Aloitin tänään kuukauden kokeilun vegaanina. Jaa, että miksikö?
Olen lueskellut pitkään ja hartaasti kirjaa nimeltä The China Study. Kirja tiivistää tieteellisiä tutkimuksia ihmisystävälliseen muotoon ruokavalioista ja niiden vaikutuksista meihin ihmisiin. Päätutkimus, johon tämä kirja keskittyy, on tehty Kiinassa ja siitä kirjan nimi. Tämä teos on tullut vastaani niin monissa kirjoituksissa ja haastatteluissa, mitä olen viime vuosien aikana kahlannut, että minun oli saatava kirja käsiini. Ja vaikka siinä meni tovi, näin tapahtui. Kirja on todella vakuuttava teos kasvissyönnin puolesta. En ala tässä nyt jauhamaan sitä kaikkea mitä kirja osoittaa, mutta mainittakoon että kirjailija T. Colin Campbellin tutkimuksen mukaan kaikki yleisimmät krooniset sairaudet (syöpä, diabetes, verisuonisairaudet, autoimmuunitaudit jne.) johtuvat eläinperäisten ruoka-aineiden (liiallisesta) käytöstä. Vaikka kirja suosittaakin vegaaniruokavaliota (ja nimen oman whole foods pohjalta), esittää hän tutkimustuloksia, missä pienellä määrällä eläinkunnan tuotteita ei olisi merkittävää eroa vegaaniruokavalioon. Tosiasia kuitenkin on, että suurin osa meistä käyttää eläinperäisiä tuotteita aivan liikaa.
Edelleen varmaan ihmettelet että, miksi aloitan kokeiluni vegaanina? Kirja haastaa kokeilemaan kasvisruokavaliota yhden kuukauden ajan. Vaikka en ole syönyt punaista lihaa enkä kanaa vuosiin (pari kertaa tosin maistanut poroa), huomaan että ruokavaliooni kuuluu suhteellisen paljon kalaa, kananmunia, voita ja juustoja. En oikeastaan voi edes sanoa olevani kasvissyöjä vaan ennemminkin semi. Pieni muutos, esim. kalan jättäminen pois voisi johtaa lisääntyneeseen maitotuotteiden/kananmunien käyttöön. Itseään on helppo huijata. Ajattelin siis, että tehdään tämä nyt kunnolla jos tehdään ollenkaan. Pieni ravistelu omiin rutiineihin tekee varmasti hyvää.
Aamuni vegaanina alkoi todella tuttuun tapaan smoothiella, eli toistaiseksi ei ole ollut suuria haasteita. Katsotaan miten käy.
Kiintoisa aihe, jota tullut mietittyä toden teolla viime vuoden aikana, lähinnä oman sairastumisen takia. Itse sairastuin kilpirauhasen vajaatoimintaan ja lisämunuaisuupumukseen sen jälkeen kun olin siirtynyt kasvisruokavalioon. Lääkäri (funktionaalinen) jopa sanoi osasyynä sairastumiseeni ollut kasviruokavalio, mm. proteiinin puute. Kaisa Jaakkolakin suosittelee hormonitasapainon kannalta eläinkunnan tuotteiden käyttöä ruokavaliossa. Mietin, että olisikohan yksi tekijä, miksi lihansyöjät sairastuvat, että heidän ruokavalionsa ei sisällä tarpeeksi kasviksia ja antioksidantteja. Jos eläinkunnan tuotteiden kanssa yhdistäisi myös runsaat kasvikset jotka tasapainottaisivat elimistön happokuormaa, olisivatkohan tulokset silti samanlaiset..
VastaaPoistaKiitos kommentistasi Sanni!
VastaaPoistaNiin. Tämä on tosiaan yksilöllistä ja siksi testaankin tätä nyt itseeni. Kaiken järjen mukaan vegaaniruokavalion voi koostaa tasapainoiseksi käyttämällä kasvikunnan proteiinin lähteitä. Se onnistunko tässä itse jää nähtäväksi. Inbody mittauksen mukaan ollut vajaalla proteiinilla jo pari vuotta, vaikka olenkin käyttänyt eläinkunnan tuotteita. Ongelmani on ehkä ennemmin ollut imeytyvyys kuin saanti. Tässä nyt testataan imeytyykö kasvikunnan protskut eri tavalla. Olettaisin että sen huomaa olotilassa.
Sinulle on haaste blogissani! :)
VastaaPoistahttp://onnenperhe.blogspot.fi/