelin kirjoittaa vähän ummetuksesta ja sen hoitamisesta kotikonstein.

Ummetus on valitettavan yleinen ja kiusallinen vaiva ja törmään siihen melkein päivittäin asiakastyössäni. Yleensä ummetus tuo mukanaan myös muita ongelmia, koska kuona-aineet eivät pääse poistumaan normaalista. Näitä voivat olla mm. huono ruuansulatus ja päänsärky. Vatsan tulisi toimia päivittäin vähintään kerran, mielellään pari kertaa eikä ulostamisen tulisi olla kovan työn takana. Silti aina välillä kuulee ihmisiä jotka ovat ihan tyytyväisiä kun maha toimii pari kolme kertaa viikossa. Tähän ei missään nimessä pidä tyytyä, sillä ummetuksen hoitoon on varsin yksinkertaisia konsteja.

Miettiessä ratkaisua ummetuksen hoitoon tarkistaisin ensimmäiseksi että vettä kuluu päivässä vähintään puolitoista litraa (mielellään kaksi litraa) ja mikäli juo paljon kahvia tai muita nestettä poistavia juomia (tee, limsat, energiajuomat yms.) on vettä juotava vielä paljon enemmän. Aina välillä törmään asiakkaisiin, jotka eivät ole kuulleetkaan veden vaikutuksesta mahan toimintaan ja saattavat elää yhdellä vesilasillisella päivässä. Nestehukka tällaisessa tapauksessa voi olla jo vakava varsinkin jos sen yhdistää runsaaseen kahvinjuontiin.Ei ole mikään ihme, ettei kakka luista.

Ulostemassan kerryttämiseksi (ja poistumiseksi) kuitu on äärimmäisen tärkeä. Perus kotiruokaa syövillä voi kuitu yllättäen jäädä vähiin, mikäli asiaan ei kiinnitä huomiota sillä normi "ruisleipä" ei välttämättä ole ollenkaan sitä mitä luulisi sen olevan. Etiketit kannattaa siis lukea huolella. Syömällä paljon kasviksia, viljoista vain kokojyvää ja hedelmiä/marjoja, saa yleensä tarpeeksi mutta joillekin kuidun tarve voi olla suurempi, joten kuituvalmisteet (psyllium, pellava, leseet yms.) voivat olla hyvä juttu.

Liikunta voi vaikuttaa itsestäänselvältä asialta ja sitähän se onkin. Jos haluat että ruokamassa kulkee putkistossa, täytyy sitä vähän liikuttaa. Kyykkyasennolla on myös todettu olevan suoliston liikettä edistävää vaikutusta ja perinteinen vessanpytty on oikeastaan aika turmiollinen vatsan toiminnallemme. Istuessamme tavallisesti suoli ei välttämättä pääse oikeaan asentoon ja ulostaminen voi vaikeutua.


Kehon liiallinen happamuus voi myös aiheuttaa ummetusta ja siksi on tärkeää vähentää kahvia sekä prosessoitua ruokaa, pitää lihan kulutusta kohtuullisena ja lisätä kasvisten määrää ruokavaliossa. Hyvä nyrkkisääntö on, että aina kun syö jotain happamoittavaa, kaveriksi pitäisi ottaa reilusti lehtivihreää tai muita kasviksia. Nyt olen testauttanut myös sitruunajuoman tehoa erääseen asiakkaaseen, joka on kärsinyt vuosia vaikeasta ummetuksesta. Ruokavalio, liikkuminen ja nesteytys on ollut pitkään kunnossa, mutta maha ei vain ole toiminut. Kun palettiin lisättiin aamuinen lämmin sitruunajuoma, alkoi tapahtua. Sitruuna on kehoa emäksöivä ja puhdistaa myös hyvin maksaa. Juoman saat lämmittämällä lasillisen vettä ja lisäämällä siihen puolikkaan sitruunan mehun. Ideana on juoda tämä ensimmäiseksi aamulla.

Kannattaa myös muistaa, että stressi, jotkin lääkkeet ja matkustaminen voivat aiheuttaa ummetusta. Ihminen on kokonaisuus ja joskus ummetus voi olla monen asian summa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti