Puhdistautuminen

On mennyt kohta puolitoista vuotta kun aloin seuraamaan oikeasti terveelliseen ruokavalioon liittyviä blogeja ja muuttamaan omaa ruokavaliotani pikku hiljaa, korvaten aamuiset voileivät raikkaalla viherpirtelöllä ja lisäten tuoreruuan määrää salaattien ja vähitellen myös vähän oudompien ruokien muodossa. Mukaan tuli mm. luomu, raakasuklaa, siemen- ja pähkinäkastikkeet, kuivatut kräkkerit, tahnat, levät yms. raakaruuat. Lisäsin kasvisten, hedelmien ja hyvien rasvojen määrää ja otin käyttööni ihan uusia raaka-aineita. Lisäksi opettelin miten tunnistaa kypsän avokadon. :) Ruokavaliostani jäivät vähitellen kokonaan leivät, margariinit, riisit, makaroonit ja turhat karkit ja sipsit (okei, joskus sitä sipsiä saattaa vieläkin mennä, tosin valikoiden ja hyvin pieniä määriä), mutta kala, kananmunat ja juusto jäivät. Niidenkin laatu on tosin parantunut siitä halvimmasta vaihtoehdosta saatavuuden mukaan villiloheen, pastoroimattomaan juustoon ja luomukananmuniin. Viime keväänä kokeilin parin viikon jakson ajan 100% raakaruokavaliota ja tunsin sen puhdistavan. Huomasin mm. että ravasin vessassa useammin ja niistin nenääni jatkuvasti. Limaa tuli joka tuutista ja se varmasti helpotti myös vähän kevään tulevaa siitepölykautta.

Nyt on taas kevät alkamassa ja keho on jo vähän aikaa pyytänyt pientä taukoa. Syksyllä syömäni maitohappobakteerikuuri auttoi ainakin tasoittamaan suoliston toimintaa, mutta makeanhimo on pysynyt ja turvonnut olo on aina välillä seuralaisena. Wolfen luennon jälkeen olen miettinyt myös loisia ja muita pieniä eliöitä joiden ei kuuluisi olla elimistössäni, mutta joita todennäköisesti majailee siellä täällä. Todetusta anemiasta johtuen olen yrittänyt ensin palauttaa rauta-arvot kohdilleen että voin toteuttaa sen mitä olen jo jonkin tovin suunnitellut ja piristyneestä olotilasta päätellen uskon niiden arvojen nyt olevan kunnossa. Olen siis saanut ensimmäistä kertaa elämässäni aikaiseksi aloittaa mehupaaston.

Minulla on nyt neljäs paastopäivä meneillään ja olo alkaa olla (verrattuna paaston 2. päivään) todella hyvä ja energinen. Alku oli raskas, muttei mahdoton. En ole esimerkiksi kärsinyt pahemmin päänsärystä tai muustakaan epämukavuudesta, jos sitä toista paastopäivää ei lasketa (jolloin minua oksetti, heikotti ja sydän hakkasi). Kaikille jotka eivät ole vielä kokeilleet voin kertoa ettei suolihuuhtelu ole ollenkaan niin paha kuin miltä se kuulostaa. Olen kuullut tarinoita että uloste joka tulee suolihuuhtelun avulla haisee aivan järkyttävälle. Näin ei minun tapauksessani ole ollut ja mietinkin että parantunut ruokavalioni puolentoista vuoden takaa ja kaksi kertaa tekemäni salt water flush ovat tehneet tehtävänsä.
 
Olen noudattanut A. Vogelin paasto-ohjetta päällisin puolin sillä erotuksella että olen tehnyt mehut itse (ihq mehukoneellani :) ja "syönyt" kasvislientä vain kerran päivässä. Tämän lisäksi olen hörpännyt chlorella/madre-c/opti-msm drinksut enkä oikein tiedä onko ravintolisien käyttäminen paaston aikana hyvä juttu? Eilen huomasin että kasvisliemen nauttimisen jälkeen oloni oli epämiellyttävä ja mietinkin että jättäisin sen pois. Kyseessä on siis luomukasvisliemikuutio, mutta jokin siinä tökkii. Onko kellään kokemuksia? Ystävältäni sain myös vinkin ostaa psylliumjauhetta nälän helpottamiseksi ja se on kyllä ostolistalla. Paha puute paastossani on se, ettei käytössäni ole lähteestä itse haettua lähdevettä vaan ihan sitä kaupan versiota...

Motivaationi paastoon on siis puhdistautuminen ja keventynyt olotila. Alkuperäinen tavoitteeni oli paastota 4-7 päivää olotilasta riippuen ja nyt ainakin tuntuu että olisi sääli lopettaa neljään päivään nyt kun olo on hyvä ja alkukärsimys ohi. Toivon mukaan paastosta tulee tapa, jonka toteutan pari kertaa vuodessa.

3 kommenttia:

  1. Vähänkö ottaa päähän, kirjoitin juuri pitkän vastauksen ja sinne hävisi..grrhhhhh...

    Olen paastonnut n. 15vuotta melkein joka vuosi. Koskaan ei ole kakka haissut sen kummallisemmalta kuin muutenkaan. En ole koskaan käyttänyt glaubersuolaa, kerran maistoin mutten saattanut niellä sitä, joten teen aluksi suolihuuhtelut useamman kerran päivässä.
    Kasviskuutioita en enää käytä, sillä pelkkä ajatuskin saa etomaan, niistä vogelin kuutioista jäi myös ällö rasvakerros kielen päälle. Pääasiassa teen kaikki liemet itse.
    Oletko lukenut Helena Mäkelän paastokirjaa?? Siinä on hyviä ohjeita paastoon.
    - Helinä

    VastaaPoista
  2. Hei Helinä,

    Mä oon oppinut kopioimaan kirjoituksen ennen lähettämistä. Sen verran usein ne tekstit katoaa ja sitten harmittaa.

    Mutta niin. Muiden paastokokemuksia on aina mukava kuulla. Miten pitkiä paastoja teet yleensä? Minun paastoni loppui tällä kertaa lyhyeen, mutta toisaalta tavoitteenani olikin vähintään 4 päivää, joka toteutui. Pitää yrittää olla siihen tyytyväinen.
    Kakan voimakas haju johtuu varmaan siitä että ruokavalio ei ole ollut ennen paastoa kovin hyvä, näin ainakin kuvittelisin.
    Minäkin jätin glaubersuolan kaupan hyllylle, tankkasin sen sijaan liotettuja pellanvansiemeniä ja luumuja päivää ennen paastoa. Salt water flushista on jäänyt ehkä vähän kammo liiallisen suolan mausta ja ajattelin olla rääkkäämättä itseäni liikaa.
    Minulla on Helena Mäkelän ja Marikka Brunilan paastokirja, jota oisin voinut kyllä kerrata paremmin juuri ennen paastoa. Tämä oli nyt hyvä opetus kasvisliemikuutioineen kaikkineen. Ensi kerralla sitten paremmin. Ehkäpä saan aikaiseksi paastota puolen vuoden sisään uudelleen.

    VastaaPoista
  3. Mä tapaan myös kopioida, kunnes taas unohdan sen ja saan TAAS opetuksen :)
    Mitä sä "söit" sen liemikuution sijaan, kun sua alkoi nälättää?
    Jollain paastolla alkuaikoina mä erehdyin nuolemaan hunajalusikkaa turhan usein, kun sitä sai ottaa heikotukseen :), nälkähän sitä alkoi kurnia. tai join liikaa hedelmämehuja, joissa on paljon enemmän energiaa kuin kasvisliemissä.
    Yleensä mulla menee helposti 5 päivää, sitten alkaa tympiä vaikka aina päätän lopettaa 10 päivän jälkeen, niin 7 on maksimi mulla. Lopettaminen on se vaikein pala, viimeiset pari paastoa olen pystynyt lopettamaan täysin oikein. Kerran tuli ahmittua liikaa kuivattuja hedelmiä, mikä olo siitä tuli.
    Yleensä paastolla olen vesi kielellä lukenut keittokirjoja ja merkannut mitä sitten teen kun saa taas kokata. Viimeksi en lukenut lainkaan, edistystä..
    Sama kirja, en vaan muistanut toisen kirjoittajan nimeä. Lainaan sen kirjastosta aina paaston alla ja lueskelen samalla kun paastoan.
    -Helinä

    VastaaPoista