Uusia makuja ja voimaa

Täytyy heti aluksi tunnustaa, että olen vielä melkoinen keltanokka liittyen vihanneksiin. En mm. ole käyttänyt (maistanut kylläkin jossain valmiissa ruuassa) koskaan itse piparjuurta enkä edes tiennyt miltä maa-artisokka näyttää ennen kuin muutama päivä sitten. Maa-artisokasta sai tehtyä ihanan kastikkeen bataatin (tai minkä tahansa) päälle ja piparjuuri sopi täydellisesti punajuurikeiton lisänä antaen mukavan pirtsakan maun. En tiennyt myöskään sitä, että piparjuuri itkettää samoin kuin sipulikin kun sitä raastaa, reaktio voi olla jopa voimakkaampi. Uteliaana tyttönä erehdyin vielä haukkaamaan palasen piparjuuresta ja täytyy sanoa että kaikki röörit vuotivat sen jälkeen vähän aikaa! Jos ei ole erityisen ihastunut vahvoihin/tulisiin makuihin, en suosittele kokeilemaan tätä kotona. :)

Pistän vielä maa-artisokkakastikkeen ja punajuurikeiton reseptit, jotka molemmat löytyvät Raw food -Elinvoimaa raakaravinnosta (Palmcrantz & Lilja) kirjasta.

Maa-artisokkakastike yhdelle:

1 rkl vettä
1 maa-artisokka paloiteltuna
½ dl saksanpähkinöitä (käytin sekalaisia)
2 rkl rusinoita
½ keltaista tai punaista paprikaa
2 tl sitruunamehua
ripaus suolaa
chilihiutaleita maun mukaan

Hienonna ainekset tehosekoittimessa ja lisää tarvittaessa vettä. Tarjoile bataattinuudeleiden (raastinmyllyllä tehdyt nuudelit) tai bataattiraasteen kanssa
. Ulkonäkö ei mielestäni ollut bataattiraasteen kanssa kauhean houkutteleva, mutta maku ihana.

Punajuurikeitto yhdelle:

2 punajuurta paloiteltuna
1 omena
1 rkl sitruunamehua
1 avokado

Tarjoiluun:
½ dl mungpavun ituja
½ avokado
2 cm tuoretta piparjuurta raastettuna

Kuori ja leikkaa punajuuret pienemmiksi paloiksi. Lisää pala kerrallaan käynnissä olevaan tehosekoittimeen. Jatka hienontamista ja lisää omena + vähän vettä. Lisää sitruunamehu ja avokado ja lisää tarvittaessa vettä. Tarjoile itujen, piparjuuriraasteen ja avokadon kanssa. Loistava raakakeitto!


Raakaruokareseptit ovat vetäneet viime aikoina kovasti puoleensa ja toivon oppivani ulkoa mahdollisimman monta. Minua on hidastanut viime aikoina ainoastaan paska blenderini, jonka hankinta viime vuoden puolella lähinnä harmittaa. Watteja siitä löytyy 750, mutta jo raakakeiton kohdalla tulee ongelmia ja joudun lusikoimaan monta kertaa välissä. Olen kokeillut astetta parempaa blenderiä ja nyt tiedän eron. En halua edes kokeilla miten hyviä parhaat blenderit ovat etten masentuisi. Mutta näillä mennään nyt toistaiseksi.

Ja sitten lopuksi vielä tämän päiväinen huomio siitä miten voimakas mieli on: Olen ollut koko aamun nälkäinen pirtelön jälkeen ja natustanut sen jälkeen lisää hedelmiä. Käytännössä olen siis kiertänyt kehää keittiössä (tai oikeastaan keittokomerossa) purkaen osittain tylsyyttäni, kunnes lähdin käymään asioilla ulkona. Jonottaessa virastoon mahani valitti ääneen. Olotila oli väsynyt ja turhautunut. Tämän jälkeen päätin vielä väsymyksestä huolimatta pyörähtää keskuspuiston kautta ja poimia vähän yrttejä, kun aurinko paistoi niin kauniisti. Taisi mennä tunti ja paperipussit olivat täynnä siankärsämöä, voikukkaa, nokkosta ja kamomillasauniota. Olin innoissani ja tarmoa täynnä. Nälästä ei ollut tietoakaan tämän tunnin aikana.

10 kommenttia:

  1. Kiitos kirjavinkistä! Mikä blenderi sulla sitten on?

    VastaaPoista
  2. Eipä kestä, kirja pitää sisällään mahtavia reseptejä!

    Mulla on Kenwoodin blenderi mallia fp 250 http://www.kenwoodworld.com/uk/products/Processing-Blending-Mixing/Food-Processors/Brushed-Metal-Multi-Pro-Food-Processor/
    Peruskone, jolla periaatteessa pärjää. Aluksi olin ihan tyytyväinen, mutta kokeiltuani parempia (I know, ei pitäis hamuta sitä naapurin vihreämpää nurmea) on koneen käyttö lähinnä turhauttanut. Vempele on siis monitoimilaite ja tuntuu että kaapit ovat täynnä lisäosia, joita ei ole pahemmin tullut käytettyä, koska osien jatkuva vaihtaminen (ja tiskaaminen) on tuntunut työläältä ja turhauttavalta. Esim. kun ensin tekee sörsselin joka ei ihan sekoitu kunnolla ja siirtää sen toiseen astiaan ja kokeilee erilaista terää muttei onnistu vieläkään. Sitte lopulta ottaa sauvasekoittimen viimeistelyä varten... Lopputuloksena on paljon tiskiä ja hampaiden kiristelyä. Mut nyt kun asia tuli mieleen niin pitääpä ottaa ja kokeilla. Ymmärrän toivottavasti nyt paremmin mikä terä tehoaa mihinkin. Ehkäpä mä vielä ystävystyn uudelleen oman rakkaan (ja vihatun) monitoimilaitteeni kanssa kaikesta huolimatta.

    VastaaPoista
  3. Kiitos tiedosta... Jännä juttu: mulla on sama kone! :) Ja olen ihan tyytyväinen. Musta on fiksumpaa ostaa laite, jossa on myös monitoimikone (vai mikä sen nimi nyt on) eikä vain blenderiä. Jos tarpeeksi kauan antaa koneen käydä, niin tuleehan siitä ihan ok jälkeä? Hoitaahan toi raa'at vihanneksetkini ihan hienoksi, ja raa'at mantelitkin ym. Raakakeitot kulhossa saattaa jäädä vähän kokkareisiksi, mutta haittaako se ihan loppujen lopuksi sitten jotain? En mä sauvasekoitinta ole ikinä tarvinnut tai tullut mieleen, heh. Mitä konetta sitten olet kokeillut, joka on ihan eri luokkaa? Älä vaan sano että Vitamix, se on mun mielestä hinta-laatusuhteeltaan hulluutta, ihan sairas hinta, vaikka hyvä kone voikin olla.

    VastaaPoista
  4. Tietenkin tyytyväisyys koneeseen riippuu paljolti myös käyttötarkoituksesta. Ihan peruspirtelöt hoituu kyllä, mutta tutustuttani raakakastikkeiden maailman vähän paremmin on rakkaussuhde alkanut rakoilla. Niistä kun ei tehdä niin nestemäisiä. Olen kokeillut jotain Wilfan blenderiä (lasinen, 1200W) jonka tarkempaa merkkiä en tiedä. Hinta tais olla 109 € tai 129 € eli ei todellakaan Vitamixin (hinta)tasoa, mutta paljon parempi kuin omani. Onhan siinä monitoimilaitteessa puolensa, ehkäpä mä en vaan osaa käyttää sitä oikein...

    VastaaPoista
  5. Okei, kiitos tiedosta. Tuo Wilfakin on hyvä vinkki, jos mun kone vaikka hajoaa jossain vaiheessa. Äidille ostin Wilfan 500W ja hyvin sekin smoothaa (painavassa lasikulhossaan) raa'at vihannekset, pähkinät ym. Kannu tosin on hieman turhan painava äidilleni ja kaato-osa falskaa jonkin verran.

    VastaaPoista
  6. On kyllä mielenkiintoista kuulla mikä malli sopii kenellekin. Itse haluaisin just semmosen jykevän lasisen, mua ei se paino haittais. Toki ymmärrän että vanhemmalle ihmiselle se voi olla liikaa. Jos sulla on jokin hyvä niksi miten saada esim. raakakakut tai muut jähmeämmät/tahmeammat sörsselit sekoitettua kätevästi niin vinkkejä otetaan ilolla vastaan. Olen hukannut monitoimilaitteen ohjekirjan johonkin kaappien syövereihin.

    VastaaPoista
  7. Olishan lasinen varmaan parempi muutenkin, mutta se tosiaan vanhalle heikoille naiselle painaa jonkin verran.

    Ei mulla kai oikein mitään vinkkiä ole, varmaan siksi että lähinnä smoothieita ja raasteita ja raakakeittoja olen tehnyt. Ilmeisesti tuollaisessa "vaativammassa" käytössä kuten sanoit, ne erot tulevat esiin. Mitenköhän se KitchenAid, sitä taidetaan kehua aika paljon eikä se ole niin törkeän hintainen? Oletko sitä testannut?

    VastaaPoista
  8. En tunne ketään kellä ois KitchenAid, valitettavasti. Kaupassakaan ei oikein voi alkaa testailemaan, vaikka sehän ois tosi tärkeä juttu ennen ostopäätöstä. Ilmoittauduin eilen Quinoaa! Heidin raakaruokailtaan Helsingissä, siellä varmaan saa ainakin sen Vitamix esittelyn. En tosin kyllä varmasti raski ostaa moista vehjettä...

    VastaaPoista
  9. KitchenAid on kyllä ihan hyvä, 200 euroa jouduimme siitä maksamaan. Ei kertakaikkiaan voisi kuvitellakaan, että olisi nykyisellään varaa johonkin Vitamixiin tai Blendteciin...

    VastaaPoista
  10. Meikän blenderi on alkanut vuotamaan välillä minkä johdosta moottori ulvoo ja tykkää huonoa. Välillä laite on taas kunnossa eli oon kahden vaiheilla että pitäiskö se lähettää huoltoon ja koittaa selvitä muutama viikko ilman blenderiä. Kylläpäs siitä on tullut tärkeä vempele lyhyessä ajassa...

    KitchenAidin hinta on vielä semmoinen minkä viihtisi maksaa ja mihin ois varaa ilman puolen vuoden säästämistä. Mehustin maksoi jo ihan maltaita (ei kyllä harmita yhtään) joten pitää nyt antaa ajan kulua ja miettiä minkä blenderin ostais kun tuo entinen kosahtaa. Nyt näyttää siltä että se voi olla hyvinkin pian...

    VastaaPoista