Ärtyneestä suolesta

Eräs kaverini kysyi minulta vinkkejä ärtyneen paksusuolen hoitamiseksi ja jouduin toteamaan, että tiedän asiasta loppujen lopuksi aika vähän, mikä on kummallista, koska minulta kysellään töissä apua aika moneen eri vaivaan. Oli aika alkaa googlettamaan.

Syitä miksi asiasta puhutaan vähän on tietysti sen arkaluontoisuus. Kuka tahansa voi valittaa kipeää polvea ruokapöytäkeskustelun aikana, mutta suolen toiminta jätetään visusti mainitsematta. Ehkä hyvä niin... siis siellä ruokapöydässä. Mutta aihe on erittäin tärkeä ja suu olisi avattava ainakin jossain tilanteessa, mikäli ei itse löydä ratkaisua ongelmaan. Vaiva ei nimittäin mene yleensä itsestään ohi ja voi aiheuttaa pitemmän päälle pahoja terveysongelmia. Toinen syy miksi asiasta kuulee harvemmin on se, että useimmille termi ärtynyt paksusuoli on pikkuisen epäselvä. Mitä hittoa se siis tarkoittaa? Jos asiaa purkaa pienempiin palasiin ja oireisiin niin alkaa ärtynyt paksusuoli näyttämään hyvin tutulta.

Ärtyneen paksusuolen tyypillisimpiä oireita ovat

  • ilmavaivat 
  • ripuli tai ummetus (tai molemmat vuorotellen) 
  • vatsakivut ja -krampit 
  • turvotus 
  • limainen uloste 
  • närästys
  • tarve käydä ulostamassa, vaikka on juuri käynyt 
  • väsymys 
kuva täältä

Tuntuuko mikään näistä oireista sinulle tutulta? Oireet voivat vaihdella lievistä todella vakaviin ja useimmat lievistä vaivoista kärsivät tottuvat kyseiseen ongelmaan ja pitävät sitä normaalina. Ummetus esimerkiksi on hyvin tyypillinen perinteistä länsimaista ruokaa syövillä. Tietenkään yksi oire näistä pelkästään ei tarkoita ärtynyttä paksusuolta, mutta harvalta ärtyneestä paksusuolesta kärsivältä löytyy nämä kaikki. Ihan sama millä termillä näitä oireita luonnehditaan, ovat nämä joka tapauksessa toimintoja, jotka eivät ole normaaleja, eikä näistä tulisi jäädä kärsimään!

Ärtyneen paksusuolen syytä ei varsinaisesti ole selvitetty, mutta kovasti se näyttää liittyvän elintapoihin. Koska vaiva on hyvin laaja-alainen ja syy selvittämätön, lääkärillä ei ole tarjota muuta kuin oireita lievittäviä pillereitä. Mikään näistä ei siis paranna tautia. Tokihan voit saada lievitystä lääkkeistä mikäli jokin oire on päässyt todella ikäväksi, mutta mitäs sitten jos oireita on monta? Syötkö ensin ummetuslääkettä, jonka jälkeen ripulilääkettä? Otatko päälle närästys- ja särkylääkkeen? Sen jälkeen pitää varmaan siirtyä nesteenpoistajiin, koska jostain kumman syystä on aina turvotusta. Loppujen lopuksi on aika varmaa ettei ruoka sula ja ravinteet imeydy... Sitten väsyttää.



Googlettelu osoitti, että ärtynyt paksusuoli liittyy meidän elintapoihin, kuten ravintoon ja stressitekijöihin. (No olipa yllätys...) Näitä muuttamalla onkin mahdollista saada elämä takaisin hallintaan eli suoli toimimaan niin kuin sen pitäisi.

Mikäli kärsit ärtyneestä paksuolesta kannattaa varmaan alkaa kokeilemaan seuraavia juttuja:

On hyvin tärkeää varmistua, ettei oireet johdu allergiasta tai yliherkkyydestä. Tyypillisimpiä allergeenejä ovat maito, gluteeniviljat sekä soija. Tokihan on vielä paljon muitakin ruoka-aineita, joille voit olla herkistynyt. Paras tapa testata yliherkkyys (joka ei välttämättä näy missään testeissä) on jättää nämä ruoka-aineet vähäksi aikaa pois ruokavaliosta ja sitten vähitellen lisätä yksi kerrallaan, omaa tuntemustaan tarkasti seuraten.

Toinen tärkeä asia on varmistaa, etteivät oireet johdu parasiiteista tai hiivasta. Näitä varten voit joutua käymään testeissä. Hiiva esimerkiksi voi aiheuttaa keliakian kaltaista ohutsuolen nukkalisäkkeiden tuhoutumista, eli on äärimmäisen vaarallinen hoitamattomana. Nukkalisäkkeiden tuhoutuminen kun vaikuttaa suoraan ravinteiden imeytymiseen. Hiivan ja parasiittien hoitaminen on melkoinen savotta, joten en lähde tässä sen kummemmin antamaan hoito-ohjeita. Niistä ehkä joskus oma postaus.

Terveellinen ruokavalio on huikean tärkeä juttu hoidettaessa suolistoa, eli sokerit, valkovehnäjauhot, prosessoidut valmisruuat, lisä- ja säilöntäaineet ja (liiallinen) alkoholi on vaan jäätävä pois. Tässä asiassa ei voi valitettavasti huijata. Tilalle on pistettävä laadukasta ja mahdollisimman käsittelemätöntä ruokaa. Tarkoittaen sitä, että ruoka täytyy valmistaa itse tai ostaa se huolella valituista paikoista valmiina. Lisäksi on testattava mahdollisia ruokayliherkkyyksiä, eli ruokavaliota voi joutua remppaamaan aikalailla tosissaan. Luomuruoka on tietysti tosi hyvä juttu ettei kropan tarvitse tapella myrkkyjen kanssa parantumisprosessin aikana.

Erinäiset ravintolisät oireista riippuen ovat todennäköisesti myös paikallaan. Suoliston bakteerikantaan vaikuttavat probiootit sekä ruuansulatusta edistävät entsyymit ovat aika monelle must, mutta on hyvä muistaa että esim. probiootteja saa pastöroimattomasta hapankaalesta, kunhan vaan jaksaa syödä sitä joka päivä tarpeeksi. Entsyymejä tai muita ruuansulatusta parantavia aineita löytyy luontaistuotekaupoista tai lähimetsästä. Erilaiset yrtit tai niistä tehdyt valmisteet (Carmolis, Ruotsin tipat, Cynara) ovat siis myös hyvä lisä ruuansulatuksen apuna. Yksi erittäin hyvänä pidetty tuote on omenaviinietikka, kunhan se on luomua ja pastöroimaton. Sitä siis olisi hyvä juoda laimennettuna ennen aterioita. Hyviä merkkejä on mm. Bragg's ja Beutelsbacher (demeter). Jotkin piigeelit kuten Silicea tai Silicum tonic ovat myös luonnollisia vaihtoehtoja rauhoittamaan suoliston limakalvoja. Aktiivihiili on tunnettu sen myrkkyä sitovasta ominaisuudesta ja sitä käytetään myös ripulin ja ilmavaivojen hoidossa. Ärtyneen paksusuolen johdosta on yleensä henkilöllä myös vajausta vitamiineista ja kivennäisaineista, koska ravinnon imeytyminen on hidastunut/estynyt. Pitäisin aika tärkeänä pitää huolen että saa reippaita määriä hyvin imeytyviä ja luonnollisia vitamiineja.

Mikäli kärsii ummetuksesta, on hyvä miettiä saako tarpeeksi kuituja ja juoko riittävästi vettä. Jossain tapauksissa lisäkuidut tukkii ruuansulatuskanavan, joten ihan yksioikoisesti ei voi suositella lisäämään hirveitä määriä kuituja. Hyvin sulava ruoka on ehkä parempi suositus, eli aterioiden oikeanlainen yhdistäminen (ei tärkkelystä ja proteiinia samalla aterialla, hedelmät omana ateriana paitsi pirtelössä voi sekoittaa kaikkea, ei vetta aterioiden aikana vaan ennen tai vasta tunti tai pari aterian jälkeen) sekä runsas nestepitoinen ravinto, kuten vaikkapa kasvisvoittoinen ruoka ja valmiiksi pilkonut ruuat kuten pirtelöt ja muut sörsselit. Runsas määrä C-vitamiinia ja magnesiumia myös auttaa suolen toiminnassa. On myös hyvä muistaa että joskus ummetus voi olla lähtöisin stressistä. Eli usein esim. matkoilla maha ei meinaa toimia.

Akupunktiolla on saatu hyviä tuloksia ärtyneen paksusuolen hoidossa. Kokeile ihmeessä.

Stressiä ois hyvä vältellä ja tehdä elämästä mahdollisimman leppoista. :) Tämän ei pitäisi olla kenellekään vaikeaa, mutta jostain syystä se vaan on. Hyvänä apuna on säännöllinen liikunta (aivot narikkaan tyylillä), meditointi ja kiireen vähentäminen pistämällä asiat tärkeysjärjestykseen. Opettele sanomaan ei. Vaikka stressi ei varsinaisesti ole ärtyneen paksusuolen syy, pahentaa se oireita merkittävästi.

2 kommenttia:

  1. Ärtynyt paksusuoli on pääasiassa stressistä johtuva vaiva, ja usein sen hoitoon käytetään masennuslääkkeitä. Ärtyneestä paksusuolesta kärsivien olisi siis ennen kaikkea hoidettava mielensä kuntoon - silloin myös fyysinen oireilu hellittää.

    VastaaPoista
  2. Ihan totta. Stressin ja mielen merkitystä ei pidä aliarvioida. Postauksessani stressi sai "hoitolistan" viimeisen paikan, mutta nämä tekijät eivät olleet tärkeysjärjestyksessä, enkä siis missään tapauksessa pidä stressiä vähäisimpänä syynä tai stressin lievitystä huonoimpana hoitokeinona ärtyneeseen paksusuoleen.

    VastaaPoista