Unettomuutta, hormonit ja oireilu

Eilen oli jo toinen vähäuninen yö putkeen. En vain meinaa saada unta vaikka väsyttää. Onko pakurikäävässä jotain piristäviä aineista, sitä on tullut litkittyä aika paljon...?

Pyöriessäni sängyssä ehdin mietiskellä jälleen David Wolfen luentoa. Se että palaan jatkuvasti miettimään luennon sisältöä kertoo sen, että rahat eivät menneet hukkaan. Voihan se olla, että ajatuksia on niin paljon päässä, ettei malta nukkua. Ajattelua voisi kyllä selkeyttää yksi hyvin nukuttu yö.

David Wolfe puhui aika paljon hormoniepätasapainosta, erityisesti huonoista estrogeeneistä, joita saamme hyönteismyrkkyjen, raakaöljyn ja muovien mukana. Uusimpien tietojen mukaan jopa ostoskuitit sisältävät myrkyllistä bisfenoli-A:ta, mikä voi vaikuttaa myös hormonitoimintaamme. Hormonitoimintaa tukevina aineina David luetteli mm. kaalet ja niiden sisältämän Indole-2-carbanol aineen, methyl-cobalaminin (b12) (en oo kyllä tästä ihan varma?), sekä huonoja estrogeenejä blokkaavan passion-hedelmän ja kamomillan. Kertokaa ihmeessä mitä muita hormonitoimintaa tasapainottavia juttuja David esitteli, minä en kirjoittanut ylös tai ainakaan ymmärrä muistiinpanoistani, jos jokin muukin kirjoittamani aine liittyy hormoneihin. Jaakko Halmetojan mukaan myös nokkosenjuuri on hyvä blokkaamaan vapaan testosteronin konversiota estrogeeniksi ja suosittelee sitä erityisesti miehille hormonitasapainon vahvistajaksi esim. tinktuurana tai teenä. Tietysti myös maadoittuminen ja ylipäänsä tiivis suhde luontoon tukee hormonitoimintaa. Ainakin se vähentää stressiä.

Mietiskelin illalla tätä kaikkea hulluutta, mihin olemme ajautuneet. Olen pitänyt superfoodeja ja luonnonlääkkeitä tähän asti sairauden hoitomuotona oireiden hoitamisen sijaan. Miettiessäni tätä eilen en enää ollut ihan varma onko asia näin. Jos kerran esimerkiksi hormoniepätasapaino oireilee erilaisin tavoin kuten vaikkapa hiustenlähtönä tai kuukautishäiriönä, hoidamme superfoodeilla ja -yrteillä toki ensisijaisesti hormonitoimintaa eikä pelkästään yksittäistä oiretta. Mutta jos hormoniepätasapainoa aiheuttavat mm. muovit, tai muut myrkyt emme oikeasti pääse ongelman lähteelle vain tukemalla hormonitoimintaa, koska hormonitoiminnan häiriökin on vain oire jostain isommasta ongelmasta. Sairauden poistaminen pysyvästi vaatisi siis niiden aineiden poistamista elämästämme, jotka hormoniepätasapainoa aiheuttavat. Käytännössä esimerkiksi muovien välttely nykymaailmassa on ihan mahdotonta ja luopuminen näistä tarkoittaisi elämistä metsän keskellä (melkein) omavaraisena ilman sähkölaitteita tai ruokakauppoja, puhumattakaan muista nykyajan viihdykkeistä. Jos haluaisimme oikeasti elää terveellisesti, olisi meille parasta ottaa mallia Lasse Nordlundista ja Maria Dorffista, jotka elävät lähes omavaraista elämää kahden lapsensa kanssa. Heidän elämäntyylillään niin monille superfoodeille ja -yrteille kuin mitä meille suositellaan ei ehkä olisi edes tarvetta. Mietinkin, että olemmeko jälleen menossa perse edellä puuhun.

Tietenkään se, että maailma on täynnä näitä myrkkyjä ei ole kenenkään yksittäisen ihmisen muutettavissa, mutta voimme itse valita millaisen elämän päätämme viettää ja yrittää vaikuttaa myös ympäristöömme. Koska aika harva on valmis luopumaan nykyisestä elämänlaadustaan tietokoneineen ja muine mukavuuksineen, ovat superfoodit ja -yrtit tietysti hyvä juttu, tuhat kertaa parempi kuin perus lääkkeet jotka todellakin hoitavat vain oireita. Omassa elämässään voi tehdä paljon hyviä valintoja muuttamatta maalle; vähentämällä muovien käyttöä, syömällä luomua ja hengailemalla paljon luonnossa paljain jaloin tai kengätkin jalassa. Onhan se aika sentään aina pois siitä, että istumme koneella hiplailemassa muovista näppäimistöämme. Minusta tämä maailma, missä ensin saastutamme itsemme ja sen jälkeen yritämme tehdä kaikkemme parantuaksemme tuntuu vain välillä niin käsittämättömältä, että tekisi mieli pakata kamat kasaan ja muuttaa mökille kasvattamaan porkkanoita ja katselemaan lintuja. Ehkäpä pieni kävelylenkki sen sijaan saa nyt kelvata ensi alkuun.

3 kommenttia:

  1. Luitko jo Lassen kirjan Elämämme perusteista? Olen ihan innoissani siitä. Palaset alkaa loksahdella paikoilleen. Ihan mieletön juttu, ja kuitenkin maailman yksinkertaisin; elää niin kuin blogisi nimikin sanoo -luonnollisesti!

    VastaaPoista
  2. :) Luin joo, oli aika nopealukuinen. Todella mielenkiintoinen opus. Ehdottomasti haluaisin lisätä omavaraisuutta ja tätä kautta hyvinvointia itselleni ja luonnolle. Sen pitäisi kuitenkin tapahtua vähitellen, ettei kulttuurishokki yllätä. Ensimmäinen askel voisi olla omavaraisen ruuan lisääminen, lisääntyvä kierrätys (kirpputorit, vaihtopisteet yms.) ja energia(/kulutus)tietoisuus.
    Mitä ajatuksia sulle heräs?

    VastaaPoista
  3. Pakurissa on muutenkin todellakin virkistävää meininkiä :)

    VastaaPoista