Ei sittenkään vegaani

Maaliskuuta on vielä jäljellä, mutta viime viikolla iltaruuaksi upposi tonnikalapihvi salaatin kanssa. Kokeiluni vegaanina päättyi siis ennen aikojaan. Ajatuksena eläinkunnan tuotteiden karsiminen tuntui hyvältä, mutta käytännössä se ei ollut minun juttuni, ei ainakaan tässä elämänvaiheessa.

Vegaaniruokavalion toteuttaminen kuitenkin yllätti minut helppoudellaan. Ravintoloissa ruokailu onnistui ihan yhtä hyvin kuin ennenkin eikä ruuan maussa ollut valittamista. Teki ihan hyvää karsia vähäksi aikaa tuttuja aineksia pois ja miettiä mitä pistäisi tilalle. Innostuin taas idättämisestä ja versottamisesta ja se on ollut mukavaa. Toisaalta huomasin, että minun piti muistuttaa itseäni aika usein tästä kokeilusta, joka kertoo siitä etten ole sielultani vegaani. Rehellisyyden nimissä minun täytyy sanoa, että yhden kerran kokeiluni aikana en edes jaksanut varmistaa että ruoka oikeasti on täysin kasvisperäistä.

Syitä kokeilun lopettamiseen oli muutamia ja tärkein ehkäpä psykologinen. Koska en kokenut asiaa itselleni oikeasti tärkeäksi, tiesin etten tule jatkamaan vegaariruokavaliota tämän kuukauden jälkeen. Toiseksi koin, että joudun jollakin tavalla rajoittamaan ruokavaliotani vielä lisää, enkä pitänyt siitä. Olen jo nyt karsinut ruokavaliostani aika paljon "perusjuttuja" joita keskivertokuluttaja käyttää, enkä halua karsia lisää varsinkaan ilman hyviä syitä. En saanut perusteltua itselleni miksi minun pitäisi olla 100% kasvissyöjä kun voin yhtä hyvin olla 90% ja saada samat hyödyt, ehkä jopa paremman olon. Olotilassani asia minkä pistin merkille oli tihentynyt nälkä, joka johtui varmaan pienemmästä proteiinin saannista. Tiedän, etteivät pähkinät ja siemenet sula edelleenkään kropassani niin kuin pitäisi ja tunnetusti pavut ja linssit ovat vaikeasti sulavia. Gluteenittomat viljat ja kasvikset ovat toki proteiinin lähteitä myös, mutta eivät riittäviä minulle. Viljat sisältävät lisäksi aika paljon hiilihydraatteja, eikä se tunnu oikein sopivan minulle. Minun pitäisi siis tehdä vegaanius vähällä viljan määrällä. Proteiinin riittävä saanti huolestutti myös siksi, että kahdessa aiemmassa Inbody-mittauksessa kehossani on jo valmiiksi ollut proteiinivajetta. Ehkä huolellisella suunnittelulla vegaaniruokavaliokin voisi toimia, mutta tällä hetkellä en ole motivoitunut panostamaan asiaan tämän enempää.

Eräs naistenvaivoihin liittyvä asia kiinnitti myös kokeilun aikana huomioni. (Tässä kohti miehet voivat lopettaa lukemisen halutessaan; luvassa veristä asiaa.) Olen kirjoittanut aiemmin menorragiasta ja hakenut siihen henkilökohtaisesti jo pitkään luonnollisia apuja. Viimeisen parin vuoden aikana olen kokeillut jos minkälaista yrttiä, erilaisia vitamiineja ja niiden yhdistelmiä. Olen puhdistanut maksaani ja syönyt hyvin. Aina väliin on näyttänyt vähän paremmalta, mutta mitään selvää syy-seurausta en ole löytänyt ennen kuin ihan vasta ja sekin on vasta epäilyksen asteella. Ennen kokeilua käytin n. pari kuukautta luonnollista A-vitamiinia (ei siis esiastetta vaan ihan kalasta peräisin olevaa vitamiinia) ja samaan aikaan kuukautiseni lyhentyivät kahdella päivällä. Jokainen nainen, jolla on runsaat kuukautiset tietää että tämä on jotain merkittävää. Samalla vuoto muuttui helpommin ennustettavaksi ja tällä tarkoitan sitä että runsaimpien päivien jälkeen vuoto niukkeni koko ajan eikä tehnyt yllättäviä muutoksia niin kuin joskus. Kokeiluni aikana jätin tietysti tämän A-vitamiinin ottamatta ja tällä kertaa kuukautiseni tekivät minulle jotain yllättävää. Ensinnäkin ne alkoivat normaalia aiemmin. Selasin kalenteriani läpi useamman vuoden taakse, enkä löytänyt yhtä lyhyttä kiertoa. Lisäksi kesto oli pitempi, ehkäpä jopa pitempi kuin normaalisti. Tämä tietysti voi olla puhdasta sattumaa, mutta sattui nyt vaan ihmeelliseen aikaan. Tiedän että kaikilla beetakaroteeni ei muunnu A-vitamiiniksi normaalisti ja mietin olenko minä yksi heistä. En tiedä.

Nämä ovat aika henkilökohtaisia juttuja, mutta haluan jakaa niitä jos vaikka joku joskus hyötyisi näistä. Luoja tietää, että itse olisin halunnut kuulla näistä aiemmin.

4 kommenttia:

  1. Hei, mielenkiintoinen juttu tuo A-vitamiini! En ihan täysin nyt ymmärtänyt sitä pointtia, onko siis niin että A-vitamiinilisä lyhentäisi siis kuukautisten kestoa? Itse kärsin myös runsaista menkoista ja etsinyt siihen ratkaisua.

    Olen myös huomannut että jos en syö tarpeeksi proteiinia niin nälkä ei pysy pitkään poissa ja lisäksi verensokeri alkaa heitellä. Mulla on tosin verensokerin kanssa ongelmia alhaisten kortisolien vuoksi (lisämunuaisuupumus) joten se ehkä myös vaikuttaa asiaan. Mulla myös heikentynyt ruoansulatus vakavan lisisongelman takia, joten vatsa ei pidä lainkaan pähkinöistä ja siemenistä eikä oikein raaoista vihanneksistakaan tällä hetkellä. Monimutkaisia juttuja nämä ravintoasiat tosiaan! )

    VastaaPoista
  2. A-vitamiini näyttäis vaikuttavan kuukautisten kestoon lyhentävästi. Tästä on vasta muutaman kuukauden kokeiltu taustalla, joten en vielä kirkossa kuuluttele. Laitan tästä lisää infoa parin kuukauden päästä, kun olen jatkanut kokeilua.

    Verensokerin kanssa mullakin ongelmaa, jos en syö tarpeeksi proteiinia. Sellaisia OUMAIGAAD- nälkäkohtauksia jos on tullut syötyä liikaa hiilareita ja liihan vähän proteiineja.

    VastaaPoista
  3. Vaikka olen vegaani, olen sitä mieltä, että maailman kannalta on parempi, jos suurin osa ihmisistä on 90 %:isesti vegaaneja kuin pieni vähemmistö 100 %:isesti. Menkoista sen verran, että olen ollut vegaani yli 20 vuotta. Kiertoni on säännöllinen 13 x/v, vuodon kesto 3 pv (ehkä pari tiputtelupäivää joskus päälle). Itselläni vuoto lisääntyy silloin, jos laihdun. Eli ei kannata tavoitella liian matalaa painoa. Kuukautiset tulevat hankalammiksi tai jäävät kokonaan pois, jos on alipainoinen. Kasvikunnan tuotteista saa 2 x enemmän energiaa kypsennettynä, joten raakaruokailijalla voi olla vaikeuksia energiansaannin kanssa. Raudanpuute lisää myös vuotoja. Itse käytän runsaahkosti vegaanisia lisäravinteita, enkä koe mitään ongelmaa asian kanssa. Rautaa otan lähinnä vuotopäivinä (vatsani ei kestä isoja rautamääriä).

    VastaaPoista
  4. Kiitos kommentistasi. Kuten huomaat, en käy kovin aktiivisesti lueskelemassa vanhojen postauksien kommentteja.

    Minusta vegaanius on erittäin hyvä juttu ekologisesti, eettisesti ja joillekin myös terveyden edistäjänä. Ihan kaikille se ei sovi ja siksi pienet määrät eläinkunnan tuotteita tasapainottavat. Määrien ei todellakaan tarvi olla niin isoja kuin useimmat syövät ja ainakin laatuun saisi panostaa reilusti enemmän. Yksilöllisiä juttuja tietysti.

    Kuukautisista vielä sen verran, että en tarkoitakaan, että vegaanius altistaisi menorragialle noin yleisesti. Itse olen lähtenyt pohtimaan asiaa lähinnä tuon beetakaroniitin konversion näkökulmasta joka esim. kilpirauhaspotilailla voi olla häiriintynyt. Edelleenkään en usko, että A-vitamiini on ainut apu runsaiden kuukautisten hoidossa vaan ruoka yleisesti näkyy ainakin minulla vaikuttavan. Mutta jokin osuus sillä A-vitamiinilla tuntuu olevan vaikka en voikaan väittää että asian ympärillä olisi selvä syy-seuraussuhde. Saman ongelman parissa painiville suosittelen tämän hetkisen kokemukseni perusteella LUONNOLLISTA A-vitamiinilisää kokeeksi. Ruokavalion fiksaaminen voi myös olla tarpeen.

    VastaaPoista